Rezultati predsjedničkih izbora

Ubjedljiva pobjeda Đukanovića, dobar rezultat Vuksanovićeve

Kandidat DPS-a Milo Đukanović, koji je prema procjenama nevladinih organizacija, osvojio 53,8 odsto glasova, apsolutni je pobjednik predsjedničkih izbora. Dobar rezultat ostvarila je kandidatkinja SDP-a Draginja Vuksanović sa osvojenih 8,3 odsto. Mladen Bojanić, kandidat većeg dijela opozicije osvojio je 33,5 odsto glasova, značajno manje nego što su stranke koje su ga podržale osvojile na posljednjim parlamentranim izborima.
Objavljeno: 16. 04. 2018 - 01:32 Promjenite veličinu teksta: A A A

Glasalo 63,4 odsto birača -  Na izborima je, prema preliminarnim podacima glasalo 64 odsto birača, što je na nivou prošlih predsjedničkih izbora i manje za skoro devet odsto od parlamentranih izbora.

Prema nezvaničnim informacijama, Đukanović je u apsolutnim brojkama osvojio 181 hiljadu glasova, Bojanić oko 110 hiljada, a Vuksanović oko 28 hiljada glasova.

cdtprpgnnozePrve analize pokazuju da je Đukanoviću išla na ruku izlaznost, te da je posao odradila moćna stranačka mašinerija, odnosno da je DPS izveo na birališta svoje glasače.

„Veoma cijenim taj entuzijazm, tu lojalnost i posvećenost građana koji podržavaju ovu politiku sve ovo vrijeme“, istakao je Đukanović i dodao da zna da mnogi ne žive dobro, te da će u tom smislu imati posebnu odgovornost. Najavio je još i da će raditi na ekonomskom razvoju i prevalaženju podjela.

On se obratio liderima opozicije riječima da je njegova pobjeda na predsjedničkim izborima toliko ubjedljiva i nadmoćna „da je ovo prava prilika da preispitataju ono što su njihova  vrlo istrajna politička stanovišta“.

bojanicU prvim reakcijama, analitičari ocjenjuju da je Mladen Bojanić ostvario loš rezultat, te da nije uspio da izvede na birališta opozicione birače. Ključno pitanje je, međutim, da li je mogao bolje imajući u vidu kako je ušao u izbornu trgu (da je iznudjeno rješenje),  te da li je i u kojoj mjeri podrška opozicionih lidera bila stvarna, kao i njegovu prilično mlaku kampanju.

Takođe, kako se procjenjuje opozicioni lideri koji su formalno podržavali Mladena Bojanića treba da konačno sjednu i vide gdje je njihova odgovornost, te da li je DF taj kome će ovaj rezultat najviše štetiti, imajući u vidu dosadašnje poteze Demokrata, odnosno lidera Alekse Bečića, koji se elegantno izmakao i prepustio trku Bojaniću.

Bojanić ponosan na rezultat - Mladen Bojanić je u prvom obraćanju rekao da je ponosan na svoj rezultat, te poručio da će nastaviti da se bori da, kako je rekao, "oslobodi Crnu Goru od Đukanovićeve diktature". Ponovio je da neće osnovati svoju stranku, te je ostalo nejasno na koji način će nastaviti opoziciono djelovanje.

Kandidatkinja SDP-a Draginja Vuksanović ostvarila je značajno bolji rezultat nego njena stranka, što je i naglasila odmah u svom prvom obraćanju javnosti. Kako je rekla, osvojila je 60 odsto više glasova i sama priznavši da je zadovoljna svojim rezultatom. Imajući u vidu stranačke rezultate SDP-a, koji je na posljednjim parlamentrnim izborima imao podršku 5,2 odsto, fakat je da je Vuksanovićka, inače prva žena kandidatkinja na predsjedničkim izborima, dobila podršku i nekih drugih birača, očigledno URE, a možda jednim dijelom i glasača DEMOKRATA, koji su procrnogorski orjentisani.

Odmah nakon njenog govora, otvoreno je pitanje da li je Vuksanovićka nova liderka stranke, a ocjenjuje se da SDP teško može dostići njen rezultat na lokalnim izborima u maju.

draginjaokĐukanović osvojio 51 odsto u Podgorici - Prema informacija koje je objavila Pobjeda, Đukanović je dobio i nadpolovičnu podršku birača u Podgorici, (oko 51 odsto) što je najveća podrška koju je DPS do sada dobio i što je od velikog značaja uoči izbora u glavnom gradu i u kojima je na prethodnim parlamentarnim izborama DPS osvojila 41,15 odsto onih koji su izašli na glasanje.

I Bojanić i Vuksanovićka nijesu čestitali Đukanoviću na pobjedi, navodeći da to ne zaslužuje, što teško da može, bez obzira što mislili o lideru DPS-a i izborima, biti pristojan gest.

Tim prije, što su ovo bili jedni od najmirnijih izbora, u kojima osim Đukanovićeve optužbe da su fašisti, koja se prevashodno odnosila na dio NVO i medija, a ne na predsjedničke kandidate, i Medojevićeve da su Đukanovićevi glasaći poturice, nije bilo teških riječi i optužbi.

Izborni dan uglavnom miran - Kako je rekao i Zlatko Vujović iz CEMI-a, koji je nadgledao izbore, izborni dan je pratio znatno manji broj neregularnosti nego tokom ranijih izbora, iako se pominje cifra od oko 100. Iz štaba Mladena Bojanića je saopšteno da oni neće potpisati zapisnike na nekim izbornim mjestima, ali je Državnoj izbornoj komisiji podnijeta samo jedna prijava koja je odbačena kao nedozvoljena, jer je trebalo da bude podnijeta opštinskoj izbornoj komisiji.

 

 

Komentari: 30

Batomax

16. 04. 2018 - 01:46

Milo je u politici što je Javier Zanetti bio u fudbalu. Ode sa desnog beka na krilo pa malo na zadnjeg veznog, malo na lijevog beka pa opet u krug. Ne možeš ga po'vatati đe je, ali ne propušta utakmicu, vazda je kapiten i samo izađe kad je 3:0 da neko drugi malo odigra.
XY

16. 04. 2018 - 06:44

Mi koji smo glasali za Đukanovica ,Markovića i DPS očekujemo da se stane na kraj određenim lopovima koji su ostetili DRŽAVU , NAS GRAĐANE I STRANKU DPS, , Naše povjerenje ovog puta je bilo zadnjih 4 sata glasanja.
CirkY

16. 04. 2018 - 09:51

Prvo da nadležni organi utvrde kako su Miličković, Milačić, Kalač i Dedeić prikupili po 10, 15 hiljada potpisa a uzeli mnogo manje glasova. I da vrate pare koje su dobili
Malisor

16. 04. 2018 - 06:49

Nokaut u prvoj (1.) rundi! A f e r i m ! Podsjeća me na legendarnog Muhameda Alija ili sadašnjeg Klička... Istina, dok su M.Ali i Kličko imali respektabilne protivnike,u ovdašnjim izborima - protivnici su ličili na osrednje sparing -partnera,tako da meč i nije bio toliko zanimljiv. Što bi rekli kladioničari: mali je koeficijent i neće igrati taj "mach",time i glasati... Rezultat je bio vidljiv i prije samih izbora...A,kako će nam ga biti ?!( Životno iskustvo i moje stanje me uči da ne smijem(o) biti veliki optimist (i): " obečanje-ludom radovanje!") Veoma impresivno djeluje uspjeh orivlačne dame - prof.dr D.Vuksanović, osvježavajući svojom pojavom /osvaja me šarmom - ljepotom - kvalitetetom/, za razliku od ostalih faca s jednom vazdašnjom - degutantnom retorikom...
Slys

16. 04. 2018 - 09:53

Draginja je bruka, robot koji ponavlja izanđale frazetine, osoba bez širine. Ona je uzela ono što imaju stranke koje su je podržale- SDP ima oko 4 odsto, Demos oko 3, i to je to.
Marko

16. 04. 2018 - 12:39

Istina Malisore: impresivno djeluje privlacna dama... Sto se tice Slis-a i njemu slicnih nijesu joj ni u petu.
Malusor

16. 04. 2018 - 14:36

U pravu si ,apsolutno! Međutim, dama(od glave do pete) bila je ovih godina u sjenci -Ranje,Ivana(priznajmo da je i on "faca"),Šabovića, i svih onih znanih i neznanih,a da ne govorimo o Tarzan(Obućina), i ostalim glumcima sa završenom palanačkom glumačkom akademijom. Možda sam ja subjektivan, ko će ga znati!? Moj život je prošao i imam pravo-pri kraju- na malo meleka na duši...(Da sam mlađi,zaprosio bih je). Idemo dalje.. uz nadanja,(po ko zna koji put), ka jelenju puta prema civilizaciji u kojoj smo nekada, koliko toliko, bili. Pobjedniku i njegovoj vojsci nadničara -čestitke na pobjedi Biće bolje... Tebi, pozdrav!
Bodin

16. 04. 2018 - 06:50

Milo Putine!
:)

16. 04. 2018 - 12:39

Putin vam je patron i finansijer cutuci Rankovi
susica

16. 04. 2018 - 07:36

Ako ne proćera spc nista nije ucinio
Ni više ni manje

16. 04. 2018 - 12:38

Niko nikoga ne treba da "proćera".Dosta smo se toga nagledali 90 - tih na prostorima bivše SFRJ. Ponegdje, to još uvjek traje. Nećemo da budemo takvi i učimo od gorih. Ovo je država u kojoj ima mjesta za sve. Po Ustavu, Crna Gora je sekularna država u kojoj su religije odvojene od države. Svako neka se bavi svojim poslom, poštuje zakone i sve će biti u redu.
CiNick

16. 04. 2018 - 18:04

Ne biva to tako. SPC u Srbiju po ustavu te drzave ima ekskluzivno pravo na pravoslavlje. Po principu retorzije ili reciprociteta SPC nema sto cinjet u Crnu Goru, osobito sto je pravno nepostojeca. Ako je drzava sekularna ne znaci da Crkve mogu cinjet sto im na'm pane, vec moraju postovat ustav i zakone.
Lalja

16. 04. 2018 - 08:02

E wiva montenegro
Los odgoj!

16. 04. 2018 - 08:09

Ova dvije spodobe su konacno pokazale da ne zasluzuju da budu na mjesto predsjednika Crne Gore samim cinom sto nijesu cestitali Djukanovicu pobjedu. Odgovorno tvrdim da su opozicija drzavi a ne DPS-u i zato ce Milo i ekipa da vladaju dokle god im bude drago! Pih!
Petar Pan

16. 04. 2018 - 09:12

Promaklo mi je a sigurno se dogodilo. Đe je slavio mali Aljeksa? On kako god da prođe on slavi pobjedu pa je valjda i ovaj put. Neka ti je sa srećom naš Aljeksa.
Mila

16. 04. 2018 - 09:13

Bravo Milo! Bravo Crnogorci! Pobijedila je iskrena ljubav prema Crnoj Gori, želja da je sačuvamo i održimo. Gospođa Vuksanović treba da udruži snagu sa DPS -om. Jedino tako će pobjeda Crne Gore biti kompletna. BRAVO!!!
Vanja

16. 04. 2018 - 11:25

Onakva kakva se pokazala na sinosnjoj konferenciji,Ne Hvala!!,profesorima koja nije čestitala CG predsjednika,koja je poslije 18 god.,koalicije sa DPS,pokušala da sebe prikaže u smislu ni luk jela ni mirisala.Zena koja reaguje na trenutne licne emocije,toliko izvjestacena,plitkomozgasta,preko SDP došla na mjesto akad., profesora,ništa od fonda riječi da fascinira,nikakva harizma,negativna energija izbija iz njene aure, oči koje pokazuju dušu,e njena je izgubljena u nekom sokaku.DJUKANOVIC sa porodicom moćan,kompletna slika CG.
Guest_78317

16. 04. 2018 - 10:06

DJE TUGUJE DRUGA FAMILIJA ?
zare crnogorac

16. 04. 2018 - 10:07

nas NIKSICANIN.MILO ima harizmu sarm pojavu eleganciju,i sve ono sto drugi nemaju.nece se jos dugo roditi slican njemu,vladace koliko on sam zeli jer je NEPOBJEDIV.budi kao onaj predsjednik KINE DOZIVOTNI PREDSJEDNIK.samo molim ti pomozi narodu CRNOGORSKOM da se poboljsaju plate i penzije.SRECNO TI BILO NAS DRAGI PREDSJEDNICE VOLE TE TVOJI NIKSICANI.ZIVIJO.
Niksicanin

16. 04. 2018 - 10:47

Zivo me zanima kako je Pipun reagovao kad je saznao rezultate izbora.Nije ga mislim nocas ni 5 minuta zaspao.Nikad vise 1918 izdajnici Crne Gore!
Vanja

16. 04. 2018 - 10:59

Covjek koji ovako uspjesno voli,vodi i postuje svoju porodicu,tako vec 30 godina voli i vodi CG,Djukanovic samo da poveca standard svih gradjana CG,koji su zahvalni i prepoznali urodjenu moc lidera, DOZIVOTNI!!!,Draginja,Bojanic,u politicku proslost.Crna Gora zna koga ima.
Green

16. 04. 2018 - 19:03

Dr Draginja Vuksanovic je ostvarila veoma dobar rezultat u nefer izbornim uslovima pod nedemokratskim presingom rezima na birace. Prilicno mala izlaznost biraca (oko 64) omogucila je da "Gospodar" pobijedi u prvom krugu. Za Djukanovica je na ovim izborima glasalo manje skoro 20 000 biraca nego 2016 za partije koje cine vladajucu koaliciju. Naravno, i kandidat Bojanic nije ostvario uspjeh na ovim izborima, jer nije imao dovoljnu podrsku biraca iz partija koje su ga predlozile. Nije dobro po demokratiju da CG ima vjecitog vladara.
žspu

16. 04. 2018 - 11:34

Sad će pipun iz Spuža da se oglasi i da objasni kako je Milo pokrao izbore
građanin CG

16. 04. 2018 - 12:14

Bojanić ponosan na rezultat, gospođa Vuksanović je zadovoljna ????? I ja vjerujem da jesu jer se nijesu kandidovali da pobijede. Kandidovali su se samo zarad lične promocije i to su ostvarili na račun svih nas. Da su željeli pobjedu bili bi veoma nezadovoljni.
Marko

16. 04. 2018 - 13:33

Eh Vanja, Koliko netrpeljivosti i zlobe u Vasem komentaru. Sto bi ste vi 'mucenica' dali da ste kao Draginja?
Vanja

16. 04. 2018 - 19:49

Marko,poštujem mišljenje,ali imam svoje i iznijela sam ga,Hvala.Draginja oduševljena sa izbornim rezultatom,do juče ubjedjivala glasače da će biti predsjednica CG,morate priznati vrlo dovoljno,nepošteno,umjesto da se izvini svojim glasačima zbog prevare,ona izjavljuje da je pobijedila SDP. Vama Poz.Djukanovicu neka je srećno i neka je nama bericetno.
Djedo

16. 04. 2018 - 13:15

Ranko u suknji nije nista dobio. DEMOS mu je poklonio onih 4%. Cast i bruka zive dovijeka. Talog
Guest_27813

16. 04. 2018 - 14:17

MISLILI SU DAJE PIPUN KORISNI U ZATVORU , ALI DJABE
CiNick

16. 04. 2018 - 17:52

Uz toliko lazi i obmana glasaca, uz drzavne resurse, kontrolu glasanja drzavnijeh sluzbenika, razne trgovine, a nadasve uz onakav predizborni vokabular, M.Djukanovic nije ni zasluzio cestitku. Treba "cestitat" gradjanima sto su podrzali dalju destrukciju drzave. Znam da ce se mnozina pokajat, ali bit ce kasno.
CRNOGORSKI 007

16. 04. 2018 - 20:51

KAD SE CRNOGORCI UDRUZE,CG POBJEDJUJE I ZATO MOJI CRNOGORCI OTUDJENI:CRNOGORCI!!! O CRNOGORCI!!! Tako vi svega što vam je najmilije, tako vi ovoga i onoga svijeta, tako vi duše i obraza, tako vi jučerašnjice i śutrašnjice, tako vi dana današnjega. Tako vi vaše đece, tako vi neba i mora na njinim rukama, tako vi dana na njinom licu, tako vi sunca u njinom glasu. Ne budite tuđa metla i lopata, ne ližite tuđe šake, ne obijajte tuđe pragove, ne dajte se varati, ne dajte se kupovati, ne budite tuđa sreća, vrćite se sebi i svome. Tako vi ljeba i vode, tako se lako s dušom rastajali, tako vi zemlje u koju ćete. Ne režite jedan na drugoga, ne pijte krv jedan drugome, ne kopajte jamu jedan drugome, ne radite za svoju pogibiju. E vi sve ponesoše, e vi sve popiše, e vi mozak popiše, e vi strv poginu, e ve iskopaše iz amina, da vi nema ni imena, ni pomena. POD SVOJE NEBO! NA OKUP OKO SVOGA SUNCA CRNOGORCI!!! O CRNOGORCI!!!
Novi komentar