Zapadni Balkan strateški region

Mogerini dolazi u Crnu Goru

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini sjutra veče stiže u posjetu zemljama Zapadnog Balkana.
Objavljeno: 16. 04. 2018 - 12:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

To je najavila uoči sastanka ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu gdje će razgovarati o Zapadnom Balkanu.

Mogerini najavljuje da će to biti razmjena mišljenja kako da se sa "partnerima na Zapadnom Balkanu bolje sarađuje na zajedničkoj bezbjednosti i prosperitetu”.

Visoka predstavnica za spolju politiku i bezbjednost EU uoči Savjeta ministara u Luksemburgu istakla da smatra važnom današnju diskusiju.

“Zapadni Balkan je strateški region za Evropu. To jeste Evropa, iako još nije u potpunosti dio EU”, poručila je Mogerini.

Ona je najavila da već sjutra uveče, nakon usvajanja izvješataja o napretku zemlja koje su u procesu evrointegracija, putuje na Zapadni Balkan.

Mogerini će u regionu boraviti do 19. aprila i posjetiti Albaniju, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.

Rasprava ministra spoljnih poslova EU o Zapadnom Balkanu odvija se i u cilju priprema za predstojeći samit EU Zapadni Balkan koji se 17. maja održava u Sofiji.

“Važno je da na sami tu u Sofiji učestvuju svih 28 zemalja članica kao i svih 6 partenera sa Zapadnog Balkna. Esencijalo je da postiji opšta saglasnost, ne samo zbog obaveza koje preuzimaju partneri sa zapadnog Balkana već i zbog jedinstvene podrške svih 28 zemlja članica”, navode diplomatski izvori u Savjetu.

U Briselu se naglašava da je samit u Sofiji ključan događaj, ne u smislu procesa proširenja, već kad je riječ o političkoj i regionalnoj saradnji, kao i saradnji EU i regiona u oblasti bezbjednosti, a što podrazumijeva borbu protiv terorizma, radikalizma, hibridnih prijetnji, kao i usklađivanje regiona sa evropskom spoljnom i bezbjednosnom politikom.

Komentari: 1

Vanja

16. 04. 2018 - 13:02

Dobro dosla,Crna Gora,prije 2025,u EU,ne mora Crna Gora cekati drzave u okruzenju.CG lider u okruzenju sto se tice reformi.Djukanovic, ce sada ubrzati tempo otvaranja i zatvaranja poglavlja.
Novi komentar