Predstavnici PKCG na sajmu u Mostaru

Crna Gora pouzdan partner u regionalnoj saradnji

Konferencija, koju je organizovao Forum privrednih komora jadransko-jonskog područja, okupila je privredne komore iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Grčke, s ciljem razmjene informacija i sagledavanja tema koje su od zajedničkog interesa za države regije
Objavljeno: 16. 04. 2018 - 06:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Crna Gora je prepoznata kao dobar i pouzdan partner u regionalnoj saradnji, koja će doprinijeti atraktivnosti regije i povećanju prihoda, zaposlenosti i standarda stanovništva, saopštio je generalni sekretar Privredne komore (PKCG) Pavle Radovanović.

On je na prvoj poslovnoj konferenciji pod nazivom ,,Regionalni razvoj - izazovi budućnosti“, koja je održana u okviru međunarodnog sajma privrede u Mostaru, kazao da se regionalnim udruživanjem stvara mogućnost veće prepoznatljivosti, atraktivnosti i promocije regiona za dolazak investitora. - Saradnja u sektorima saobraćaja, ICT-a, turizma i trgovine predstavlja budućnost razvoja tih privrednih grana. Stoga su neophodni zajednički projekti koji brišu granice i postaju primjeri uspješne prakse - naveo je Radovanović. Iz PKCG je saopšteno da su čista energija, saobraćajna povezanost, izazovi digitalne transformacije, turizam i trgovina bile teme prve poslovne konferencije u okviru međunarodnog sajma privrede u Mostaru. Konferencija, koju je organizovao Forum privrednih komora jadransko-jonskog područja, okupila je privredne komore iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Grčke, s ciljem razmjene informacija i sagledavanja tema koje su od zajedničkog interesa za države regije. Prema riječima Radovanovića, Forum kroz kreativna partnerstva, nove inicijative, inovativne proizvode, odgovoran i održivi privredni razvoj, nudi mogućnosti za jačanje regionalne konkurentnosti.

Sekretarka Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva u PKCG Sanja Marković je na panelu posvećenom trgovini i turizmu predstavila ostvarene rezultate koji su temelj za dalji razvoj turizma kao strateške privredne grane i stuba ekonomskog razvoja Crne Gore. - Crna Gora je pretežno receptivna zemlja koja tradicionalno ostvaruje suficit na poziciji putovanja, odnosno turizma. Prihodi od turizma predstavljaju značajnu poziciju na tekućem računu, koja, pored toga što doprinosi ostvarenju suficita na računu usluga, značajno doprinosi i ukupnom spoljnotrgovinskom bilansu - smatra Marković.

Iz PKCG su saopštili da novi Zakon o turizmu i ugostiteljstvu u Crnoj Gori podstiče razvoj cjelogodišnjeg turizma, unapređuje izgradnju i poslovanje visokokvalitetnih hotelskih kapaciteta i ukida obavezu korišćenja plažnog mobilijara. Konferencija je okupila više od 100 učesnika, eminentnih stručnjaka, predstavnika ministarstava, privrednih komora i kompanija iz regiona.

Komentari: 0

Novi komentar