OSVRT NA JEDNU ZABORAVLJENU KNJIGU

Srbi su odbili da čuvaju odstupnicu Crnogorcima

Podsjećamo na značajnu studiju Božidara – Boža S. Vukovića „Rat Crne Gore protiv Turske i Bugarske 1912-1913. i rad Crne Gore na uniji i saradnji sa Srbijom“ (Obod, Cetinje, 1971). Donosimo dio u kojem se govori o događajima od kraja 1915. do kraja 1918. godine. Tekst je za ovu priliku ijekaviziran
Objavljeno: 16. 04. 2018 - 06:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Priredio : Slobodan ČUKIĆ

Po dolasku u Lješ knjaz Petar je 8. januara otišao lično kod načelnika Štaba Vrhovne komande Srbije generala Bojovića, koji se nalazio u Lješu, i izvijestio ga da, pošto je naređeno povlačenje srpskih trupa od Skadra, crnogorskim trupama oko Podgorice prijeti opasnost da se neprijatelj sa artiljerijom, lađama i skelama ne prebaci preko jezera za Skadar, jer crnogorske vojske oko jezera nema, i spriječi im odstupnicu, pa traži da se to spriječi.

Po tom zahtjevu nije ništa preduzeto, već je naređeno da se povlačenje srpskih trupa od Skadra ka Lješu ubrza. Predsjednik vlade Srbije Nikola Pašić, koji se nalazio na ostrvu Krfu, na zahtjev kralja Nikole i predsjednika vlade 8. januara 1916. godine uputio je svom konzulu u Draču depešu sljedeće sadržine: „Molim saopštite Vrhovnoj komandi da prihvati crnogorsku vojsku po molbi crnogorske vojske, i da je stavi pod svoju komandu“. Načelnik štaba Vrhovne komande general Bojović, umjesto da za to izda potrebno naređenje, on je 9. januara javio komandantu I armije u Lješu da će se, vjerovatno, crnogorska vojska povući za našim trupama preko Medove i Lješa, pa da, u granicama mogućnosti, sa njim održava veze (Ratni arhiv VII, Beograd, popisnik broj 3, kutija br. 13 i 16).

Dok su Vrhovni komandant i predsjednik vlade preduzimali potrebne mjere da se za vojsku u Skadru spremi hljeb i da se u odstupanju prihvati, dotle su načelnik Štaba Vrhovne komande divizijar Janko Vukotić i vojni ministar Radomir Vešović protivno odluci narodne skupštine i Vrhovnog komandanta da se neprijateljski uslovi o predaji ne prime i nastave borbe do kraja, za koje su odluke dobro znali, oni su bez znanja i odobrenja Vrhovnog komandanta i predsjednika vlade 8. januara 1916. godine, istog dana kad su kralj i knjaz Petar tražili da se obezbijedi odstupanje vojske i kada je predsjednik vlade Srbije Nikola Pašić naredio da se ona prihvati, naredbom br. 128 od 8. januara 1916. godine, upućenoj cijeloj vojsci, naredili da se vojska raspusti, i to vojska koja je tog dana držala svoje položaje i koja je, prema naprijed navedenom izvještaju generala Jankovića sposobna i za ofanzivu ako joj se izda hljeb i municija, a oni su sačekali neprijatelja u Podgorici i dobrovoljno mu se predali.

Da bi opravdali ovaj svoj protivustavni i nezakoniti postupak u naredbi izdatoj vojsci, kažu da to čine zato, što je kralj napustio zemlju, a što u stvari nije bilo tačno, jer se on toga dana nalazio u Lješu kod odreda svoje vojske. Čak i pod tom pretpostavkom da toga dana kralj Nikola nije bio kod svoje vojske, divizijar Vukotić kao načelnik Štaba Vrhovne komande i glavni komandant cjelokupne vojske, kojemu su bile poznate navedene odluke narodne skupštine i vrhovnog komandanta, nije imao pravo, niti smio da bez znanja Vrhovnog komandanta i predsjednika vlade raspusti vojsku koja mu je povjerena, a još manje da se dobrovoljno predaje neprijatelju.

Neprijatelj je neometano ušao u Skadar 10. januara 1916. oko 3 časa po podne, pa je Vukotić imao dovoljno vremena i mogućnosti da odstupi da je htio, zato je on i glavni krivac što je crnogorska vojska u januaru 1916. godine raspuštena i što nije odstupila. Sa raspuštanjem vojske i predajom neprijatelju, divizijar Vukotić sproveo je u djelo ono što je predsjednik vlade Srbije Nikola Pašić preko svog predstavnika u Crnoj Gori, pukovnika Petra Pešića, i njegovih saradnika, među kojima jedan broj učesnika bombaške afere i Odbora za ujedinjenje u Ženevi pod rukovodstvom Andrije Radovića i Janka Spasojevića pripremao mnogo ranije, a to je likvidacija Crne Gore kao samostalne države.

Ovo je, možda, u istoriji ratova jedinstveni primjer da načelnik Štaba Vrhovne komande, bez znanja svog vrhovnog komandanta i predsjednika vlade, raspušta vojsku koja mu je povjerena i predaje se neprijatelju. Za uspješno izvršenu misiju u Crnoj Gori Vrhovni komandant srpske vojske odlikovao je pukovnika Petra Pešića ordenom Karađorđeve zvezde sa mačevima, a već 19. januara 1916. godine postavio ga je na položaj pomoćnika načelnika Štaba Vrhovne komande Srbije, na mjesto proslavljenog pukovnika, kasnije generala i akademika Živka Pavlovića, koji se s radom pukovnika Pešića u Crnoj Gori nije slagao. Sa ovog novog položaja pukovnik Pešić je uspješno produžio izvršenje i drugog dijela svog dotadašnjeg zadatka, a to je da se spriječi ponovno formiranje crnogorske vojske i njena pojava na savezničkim frontovima i pripremi zbacivanje kralja Nikole s prijestola i likvidacija Crne Gore kao samostalne države bez prethodnog sporazuma s njenim zakonitim predstavnicima, a kako je to izvedeno – vidjećemo iz daljeg izlaganja u ovoj knjizi. Pariski list De la Sekonde u svom broju od 3. februara 1918. godine donio je članak u kojem se kaže da je „Crna Gora krvlju pisala istoriju svog herojstva“, a engleski državnik Gledston je pisao da „junaštvo Crnogoraca prelazi junaštvo starih Jelina“.

Crnogorska vojska na Solunskom frontu Veći broj oficira, podoficira i vojnika nije htio izvršiti naređenje divizijara Vukotića i predati se neprijatelju, već je jednim dijelom odstupio ka Lješu, a drugim većim dijelom se odmetnuo u šume, formirajući svoje odrede pod nazivom KOMITSKI ODREDI koji su u toku cijelog rata napadali neprijatelja i štitili narod. Za one koji su odstupili ka Lješu za srpskom vojskom Vrhovna komanda Srbije naredila je 12. januara 1916. godine svim svojim trupama i predstavnicima u Italiji i francuskoj da sve oficire, podoficire i vojnike crnogorske vojske koji su odstupili iz emlje prime i rasporede po svojim jedinicama i stave na prinadležnosti srpske vojske ako unaprijed dadu pisane izjave da žele da se prime i rasporede po srpskim jedinicama, a sve one koji ne budu htjeli dati takve izjave smatrati kao izbjeglice bez prava na ma kakve prinadležnosti.

 Zbog toga što su u najtežim prilikama ostavljeni sami na milost i nemilost neprijatelja zbog ovakvog prijema kod velikog broja Crnogoraca javilo se nezadovoljstvo koje je bilo pojačano još i time što se njihovo teško stanje u pogledu ishrane i prevoženja sa srpskim jedinicama iskorišćavalo i od njih tražilo da se unaprijed odreknu svoje vojničke zakletve, zastave, svojih grbova i svojih jedinica, što oni nijesu prihvatili već su se prijavljivali talijanskim i francuskim predstavnicima, koji su ih primili, prevozili za Italiju i Francusku, a jednim dijelom i na ostrvo Krf.

Komentari: 40

R

16. 04. 2018 - 08:40

Srbi su jedan fin narod koji nas je zadužio toliko da mu se nemožemo nikad odužit, Okupaciju 18 , pljačku kulturne baštine, posrbljavanje dijela stanovništva, okupaciju crkve koja i dan danas traje i još mnogo mnogo toga,
S

16. 04. 2018 - 09:02

To je kao kad bih ja sada rekao da su Crnogorci Srbe zadužili organizovanim kriminalom švercom droge, nepotizmom, mafijom, ubistvima, siledžijstvom, priznavanjem Kosova, itd....
MNE

16. 04. 2018 - 09:38

Ajde ne filozofiraj. Vazda smo vas branili, a vi vazda bježali pred neprijateljem. Sramnije istorije od vaše nema na ovim prostorima. Sve moguće ratove ste izgubili i dovijeka bili sluge neprijatelja. I ti sad pričaš o mafiji. Muči nesrećo!
S

16. 04. 2018 - 12:55

Kojim smo mi neprijateljima služili? Vi da možete nekog da zaštitite ne biste ulazili u NATO. Ima vas za pod jednu krušku...
MNE

16. 04. 2018 - 14:50

Da je vječno nezavisno Kosovo!
S

17. 04. 2018 - 09:11

Vječna je samo tvoja glupost, a hrabar si samo ispred monitora.
4 C

16. 04. 2018 - 09:40

Crnogorci nijesu Srbe zadužili "organizovanim kriminalom švercom droge, nepotizmom, mafijom, ubistvima, siledžijstvom." Ovo što si napisao rade Srbi iz Crne Gore, a ne Crnogorci. Ti mafijaši su deklarisani Srbi - iz Crne Gore.
S

16. 04. 2018 - 12:53

Otkad je Mićunović Srbin?
Njega

16. 04. 2018 - 14:47

u Srbiji ne pominju više no li mene i tebe. Mislim da je i on Srbin, samo što je blizak vlasti.
S

17. 04. 2018 - 09:13

Zar vi ne nazivate sve Srbe iz CG posrbicama??? Kako to da su samo mafijaši Srbi a svi ostali posrbice...
Почаст генерале!

16. 04. 2018 - 08:45

Славни командант Црногорске војске, велики Србин, генерал Јанко Вукотић. лежи данас на Новом гробљу у Београду. Српски народ увек му одаје највеће почасти.
hahahaha...

16. 04. 2018 - 09:40

Samo ukucaj Dobrica Ćosić i srpska laž. Samo nešto lažete. Vama je i Tramp u početku bio srbin, hahahahaha...
bjezimo mi ka sokoli

16. 04. 2018 - 10:03

Svi pravi Crnogorci se radjaju u brdima a leze u BG .
CiNick

16. 04. 2018 - 10:58

Pravi Crnogorac moze se rodit u bilo koji kraj svijeta, ovozemaljski zivot okoncat u neki drugi kraj svijeta, ali srcem i dusom uvijek ce bit Crnogorac i samo Crnogorac. Svi ostali su ili odrodi (asimilacija) ili izrodi (svjestno negiranje vlastitijeh korijena, bilo za benefite, bilo rad kompleksa inferiornosti).
Objektivni

16. 04. 2018 - 12:28

Lezi u Bgd . Pristao da ga sa mjesta nacelnika generlstaba Aleksandar postavi za svog adjutanta ( obezbjedjenje ) . I ovaj na tu bruku pristao . A Aleksandar rezonovso : Kad je izdao svoga kralja i zakletvu izdaće sjutra i mene . I nista vise od obezbjedjenja . I naravno da lezi u Bgd . Nije mu sigurno mjesto na Cetinju , medju nekadasnje svoje . Mjesto mu je kod onih kojima je zavrsio posao .
Ober Izdajnik

16. 04. 2018 - 11:29

Pogazio zakletvu datu svome kralju! Kao zapovijednik Sandžačke vojske držao crnogorsku vojsku na nevažnom položaju a sve iz razloga da je uništi i CG dovede do kapitulacije. Nagrađen za svoje zasluge od strane Karađorđevića višim činom Maršala i pozicijom u Beogradu... Riječju - crnogorski izdajnik par ekselans.
Guest_24867

16. 04. 2018 - 10:43

CETNICKA IZDAJA JE OCIGLEDNA . PRESJEDNICA VLADE SE ISPRAVDAVA RUSKOM AMBASADORU
Milo Vujović

16. 04. 2018 - 11:00

Za Nepotrebnu Bitku za Skadar je isključivi Krivac kralj Nikola kao i za Mnoge Druge Stvari đe su Desetine hiljada Crnogorskih Vitezova poginuli boreći se za Srbijanske interese,jer prije bitke je Znao da Velike sile Neće prihvatiti da Skadar bude Crnogorski (i ako je bio Stara Crnogorska Prijestonica)Posebno su bili Protiv toga naša tzv.braća vječni Neprijatelji Rusi i Srbijanci ! a što se tiče Većine izdajnika iz Našeg Komandnog Vrha Janko Vukotić je jedan od Najvećih izdajnika na Planeti(kome su Odavno Trebali Ukloniti Sva Obilježja u Crnoj Gori koja Podsjećaju na njega),koji je na Srbijanski Podmukli način izdao Svoju Domovinu,i Ovo je Velika Škola za Naše Buduće Generacije da Nikada ne Smiju KOMANDU Našom Vojskom i DRŽAVOM Puštiti u Ruke Došljacima Srbijanskim,Niti bilo kom Drugom,isključivo Provjerenom Domoljubu,i tako će Naša Domovina CRNA GORA biti Vječna, i ovo Treba u AMANET Ostaviti Budućim Generacijama Crnogorskim Domoljubima !!!
Mирослав Ђукић

16. 04. 2018 - 11:31

У данашњем montenegru Руси и Србијанци су непријатељи, Јанко Вукотић "jedan od Najvećih izdajnika na Planeti". Укратко, Црна Гора и montenegro дођу једно другом као дан и ноћ!
Crnogorka

16. 04. 2018 - 13:09

Crna Gora i Montenegro su jedno te isto Miroslave. Je li moguće da si toliko glup da to ne kapiraš? Srbija i Serbia su jedno te isto. Imaš li tu neke zamjerke? Hrvatska i Croatia su jedno te isto. Želiš li još da ti nabrajam ili si ukapirao? Meni je jasno da su posrbice jako ograničene kada je intelekt u pitanju, ali ti si ga prećerao.
Ovo on stalno

16. 04. 2018 - 14:49

ponavlja, a razumljivo je valjda samo Amfilohiju.
Ober

16. 04. 2018 - 17:28

Ovakvi ka ovaj ti znaju... ništa. Neko iz Pukovnikove tj iz branše nepomenika "kosovo je najskuplja srpska reč", je nekada na nekom teraziskom skupu izjavi takvu i sl bedastoću a isti čas su je prihvatili ovakvi ka ovaj "više Kralja" koji je uporan u dokazivanje svog provincijalizma. Ara.
Мирослав Ђукић

17. 04. 2018 - 00:56

Админе, дужни сте да ми дате право да им одговорим: Историјска Црна Гора са овим montenegrom нема никакве везе! Никакве! То је лако доказати: Са једне стране, имамо: Косовску идеју, Његоша, гусле, Обилића-пољану, Мојковачку битку, српски језик, Вука Караџића, ћирилицу, "нас и Руса - двеста милиона".... Са друге: Трансатлантске интеграције, Андреја Николаидиса, РТЦГ, дукљанске магле, тзв. црногорски језик, Аднана Чиргића, латиницу и чиргилицу, NATO,,.Какве везе те крајности имају једна са другом? Никакве! А увреде о тзв. посрбицама, говоре само о Вама, не о мени, или о нама Србима!
KOMITA

17. 04. 2018 - 21:03

TI SI ONAJ STO JE NAPISAO,,NAJUDALJENIJA SRPSKA ZEMLA JE RUSIJA ,A NAJHLADNIJA SIBIR,,PA TI SI PRAVNICE PRAVI SERBSKI BISER.
Мирослав Ђукић

19. 04. 2018 - 10:24

Админе, приписује ми туђу мисао: Комито/четниће/партизану(све су то синоними за герилца), мисао коју сте цитирали нисам ја написао. Јесте ово Ви смислили, на брзину? Не делује много минуциозно и интелигентно, али се Ви, видим, њоме одушевљавате? Неки кажу да је "Србија до Токија", а Његош у Горском Вијенцу, кроз владику Данила, отписује турском непријатељу: "Мала ти је жертва сва Србија, од Дунава, до мора сињега" (граница Аустрије и Турске је била тада на Дунаву). Дакле, Његошу је Јадранско Приморје било граница Србије!
KOMITA

19. 04. 2018 - 18:30

COVJECE KAKO E PRIMECUJES DA SI ODJE NA PORTALU KAO NEKA SEOSKA SOKACARA NAKACENA NA OGRADU,I KAKO KO PRODJE,SA SVIMA SE SVADJA.MICI SE BOLAN NE PONIZUJ SE,NECE TE NAGRADITI ONI ZBOG KOJIH SE SE ZAKACINJES.
Мирослав Ђукић

20. 04. 2018 - 14:52

Админе, одговор: Комито/четниче/партизане, Вас ће на "слушном" наградити? Хајде мало да утврдимо шта је и којим редом било: Мени је засметало организовно јавно блаћење сердара Јанка од стране потомака мрчипушака и макаронџија и од вас анонимних ботовских млатимуда. Написао сам коментар. Онда сте кренули сви по мени, али увредама. Ја Вама и Вашим истомишљеницима одговораммирно, чињеницама. Тврдим: једноставно, ви и такви нисте достојни да узимате на уста име сердара Јанка Вукотића. Ако ви, анонимни ботови, можете да блатите такво име, могу и ја да вам редом одговарам! Не морате се ви са "Слушног" баш по свему великом и часном из славне историје Црне Горе, Брда, Боке и Приморја поч.ати, а сви ми остали да ћутимо! Обуставите пљување сердара Јанка!
PRAVNIK-BAGRA

16. 04. 2018 - 19:09

"Bašibozluk, bagra i brabonjci ustali da obnove Dušanovo carstvo. Srbi su samo protiv onoga ko bi hteo da ih makar malo opameti, a oduševljeno kliču svakome ko ih još više zaglupljuje, unazađuje i unesrećuje. Žalosno je što su Srbi u civilizacijskom i kulturnom pogledu ostali na nivou na kome su bili pre sto godina. Oni nisu u sukobu sa svetom, već sa samima sobom, vraćajući se na šajkaču i opanak iz kojih su jedva izašli. Bio sam i ostao Srbin, ali nisam bolesna zadribanda i Srbenda. Takvi su izdali i osramotili srpski narod i narugali se njegovoj slavnoj istoriji", pisao je Koča Popović u svom dnevniku pred smrt 1992. godine o braniteljima srpstva i "Srbima po profesiji"
Мирослав Ђукић

17. 04. 2018 - 01:12

Админе, кад сте објавили овог анонимног бота, објавите и мој одговор: Боте, лик којег сте цитирали је потпуно миноран. Родом из поштене Цинцарске породице, која се неколико година пре његовог рођења посрбила, богаташки син, салонски комуниста, извикани генерал. Коју је он то битку добио, шта је важно написао или створио? Ништа! Давно заборављен, само га ви ботови на овом сајту помињете због овог бунцања! Није вредан ни нокта на малом прсту бесмртног сердара Јанка Вукотића, којег овде анонимно блатите и називате издајником, ви недостојни! Ето вама вашег Коче, узмите га, мени је добар Сердар Јанко! Потомак сам ратника којем је сердар Јанко командовао и поносим се тиме! А ви, потомци мрчипушака и макаронаша, нисте достојни ни да узимате име Јанка Вукотића на уста!
CRNOGORSKI 007

17. 04. 2018 - 21:00

NAJZAD SI PRIZNAO DA SI IZDAJNICKE KRVI.
Мирослав Ђукић

19. 04. 2018 - 10:13

Админе, дозволили сте да ме овако етикетира, дуижан сам му одговор: Bondoviću, нисам се заклео montenegru, ништа му не дугујем, не признајем га. Издајник је онај ко погази дату заклетву, ко изда свог. Одан сам свакој својој заклетви коју сам дао у животу. Ви сте се вероватно заклели montenegru, али ја нисам, па ме не веже оно што и Вас! Пошто је ноторно да је montenegrо негација и поруга истинске Црне Горе, којој сам безгранично одан, нормално је да не подржавам режим, који је заробио државу и навукао му лудачку кошуљу звану montenegrо. Мој ђед је био на Брегалници и на Мојковцу, под командом сердара Јанка Вукотића, мој прађед, бабин отац, погинуо је на Скадру. Идеја за коју су се они тукли и крварили је и моја идеја водиља. Ми и Ви смо супротности, не можемо издати једне друге! Просто, као дан и ноћ!
CRNOGORSKI 007

19. 04. 2018 - 17:07

NISU ONI IZDAJICE,NO TI ,NE PREBACAJ NA DRUGOGA,SVAKA NJIMA CAST AKO SU BILI ISKRENI CRNOGORCI.
Мирослав Ђукић

20. 04. 2018 - 14:58

Бондовићу, сви Црногорци, закључно до изласка Секуле Дрљевића из загребачке луднице, били су Срби. Косовски завет је био њихов завет. Нема и није било бихотомије Црногорци - Срби. Од како су доктори психијатри обрадили сујетног Секулу, кренула су два путића, на две стране... Нећу Вам више одговарати, досадили сте ми својом виком.
PRAVNIK -LUD

16. 04. 2018 - 19:11

Dobrica Ćosić: Laž je srpski državni interes! Jan. 12 Dobrica Ćosić, književnik, član SANU, bivši predsjednik države, „otac srpske nacije“, napisao je sljedeće: -„Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“ -„Laž je srpski državni interes.“
Мирослав Ђукић

17. 04. 2018 - 21:06

lazemo malo manje,priznajem
Мирослав Ђукић

19. 04. 2018 - 10:15

Админе, ...... једна, ово нисам ја објавио! Али, нека, смешно је, сведочи о немоћи ботова...
Мирослав Ђукић

19. 04. 2018 - 17:05

Izvinjavam se,setio sam se ,jesam ja napisao.
Мирослав Ђукић

20. 04. 2018 - 14:54

Админе, лоло једна!
STIDITE SE

16. 04. 2018 - 18:57

Crna Gora je postala poprište najkrvavijeg terora koji Chicago Tribune u tekstu od 4. septembra 1919, pod naslovom ,,Zvanični izvještači donijeli užasne izvještaje u Pariz“, opisuje: ,,Pariz, 3. septembar, američka i britanska vojna intervencija u Crnoj Gori radi spriječavanja raširenog masakra crnogorskih rojalista od strane Srba, u preporuci neutralnih posmatrača koji su došli u Pariz juče i koji danas pišu energične izveštaje svojim vladama: ,,Pod srpskom okupacijom Crna Gora danas predstavlja mesto najkrvavijeg pokolja u Evropi, izjavio je zvaničnik koji se vratio. Ukoliko se Engleska i Amerika ne umješaju, nijedan crnogorski rojalista neće ostati živ. Srbi ih ubijaju naveliko“.
CRNOGORSKI 007

16. 04. 2018 - 19:54

KAD SE CRNOGORCI UDRUZE,CG POBJEDJUJE I ZATO MOJI CRNOGORCI OTUDJENI:CRNOGORCI!!! O CRNOGORCI!!! Tako vi svega što vam je najmilije, tako vi ovoga i onoga svijeta, tako vi duše i obraza, tako vi jučerašnjice i śutrašnjice, tako vi dana današnjega. Tako vi vaše đece, tako vi neba i mora na njinim rukama, tako vi dana na njinom licu, tako vi sunca u njinom glasu. Ne budite tuđa metla i lopata, ne ližite tuđe šake, ne obijajte tuđe pragove, ne dajte se varati, ne dajte se kupovati, ne budite tuđa sreća, vrćite se sebi i svome. Tako vi ljeba i vode, tako se lako s dušom rastajali, tako vi zemlje u koju ćete. Ne režite jedan na drugoga, ne pijte krv jedan drugome, ne kopajte jamu jedan drugome, ne radite za svoju pogibiju. E vi sve ponesoše, e vi sve popiše, e vi mozak popiše, e vi strv poginu, e ve iskopaše iz amina, da vi nema ni imena, ni pomena. POD SVOJE NEBO! NA OKUP OKO SVOGA SUNCA CRNOGORCI!!! O CRNOGORCI!!!
Novi komentar