Nakon 60 godina prezime Kastro neće biti na čelu Kube

Formalnim odlaskom Raula Kastra sa vlasti, Kuba će za sedmicu okrenuti novu, istorijsku stranicu, iako će on zadržati kontrolu nad Komunističkom partijom kako bi usmjeravao nasljednika i sačuvao jedinstvo kubanske vladajuće garniture.
Objavljeno: 15. 04. 2018 - 12:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

Od revolucije 1959. Kuba je iskusila samo jednu tranziciju na vrhu vlasti. Bilo je to 2006. godine, kada je Fidel Kastro, savladan bolešću, prepustio palicu mlađem bratu nakon više od 40 godina na vlasti.

Fidel Kastro je deset godina poslije toga i umro, a sada je red da Raul (86) prepusti palicu predstavniku novog naraštaja kojeg će 19. aprila izabrati Nacionalna skupština.

“Kuba će tada doživjeti ne samo smjenu generacija nego i neizbježan kraj modela “Fidel na čelu”, koji je ponešto izmijenjen, ali ne i napušten tokom predsjedničkog mandata njegovog brata “, objašnjava kubanski stručnjak Arturo Lopez Levi , profesor teksaškog Univerziteta “Rio Grande Valley”.

Iako identitet nasljednika braće Kastro još nije potvrđen, njegov pedigre nikako ne može biti ravan onome njegovih slavnih prethodnika. Nije Kastro, nije revolucionar, ni vojnik ili šef partije.

Prvi put u 60 godina kubanski predsjednik neće se prezivati Kastro, neće biti dio “istorijske” generacije iz revolucije iz 1959. godine, neće nositi vojnu odoru i neće paralelno obnašati funkciju prvog sekretara svemoćne Komunističke partije.

Sve upućuje da će nasljednik biti aktuelni prvi potpredsjednik Migel Dijaz Kanel, drugi čovjek režima od 2013. godine, čovjek iz sistema koji malo liči na američkog glumca Ričarda Gira. On je za to spreman.

“On je najmlađi među visokim zvaničnicima, ima dugogodišnje iskustvo, bio je vođa stranke u dvije pokrajine  i dobro je integrisan u javni život. Gotovo svi misle da će to biti on”, istaknuo je kubanski politolog Esteban Morales.

Djiaz Kanel, koji nema istorijski legitimitet, moći će računati na podršku Raula Kastra, koji bi trebao ostati na čelu Komunističke partije do 2021. godine. On će na toj ključnoj dužnosti moći kontrolirati dio stare garde koja nije sklona ambicioznijim reformama.

“Raul ima iskustvo, liderstvo i poštovanje potrebno da bi mogao savjetovati vladu i učiniti koherentnim politički rad stranke kada je riječ o promjenama koje treba sprovesti”, rekao je Morales.

Manje vlasti u rukama

Novi predsjednik “imaće puno manje vlasti u rukama od Raula ili Fidela Kastra. Moraće je dijeliti sa drugim političkim i vojnim zvaničnicima visokog ranga”,  smatra Horhe Duani direktor Kubanskog istraživačkog instituta Univerziteta na Floridi.

U takvoj novoj organizacijskoj strukturi više zvaničnika koji su se već dokazali, poput ministra vanjskih poslova Bruna Rodrigeza ili organizatora ekonomskih reformi Marina Murillja, moglo bi imati važnu ulogu.

Puno se nagađa i o pukovniku Alehandru Kastru, sinu Raula Kastra, te njegovom bivšem zetu Luisu Albertu Lopezu Kaljehasu, predsjedniku moćne Grupe za upravljanje preduzećima, koju kontroliše vojska. Za sada je teško predvidjeti njihovu ulogu u mandatu novog predsjednika.

Prema mišljenju stručnjaka, od budućeg predsjednika najviše se očekuje ponajprije na privrednom planu te u sprovođenju reformi koje su potrebne da bi se nastavilo i produbilo stidljivo otvaranje prema Zapadu koje je Raul Kastro provodio posljednjih godina.

“To se neće dogoditi u dva dana”, rekao je Morales, koji ne očekuje da će se “Diaz Kanel odmah upustiti u čitav niz akcija”.

“Malo je tranzicija u istoriji Latinske Amerike i komunističkih zemalja bilo organizirano sa tolikom preciznošću. Do 2021. godine moramo pratiti kapacitete elite da je provedu”, dodao je Lopez Levi.

 

Komentari: 0

Novi komentar