STAV

SREDANOVIĆ: Metamorfoza suverenističkih podviznika

Optimizam zbog završetka Hladnog rata devedesetih godina prošlog vijeka zasjenila je krvava i tragična drama na Balkanu. No, budila se istovremeno i nacionalna svijest u Crnoj Gori, koja pokušava da se oslobodi veliko-srpskog hegemonizma i stvori pluralističko građansko društvo. I prije raspada Jugoslavije manifestovala se svijest o posebnosti crnogorske nacije i njenim istorijskim aspiracijama. Pojavom višepartijskog sistema te aspiracije dobijaju određenije političke i kulturno-istorijske forme.
Objavljeno: 17. 04. 2018 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Blažo SREDANOVIĆ

 Kod crnogorskih iseljenika, posebno u Americi, raste interesovanje za sva ta zbivanja i želja da postanu aktivni učesnici u tom istorijskom preobražaju, đe je, metaforički rečeno, suverenistička voda počela da teče na valove.

No, danas se pitamo, kad je tekla kud se djela ta voda i kakve su bile preokupacije i aktivnosti nekih glavnih aktera tog pokreta tokom tih istorijskih zbivanja sve do danas.

Profesora Miodraga Perovića sam upoznao prilikom njegove posjete Americi 1994. godine kad je došao na jedan skup od desetak iseljenika u moju kuću u Kaliforniji. Po povratku u Crnu Goru piše mi i moli da dam izjavu o sponzorstvu članu njegove porodice.

“Ona je riješila da se upiše na Berkley po cijeni za kalifornijske građane… što će značiti veliki materijalni trošak za mene i moju porodicu. Budući da ću ja pokrivati njene troškove i poslati unaprijed sva sredstva nužna za ovu školsku godinu slobodan sam da te zamolim da, u slučaju potrebe, i ti daš izjavu o sponzorstvu”. Prije toga navodi: “Njen stric, moj brat, joj je obećao da će joj plaćati školarinu, koja trenutno iznosi manje od 5.000 dolara godišnje”,  stoji u pismu od 1.11. 1994. godine.

Na prvi pogled ništa neobično: Uzoran otac ženskog djeteta želi za nju najbolje školovanje. Međutim, ja sam se čudio otkud jednom profesoru, čija je plata tih godina bila više nego mizerna, desetine hiljada dolara? I zašto on mene obavještava o svim tim aranžmanima kod kuće u kojima učestvuje i njegov brat. No, kasnije, u “Anatomiji jedne hajke” Šekija Radončića, čitam:

 “Sjećam se da se jednom, dok je isplaćivao honorare, mašio za pogrešan džep i izvadio hiljadu maraka. No, Mikele se brzo snašao: Ovo su Milove pare. Dao mi ih je da mu ih pričuvam (Milo je Miškov brat)”. Tada sam se ja upitao čije su pare Miška Perovića, koje on prikriva? Da li ih on to pozajmljuje od rođaka kao Svetozar Marović, ili ih rođaci daju njemu na čuvanje ? A još je pokojni Isak Njutn dokazao da jedno tijelo ne može biti istovremeno na dva mjesta, pa ni bratove pare ne mogu biti istovremeno u Miškov džep na čuvanje i da se troše za školarinu u Americi. No, ne prođe dugo, a od ovog nezbrinutog profesora, koji egzistira od podrške, postade odjednom vlasnik brojnih vrijednih nekretnina!

Mark Tven je kazao: Kad govoriš istinu ne trebas ništa da pamtiš!

Poslije jos nekoliko susreta i razgovora sa Miškom ja mu ništa nijesam vjerovao, čak ni kad bi mu notar potpisom i pečatom ovjerio jezik, kako se sad u Americi priča o predsjedniku Trampu. A što se tiče “fake news” za to bi Miško mogao da tuži Trampa za plagijat!

zastavaaaSlabljenje suverenističkog bloka: Čak i površnom usporedbom može se jasno zaključiti da je suverenistička energija slabila proporcijalno bogaćenju Miška Perovića, Žarka Rakčevića i još nekih nekada vatrenih independista.

 “DPS je u potpunosti promijenio politiku i dosao programski na naše pozicije i postali smo strateški partneri”- konstatuje Rakčević.

Ako je tako ko je onda izvukao kiseonik iz suverenističkog pokreta i oduševljenja, kojim smo se bili zahuktali devedesetih godina? Očekivali smo da ce u tako povoljnoj situaciji dalje ubrzano jačati independistički kapital, umjesto što se postepeno krčmio, baš od uzdanica tog pokreta. Ako nije bilo programske političke razlike sa DPS-om, već samo u načinu i metodu realizacije toga programa, kako ta energija nije prerasla bar u jednu solidnu procrnogorsku, evropski orijentisanu opozicionu partiju? Prepuštena dinamici zbivanja odlutala je drugim stazama, pa su se pojavile razne slabašne partije i grupacije, sumnjivog opredjeljenja i neodredjene orijentacije, koje su se sve više približavale velikosrpskim partijama. Ovo je dalo priliku velikosrbima da ojačaju, postanu sve agresivniji i da se nametnu kao zaštitnici države, koju ne priznaju i dušebriznici crnogorskog naroda, kojeg isto tako ne priznaju, a sve to uz bratsku pomoć “nezavisnih” medija.

Hrabrost najvažnija vrlina: Još je Aristotel rekao da je hrabrost najvažnija vrlina, jer omogućava sve druge. Đukanović je strpljivo čekao pogodan momenat za akciju i uz ogromni politički i lični rizik, hrabro i uporno približava Crnu Goru Zapadu. Preduzima konkretne mjere u realizaciji independističke ideje, o kojoj se do tada uglavnom dosta pričalo, klicalo na mitinzima i pisale deklaracije, i priprema referendum za obnovu nezavisnosti. Nije Milošević formirao Sedmi bataljon zbog Miška, Ranka i Žarka, već je znao ko mu se u Crnoj Gori može najuspješnije suprostaviti. Sreća je što se Đukanović našao u poziciji, da kao Gorbačov iznutra razori Miloševićevu tvorevinu i izvuče Crnu Goru, što se inače nikad nebi desilo.

“Kad se uputite neutabanom stazom”- piše Kisindžer- “ potrebno je imati pored hrabrosti i jak karakter i istrajnost, jer ćete biti, naročito na početku, usamljeni na tom dugom putu”. A Đukanović je bio, a u mnogome i ostao “lone wolf”.

Miško se pretvarao da ga politika ne interesuje, a bio je konzumiran političkom ambicijom kao Šekspirov Magbet, samo je to prikrivao isto kao što to radi sa parama. U svakoj se situaciji ponašao kao “Capo di tutti capi” i svuda nametao kao arbitar, pa i kod nas u dijaspori. Vršio je pritisak na vladiku Mihaila da ne ide kod nas, koji smo osnovali CPC dijacezu za Sjevernu Ameriku, već kod njegovih prijatelja, koji su sabotirali nas rad. “Ne idem ja tamo dje me ti šaljes”- odbrusio mu je vladika Mihailo.

Poznato je da su se u Crnu Goru glavari birali na gumnu. Ko se od okupljenih smatrao da je najbolji trebao je da iskorači i uzme glavarsku kapu sa sred gumna. No, Miško je čekao da mu se kapa svečano stavi na glavu, kao engleskoj kraljici. Nije mu bila dovoljna ponuda da udje u Vladu, mada se sa tim hvalio i često o tome pričao. A rečeno je ko nije dio rješenja postaje dio problema.

Poslije referenduma sreo sam se sa jednim iz Miškovog najbližeg okruženja, koji mi kaže:

“Ova Vlada na čelu sa Đukanovićem nije napravila nijednu veću grešku, ali daćemo Milu najviše jednu godinu”. U ovom određivanju roka trajanja legalno izabranom predsjedniku nalazim objašnjenje za mnoge kasnije aktivnosti i ponašanja nekih nekadašnjih independista. Po njima taj “nezaposleni Miloševićev sljedbenik, koji postade istorijska ličnost” oteo je nečije neprikosnoveno pravo da određuje sudbinu Crne Gore. Jer, zaboga, Crna Gora pripada dvojici Perovića, ona je njihova dragana, pa tom drzniku, koji se usudio na tako nešto, treba odrediti vrijeme trajanja, makar on u međuvremenu postao nobelovac. Te dvije političke primadone nameću svakome nekakav njihov kvazi moralni apsolutizam i prestavljaju sebe kao jedinu društvenu, građansku i moralnu savjest Crne Gore, a istovremeno jedan drugoga smatraju moralnim spodobama nedostojnim bilo kakvog spomena!

Kad je uvidio da su mu ličnost, harizma i politicka vještina slabašne da impresionira misleći dio naroda, Miško postaje politička babica- “kingmaker”. Svesrdno se posvetio promovisanju svojih “kapetana dragana” u politici i novinarstvu. Zdušno ih podržava propagandno, a vjerovatno i novčano, ali samo dok poslušno slijede instrukcije i pristaju da budu lutke “nezavisnog” medijskog klana. U suprotnom proglašavani su mrtvorođenim. Reklo bi se da su neki od njih imali poteškoća u razvoju. Više vole politiku nego što je razumiju. Veoma su opsjednuti pranjem i kupanjem “novorodjenčeta”, što nebi bila nikakva mana i za to ima dosta razloga, kad nebi bili spremni da sa prljavom vodom bace i “bebu”! A za državu je najvažnije, treba li reći, da i opstane kao država.

“Ja ću produžiti svoje djelovanje s ciljem da jos jednom preobratimo predsjednika”, navodi Miško u svojoj ulozi edukatora. Ali zasto ovaj vrli demokrata, putem svojih medija, za koje tvrdi da su najčitaniji i najgledaniji, ne ubijedi narod u svoju istinu, pa da narod, kao vrhovni arbitar smijeni Đukanovića umjesto što ga podučava, a istovremeno javno blati i traži da se povuče?

“Tražimo da se osvojena nezavisnost popuni demokratijom i evropskim vrijednostima”- zapovijednički zahtijeva Miško, kao da se to može tako brzo desiti, kao što se on brzo obogatio. Đukanović je veoma dobro procijenio “timing” kad treba organizovati referendum, mada je i onda bio oštro kritikovan. A tek ulaskom u NATO stvorili su se uslovi za ozbiljne i šire društvene reforme. Jer je poznato kad se promjene, koje su načelno poželjne, forsiraju po svaku cijenu u nestabilnim situacijama, rezultat je još gore stanje.

Đukanović kao novocrnogorac ima kompleks oceubice prema svim izvornim independistima”- kaže dalje Miško. Teško je raspakovati ovaj Miškov prtljag pun “aksioma”. Reklo bi se da ima više nego jednog demona, koji ga progone i nezasitnu želju da bude nešto izuzetno, ako ne i sui generis. Zato i priča o Sokratu tako intimno gotovo je sa njim na “pertu”, ali ne kao uzoru, već kao svojem alter egu! Proglasio je osnivače Monitora i Vijesti ravnim Sokratu. Promovisao ih je u svece sa oreolom s takvom lakoćom, kao što jedan komičar promoviše sebe u šampiona u streljaštvu: Opali iz puške, napravi rupu, a onda crvenom bojom oko nje napravi krug”!

181blazo2Perović je sad postao novosrbin i istomišljenik sa Milanom Kneževićem u pomiriteljnim idejama velikosrpskog državnog koncepta sa crnogorskim državnim konceptom i identitetom. Treba sad upitati Miška:

Zar velikosrbi danas nijesu opasnost za državotvornost Crne Gore, kad ih još i Rusija podržava u njihovom zlom naumu? Zar je taj vječno mutirajući virus velikosrpstva nestao? Miškovi su mediji zabrinuti kako opozicija ostavlja Demokratski front bez ozbiljne podrške, pa poziva: “Pomognimo našoj srpskoj braći da osjete Crnu Goru kao svoju domovinu.

” Zar mi treba da pomognemo Amfilohiju da nam makne nogu s vrata? Zar da jagnje, koje je daleko nizvodno od vuka prestane da mu muti vodu? Zar svezani treba da pomogne onom koji ga je svezao da ga oslobodi? Zar bi za pčele bilo dobro da im neko razvali košnicu? Ovdje bi trebao jedan Volter da razbistri nečiju maglu u glavi. No, pošto Miško voli da citira Džefersona, izlazim mu u susret: “Ridicule is the only weapon which can be used against uninteligible propositions. Ideas must be distinct before reason can act upon them. Otherwise it is mere Abra cadabra”!

O njegovom poznatom prebacivanju u Italiju, poznatom kao “akademik u gepeku”, on kaže: ”Povinovao sam se nevoljno da nebih bio varnica nekog sukoba”. A sukobe je podgrijavao u kontinuitetu sa svojom “nezavisnom” medijskom sektom, isto kao što Amfilohije djeluje ispod mantije i krije prljave rabote jedne vjerske sekte.

“Ima nešto neobično u novinarskoj profesiji ustručavam se da dam odgovarajuće ime. Zadatak novina je neka vrsta subverzije i mi cemo javnost informisati samo o onome što se bude ticalo javnog interesa”- pise Miško, a nikako da se sjeti da je prvi zadatak novina da pišu istinu. A te poruke često nijesu ni upućene javnosti, već obračun sa nekim, ili za nečiji profit, često samih vlasnika novina.

 “Pravo na slobodu izražavanja prestaje kada odlučite da u punom pozorištu iz sale uzviknete ”požar”- piše u Monitoru. No, kad ne iz šale, već iz zbilje godinama i orkestrirano “nezavisni” mediji se služe baš tom Miškovom subverzijom i objavljuju ne samo zapaljive i lažne tekstove, već i takve izopačenosti i gadosti, pozajmljene iz Šešeljevog vokabulara, koje, zajedno sa govorima nekih političara, ostavljaju u javnosti takav trag, da bi za njima trebalo ići sa plastičnom kesom, kao iza kućnih ljubimaca, iz higijenskih razloga! Žale za slobodom javne riječi, a polovinu njihovih tekstova, koji nijesu ni na nivou “radija mileve” nebi objavila ni američka štampa, koja je najslobodnija u svijetu.

“Ne učestvujem niti se miješam u rad Monitorove redakcije” izjavljuje Miško. Nikad nije ni pisao mnogo u njemu, već su to radili drugi, a osnovao ga je zahvaljujući Ćanu Koprivici. Izabrao je za izvršioca radova damu, i u tome je pravi gentlemen. Ona je njegov “hit man”. Jedino joj nedostaje bijeli cvijet u kosi da bude sasvim autentična. Postali su toliko bliski reklo bi se duhovno-intelektualni Romeo i Julija!

 “Milo je jedan uplašeni čovjek. Noću ne spava, a na licu mu je grč koji ne može sakriti. Pouzdani znači da se gubi kompas. Gotov je! U Spuž!”- izriče presudu i prije suđenja, ova “diva novinarstva i boginja demokratije”. Vjerovatno dok je ovo pisala na zidu je visio portret Pukanića. Dje joj je sada tuzilac Šelzi? A Stanko Subotić se, uprkos njenih optužbi o “učesniku mračnog vremena zločina”, danas slobodno šeta Beogradom! (Nastavak sjutra) (Navodi iznijeti u tekstu nužno ne predstavljaju stavove redakcije Portala Analitika)

 

 

Komentari: 47

Moja kravica 2.8%

17. 04. 2018 - 00:20

Odlično Blažo!
Deki

17. 04. 2018 - 10:47

Ne zamjeri, ali đe pored zdravog, domaćeg mlijeka ( Nika, Lazine...) ti izabra strano koje je duplo gore od našega, crnogorskoga?
Lidija

17. 04. 2018 - 00:44

Nije Perovic jedini ali jeste svakako upecatljiv egzemplar. Mnogi su trcali da igraju Milu na sto, neki iz materijalnih, neki iz politickih pobuda, a neki su htjeli i jedno i drugo. Dok im je valjao i ispunjavao zelje. Misko je htio da bude predsjednik drzave i pri tome da dooobro napuni dzepove, Ratko Knezevic je mislio isto, Milka, Ivanovic su imali nesto skromnije ambicije, Medojevic mozda, Abazovic konkurisao u MIP pa ne prosao, a bilo je tu i onih bezlicnih faca tipa Milacica, Pavlovica koji su zujali oko Mila. Onog trenutka kada im on nije ispunio zelje krenula je cuvena crnogorska pizma i neprijateljstvo do groba. CKB je uzdigla vlast Djukanovicaa kao crnogorsku banku. Lopatama su Perovic krali iz nje. A Milo je mnoge greske napravio vjerujuci ljudima. Ta druzina jesu moralne krpe, jesu prevaranti i hohstaleri, umisljeni ali imaju barem satisfakciju da su se nakrali para koje ce im ostati. "D89rzte lopova Mila i DPS" dok njima ruke "u tijesto", stara je lopovska taktika.
Mila za Mila

17. 04. 2018 - 09:25

Tako je Lidija! Sad im samo treba dati odgovarajuce ljekove da ovu pobjedu "muski" podnesu.
Objektivni

17. 04. 2018 - 14:56

Lidija sve se slazem . Ali ima tu jos ljudi koji su se nakrali oko Mila . Lni koji nijesu bili zadovoljni pizma im proradila . Alu , objektivno , ima i onih koji su se napunili li od monopola koji su dobili i upropastili svsku firmu koju su dobili ns poklon a novac iznijeli napolje . I to je bagra kao i ova prva . Nema neke razlike velike medju njima . I ovi drugi bi Milu okrenuli ledja kad bi im se ukradeni kapital ugrozio . To svi znamo . Ali je ipak Milo na neki nacin sve njih stvorio . I prve i druge nistarije .
Zoran beograd

17. 04. 2018 - 02:14

Vijesti i monitor su postali glasilo cetnika iz demokratskog fronta.
Vitni Voren

17. 04. 2018 - 02:19

Ljud, ipak, i vide istinu. Bravo, gospodine Sredanoviću, neka ste rekli to što je trebalo već da nam uđe u uši, ali nije. Prilično smo se razbaškarili i opustili, a oni koji bi da nas satru još kako su budni i ukopavaju se za vazda u naš život
Boban Bg

17. 04. 2018 - 02:20

Možda ne predstavljaju stavove redakcije,. ali moje predstavljaju,.Svaki dio teksta potpisujem i pozdrav g-dinu Sredanoviću!
^

17. 04. 2018 - 07:55

Pridruzujem se. On je dokazani rodoljub i borac za Crnu Goru. Svaka cast na ovom clanku sto jos sa jedne druge strane pokazuje Miska Kesedziju i njegove bize u pravom svijetlu!
Anagustum

17. 04. 2018 - 05:16

Mila znam, a Mishka neznam. Milo je drzavnik koji je tako brzo shvatao, ucijo i pronikao u sustinu stvari da ja nijesam ni u snu moga sanjat da se to moze dogoditi cojeku Crnogorcu koji je svoj vijek I sve skole prosa u Crnoj Gori. Da je neko vrijeme proveo na Yale-u ili na Harwardu, manje bi bio zacudhjen, jer se sve to bolje vidi iz daljine. Ali i pored scega toga imati oshjecaj za pravo vrijeme za poteze i imati determinacuju lava u crnogosrskoj svakodnevnici koja moze da satre I najizdrzivijeg, e to je gorski duh. To je ono sto fali mnogijem. Ali dobro...svak privrijedjuje onoliko koliko moze I koliko ga je sudbina odredila za isto. U tome kontestu gledam sve nas pa i Perovica.
Green

17. 04. 2018 - 11:27

Fantastican prilog borbe Mila Djukanovica za nezavisnu i slobodnu CG bio je 11. Januara 1993.,kad se, vezano za Vens-Ovenoj plan za razrjesenje ratnog sukoba u BiH, na sjednici Saveta za usaglasavanje stavova drzavne politike SRJ, prema stenogramu sa te sjednice, zalozio za Veliku Srbiju, odnosno, za strateski interes ujedinjenja u jednu drzavu (Srbije i CG pod firmom SRJ) Republike Srpske i Republike Srpske krajine. Tada su Hrvatska i BiH bile medjunarodno priznate drzave a g. Milo Djukanovic se zalagao za (agresorski) njihovo komadanke i ujedinjenje "srpskih zemalja" u ratnom vrtlogu. Sto o tome ne pise uvazeni gospodin Blazo Sredanovic, a ne politicki metanise Dvoru i dvorjanima.
Abagustum

17. 04. 2018 - 13:46

Kad bi smo gledali drvljad onda sumu nikad vidhjeli nebi. Zna sam ja njih dosta kojijema je Slobodan M porijeklom iz Lijeve Rijeke bio mesija, ali nije nevidhjeti i neznati, a grijesiti neki velik grijeh. Saznati, I vidhjeti a josh uvijek grijesti je kazna bogovah. Nebih opravda Dhjukana za tu 1993 cu godinu, i stvarno svak nezna sto bi bilo kad bi bilo. Mozda je moga tu da pogine, pa nije...mozda nije. Poenta je da kako strateg veli “da skirmishes do not determine the final outlook on the fought war, the main battle does”. Sto schedoh rec je da je dozvoljeno izgubit bitku, I ponekad se povuci, ali rat? Rat se negubi. Eto, slazem, se 1993 ca se nije trbala dogadjat sad, ama to je woda ispod mosta pa stobismo sad isli da je guramo nazad. Okrenimo se naprijed da vidimo kako brze bolje mozemo da stustimo sovoga Balkana...ako nas ovi iz inata ne povuku za shinjel nazad.
Bodin

17. 04. 2018 - 06:58

Dukanovicu nikad necemo zaboraviti sto je 90-ih posrbljavao Crnogorce i gurao Crnu Goru u okrilje velike Srbije..
Pendrek

17. 04. 2018 - 07:54

DF i SNP ste zaboravili, cim vam je trebalo.
Jakov Pajov Beograd

17. 04. 2018 - 10:54

Zašto pričate napamet,to jednostavno nije tačno.Đukanović je najveća greška onih koji su planirali da Crnu Goru ponovo za sva vremena izbrišu sa karte .Svjedok sam i znam kakvi su intimni stavovi bili Mila Đukanovića devedesetih godina ,on ih je i ostvario .Druga je priča kakve i koje je poteze vukao ,jer tih godina pola Crne Gore je željelo da se zove Srbija i u toj atmosveri trebalo je biti virtouz i izvući Crnu Goru koja je bila nasukana u velikosrpski mrak .ĐUKANOVIĆ JE TO URADIO,Zato ne s....
Bodin

17. 04. 2018 - 14:48

Kako nije tacno da je posrbljivao.. pa je li juce Analitika objavila clanak da je Vlada CG 1996. godine 70 posto crkvenih objekata prepisala na SPC, za vrijeme premijera Djukanovica
Tudor

17. 04. 2018 - 08:37

Miško Perović i Željko Ivanović su grobari crnogorskog novinarstva i mineri independistickog jedinstva. Od svakoga su uzeli gomile novca, zaključno sa ruskim, koji im je Daka i DF dao da sruše Đukanovica i CG sprijece da uđe u NATO i da je okrenu Rusiji. Svo vrijeme, dok su izdavali drzavu, drzali su moralne pridike, izigravali žrtve režima i borce za slobodu i demokratiju. Mnoge su uspijevali da prevare. Zahvaljujuci i ovakvim svjedocenjima aktera , procitani su i osramoceni.
Green

17. 04. 2018 - 10:59

Uvazeni gospodin Blazo Sredanovic bi trebao biti oprezan i umjeren u ocjenama ljudi i dogadjaja, jer je samo povremeno dolazio u CG. Jeste bio izvorni suverenista i ima znacajne zasluge za CG, ali treba imati u vidu da je njegova spisateljska plodna djelatnost u CG posebno afirmisana preko Vijesti, koje su korektno objavljivale njegove feljtone (o Nikoli Petanovicu, Milu Petrovicu Njegosu itd) a to sigurno nijesu uradili rezimski mediji. Nije u redu da g. Sredanovic ovako pise i ovako denuncira ljude. Pisao je on i u Monitoru, pa sad nije u redu da bude apologeticar i panegoricar Dvora., a da njegovi kriticari nista ne valjaju, po g. Sredanovicu.To je spin i klevetnistvo i ekstremni egoizam po stare dane. Istorija najnovije CG je malo drugacija od dozivljaja g. Sredanovica.
CG

17. 04. 2018 - 13:04

Svaka riječ koju je g.Sredanović napisao je tačna! Koliko nas je dalo novac za osnivanje "Monitora", bili navodni akcionari, ali akcije ispariše, a Miško od direktora posta vlasnik. Niko nije digao glas protiv te nečasne rabote, da ne brukamo "Monitor". Trebali smo, jer je ono na što smo bili ponosni, postalo bruka Crne Gore! Miškovom zaslugom.
golden gate

19. 04. 2018 - 16:52

Za green. Nije tacno vas navod na zavrsetku " da je najnovia istoria.....". Blaso je dpprinio mnogo za ono sta danas imamao u Crnoj Gori.
tip

17. 04. 2018 - 08:42

Gon Srdanovic ocete li u nekom od sledecih obracanja navesti spisak kome ste sve pice platili,zivo nas interesuje...i koliko tip je bio na sve to.
M.Beograd

17. 04. 2018 - 09:57

Gospodine Sredanoviću ,prestavljate i moje stavove (i to nužno) ,a siguran sam i većine Crnogoraca .Vrijeme je jedanput da neko ljudski progovori,neka ovo bude početak istine u Crnoj Gori,a to je jedini put da se vrati sebi.
Savjet

17. 04. 2018 - 12:56

Sto se tice tipa, evo i ja da dam jedan vama: Komentar bi trebao da se odnosi na stavove gospodina Srdanovica a ne na njegovu licnost. Uzgred budi receno tip na engleskom znaci napojnica ali isto tako i savjet.
Prust

17. 04. 2018 - 10:57

Izuzetan tekst i surova istina o jednom crnogorskom konvertitu.Tacno u centar!!!
Green

17. 04. 2018 - 11:13

Neka procita cijenjeni gospodin Blazo Sredanovic sto je napisao u koautorskom djelu (sa g. Veseljkom Koprivicom), knjizi, Amfilohijeva sabrana nedjela" u odnosu na rezim ondasnjeg DPS-a i neka pogleda slike objavljene u toj knjizi (posebno neka vidi sliku Svetozara Marovica, Amfilohija Radovica i Mila Djukanovica, zajedno iz vremena njihovog velikosrpskog nacionalistickog, ideoloskog i duhovnog agnatskog srodstva). Kad Sveto i Milo sa strane uokviruju Amfilohija u centru. Ovakav pamflet je po njega diskreditirajuci, a sve bez ikakve potrebe.
Miško i Željko

17. 04. 2018 - 12:00

Ova tri komentara pod "Green" su pisali Miško i Željko
Green

17. 04. 2018 - 12:47

Nijesu postovani gospodine, ni Misko ni Zeljko, nego neko treci. Valja se prisjetiti, posto cijenjeni gospodin Blazo Sredanovic ima selektivnu politicku memoriju i pristrasnu publicisticku vivisekciju i impresiju, na sljdece rijeci presvijetlog naseg "Gospodara". Berane 25. maj 1998. g. Milo Djukanovic je apodiktican i rezolutan kada kaze: "Ne mogu CG iz zajednicke drzave sa Srbijom istjerati, iako im je to sada jedini perfidni cilj i interes. Zbog vjekovnih bratskih veza, zajednicke krvi u svim ratovima prolivene, zbog vjekovnog sna najboljih Crnogoraca i Srbijanaca, zbog izvjesno bolje zajednicke buducnosti, CG se otvorenog srca opredijelila za zakjednicki zivot sa Srbijom". Objavljeno u tadasnjoj "Pobjedi". Tek 2001 se on opedijelio ta nezavisnu CG. Proslost se ne moze promijeniti. Zalud krecite.
Green

17. 04. 2018 - 12:00

Nekad je cijenjeni g. Milo Djukanovic progonio i zigosao kao "izdajnike i neprijatelje" tzv. "Srpstva" i koncepta velikosrpske "Jugoslavije" u izvedbi Slobodana Milosevica i njegovih causa, crnogorske liberale, socijaldemokrate itd i vjerno je podrzavao Milosevicevu politiku tlacenja Albanaca na Kosovu i ukidanja autonomije Kosova, zajemcene Ustavom SFRJ (1974). U transu Miloseviceve vlasti, kao njegov odani pristalica, 13. 07. 1990. g. Milo Djukanovic je radikalno izjavio: "Na Kosovu je napadnuta Jugoslavija. Kosovo je bedem srpskog i crnogorskog naroda koje ne moze pasti dok je nas i pokoljena nasih potomaka. Nebrojeno puta smo rekli: Kosovo se mora braniti svim sredstvima". Antialbanska tvrda retorika sekretara SKCG g. Djukanovica, koju namjerno izbjegava da pomene uvazeni g. Blazo Sredanovic.
Odrastanje

17. 04. 2018 - 13:04

Normalno je za covjeka koji razmislja ili dodje do novih informacija na drugi nacin da promijeni stav. Covjek koji ima integritet priznace kad je pogrijesio i ide dalje jer to je stvar postenja. Samo oni koji su do stava dosli vjerovanjem a ne saznanjem se drze njega kao pijan plota.
U pravu si

17. 04. 2018 - 14:04

Jednako kao Milo su "odrastali" i Kilibarda, Drecun, Andrijašević, Đonović...
Samo kap

17. 04. 2018 - 12:05

Blažo skidam ti kapu. Bilo je vrijeme da neko progovori o njihovim nepočinstvima. Međutim, tvoja saznanja su samo kap u moru od onoga što su činjeli. Đoko Orlandić PS U stanju su da oburdaju Crnu Goru samo da ispune svoju bolesnu mržnju prema Đukanoviću
Bodin Mirski

17. 04. 2018 - 13:19

Cudo su apanaze. Nekada ste, visokouvazeni gospodine Djoko Orlandicu, sasvim drugacije govorili i pisali o vlasti DPS-a u rukama Momira Bulatovica, Mila Djukanovica i Svetozara Marovica i njihove garniture -Milosevicevicevih velikosrpskih gaulajtera u CG. Kako Vas naprasno obuze politicka amnezija?! Pogledajte antologijsku sliku sa Gazimestana 28. Juna 1989. -u prvom redu sjede i egzaltirano Milosevicu aplaudiraju, novom srpskom "Vozdu", mladi, lijepi i pametni AB vlastodrsci Momir Bulatovic i Milo Djukanovic. A, takodje, antologijski, maltene holivudski, djeluje, ali stvarni, video snimak kad se tada helikopterom na Gazimestan spustaju da slusaju i podrze svog sefa S. Milosevica njegovi vjerni drugovi Branko Kostic i tandem snova Momir-Milo.
Green

17. 04. 2018 - 13:39

Gospodine Sredanovicu, je li g. Milo Djukanovic glasao za tzv. SRJ, je li glasao za Dobricu Cosica, Zorana Lilica i Slobodana Milosevica da budu predsjednici SRJ? Jeste? Zasto kao ozbiljan covjek i intelektualac to svjesno precutkujete? Je li g. Milo Djukanovic urucio Njegosevu nagradu Matiji Beckovicu? Jeste, a dodjelio mu je njegov podoban ziri. Je li rezim DPS Momir-Milo-Sveto i ziri pod njihovom vlascu (njihova vlast ga je birala) dodijelila Njegosevu nagradu Dobrici Cosicu ili 1993 nagradu Risto Ratkovic-Radovanu Karadzicu? Jeste, naravno, i Vi ocekujete da aaudiramo onima koji su nas ponizavali i gazili i da zaboravimo njihova nedjela, a DPS od CG danas, kao i tada, napravio privatnu drzavu. Providno i neprihvatljivo. Moral je jaci od dnevne politike i agitacije. Bjese li ono prvi ministar kulture u Djukanovicevoj vladi osvjedoceni velikosrbin Ilija Lakusic, kojem DPS dade i 13 julsku nagradu?
Bodin Mirski

17. 04. 2018 - 14:33

I dopuna za Greena, bila je izborom Mila Djukanovica ministarka kulture u njegovoj vladi i istaknuta velikosrpkinja i ekavka gospodja Branislava Lijesevic, prije toga sefica-urednica budvanskog velikosrpskog stjecista i poligona "Grada Teatra", u okviru kojega je djelovao i "cuveni" -"Trg pjesnika"...odakle se promptno negirala crnogorska nacija. Pa i propali student fakulteta knjizevnosti Budimir Dubak bio je ministar u Djukanovicevoj vladi. A "fanat maca" je vazda bio za slobodnu, nezavisnu i gradjansku CG. Malo morgen, kako bi rekao bivsi sef Mila Djukanovica. Proslava Vucedolske bitke 1991 sve govori. Momir Bulatovic veli da je "crnogorskog imena i sepakog prezimena" a aplaudiaju mu tada saborci Milo Djukanovic, Amfilohije Radovic, Radovan Karadzic itd. Ni pustinjska oluja ne moze zatrpati istorijsku istinu. I sad nam ocete solit pamet. Sto Je mnogo mnogo je.
Bodin Mirski

17. 04. 2018 - 14:33

I dopuna za Greena, bila je izborom Mila Djukanovica ministarka kulture u njegovoj vladi i istaknuta velikosrpkinja i ekavka gospodja Branislava Lijesevic, prije toga sefica-urednica budvanskog velikosrpskog stjecista i poligona "Grada Teatra", u okviru kojega je djelovao i "cuveni" -"Trg pjesnika"...odakle se promptno negirala crnogorska nacija. Pa i propali student fakulteta knjizevnosti Budimir Dubak bio je ministar u Djukanovicevoj vladi. A "fanat maca" je vazda bio za slobodnu, nezavisnu i gradjansku CG. Malo morgen, kako bi rekao bivsi sef Mila Djukanovica. Proslava Vucedolske bitke 1991 sve govori. Momir Bulatovic veli da je "crnogorskog imena i sepakog prezimena" a aplaudiaju mu tada saborci Milo Djukanovic, Amfilohije Radovic, Radovan Karadzic itd. Ni pustinjska oluja ne moze zatrpati istorijsku istinu. I sad nam ocete solit pamet. Sto Je mnogo mnogo je.
Mogu ili hocu

17. 04. 2018 - 22:35

Politika je vjestina moguceg a ne zeljenog.
Mila za Mila

17. 04. 2018 - 17:44

Green, od cega si pozelenio?
Green

17. 04. 2018 - 13:39

Gospodine Sredanovicu, je li g. Milo Djukanovic glasao za tzv. SRJ, je li glasao za Dobricu Cosica, Zorana Lilica i Slobodana Milosevica da budu predsjednici SRJ? Jeste? Zasto kao ozbiljan covjek i intelektualac to svjesno precutkujete? Je li g. Milo Djukanovic urucio Njegosevu nagradu Matiji Beckovicu? Jeste, a dodjelio mu je njegov podoban ziri. Je li rezim DPS Momir-Milo-Sveto i ziri pod njihovom vlascu (njihova vlast ga je birala) dodijelila Njegosevu nagradu Dobrici Cosicu ili 1993 nagradu Risto Ratkovic-Radovanu Karadzicu? Jeste, naravno, i Vi ocekujete da aaudiramo onima koji su nas ponizavali i gazili i da zaboravimo njihova nedjela, a DPS od CG danas, kao i tada, napravio privatnu drzavu. Providno i neprihvatljivo. Moral je jaci od dnevne politike i agitacije. Bjese li ono prvi ministar kulture u Djukanovicevoj vladi osvjedoceni velikosrbin Ilija Lakusic, kojem DPS dade i 13 julsku nagradu?
CG

17. 04. 2018 - 12:54

U centar!
Pogled iz Kanade

17. 04. 2018 - 13:50

Blažo zaboravlja da citira i ovo “Tragedija mnogih ljudi na visokim položajima je u tome što se blagovremeno ne povuku sa položaja. (Hari Truman)” Inače, dolazak Milov na vlast je bio na talasu velikisrpstva, koje je moglo logički samo dovesti nekoga na vlast 90tih, jer je imalo jačinu i glasove. Milo se promijenio, vremenom i sad je čuvar Crnogorstva. To je ok, ali kako istorija pokazuje - njegovo ime će morati izbijedjeti, ne zato što on nije dobar drzavnik, vec zato sto vrijeme cini svoje. Novi lider mora doći opet i glasovima onih koji su idanas jaki u CG. Ima puno “prosrpskih glasova”. Pametni to iskoriste, politika je ipak nocna dama, jer na izborima se borite za glasove a ne samo za sopstvene ideale! Bez toga nema pobjede! Jedno je fakat - CG nije i dalje u EU. Sve dok ne bude u tu grimadu civilizacije, svaki lider je neuspjesan! Po logici! Pobjeda CG ce biti tek onda kada ispunimo cilj - EU. Sve ostalo je stvar - simpatije! Neko voli Mila, neko Miska.
Mila za Mila

17. 04. 2018 - 17:47

Pogled iz Kanade - nesto vam zaklanja vidik, dobro je sto ste dje ste...
Mila K

17. 04. 2018 - 18:23

Postujem pravo sjanog g-dina Sredanovica, uvijek visprenog kontributora Monitor-ovih godina slave, da se svadja preko PA sa g-dinom Perovicem. Medjutim, gdje je sjani Blazo Sredanovic u ovim recenicama i zasto ovako neargumentovan tekst? Cemu sve ovo? Nije problem CG Milan Knezevic, cak i sa svim njegovim mudzahedinstvom i zenomrstvom, i to sjajni Blazo Sredanovic iz najboljih Monitor-ovih godina to zna i to vidi. Osim ukoliko sjajni Blazo Sredanovic ne misli da su svi ljudi koji misle svojom glavom i zele najbolje Crnoj Gori, njeni neprijatelji, jer je etiketiranje omil;jeni sport CG pizme, nase tradicinalne sportsko-olimpijske igrice sa ljudskoscu. Ako je tako, to onda nisu misli najboljeg Blaza Sredanovica, a taj nam je kao citaocima-teljkama Monitor-a spasavao dusu dugo vremena. Tu uspomenu cuvam sebicno a ovo cu zaboraviti i oprostiti starcu, kojeg duboko postujem. Koga briga za M Perovica vise u CG? On je prevazidjen taman kao i Djukanovic, cak i nakon posljednje pobjede.
Kila M

17. 04. 2018 - 19:57

Sve sto zzmjeras Blazu mozes i samoj sebi.Tvoje misljenje su tvoji argumenti, a dokaza koliko i on.
BODIN

17. 04. 2018 - 22:35

E moj B-LAŽO ne voli se tako Crna Gora.Milu je Crna Gora samo poluga za očuvanje vlasti i sakupljanje novca.Dali se bojiš boga za te priče koje nas obične građane i iskrene patriote drže u ropstvu .Potpisao bih se imenom i prezimenom ali me strah ne za mene nego moju porodicu.
Jakov Pajov Beograd

18. 04. 2018 - 00:12

[email protected]"strah životu obraz kalja često" Vi ste tipičan primer preispoljne crnogorske kukavice.Krijete se iza " nikova"i podlo blatite ljude bez ikakvih argumenata prestavljajuci sebe kao patriotu zabrinutog za Crnu Goru.Sredanovic je dao odličnu analizu lažnih crnogorskih patriota koji su debelo unovčili svoje crnogorstvo.
piper iz Zagreba

18. 04. 2018 - 07:36

pojavljuju se ođe ljudi koji bi ocrnili prešjednika Đukanovića,koji po mom sudu polako(već jest) izrasta u jednu od najvećih ličnosti u Crnogorskoj povijesti. to su sve komentari koji imaju za cilj negirat i ocrnit sve Crnogorsko,pod krinkom stručnog i argumentovanog komentara Zivio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović
Kume Blažo...

20. 04. 2018 - 12:48

...a kuđ se đedoše dolori vas naše dijaspore koje ste obećali našoj domovini Crnoj Gori-prije referenduma? Zašto naša Vlast krije vaše uloge..u našu domovinu jedinu Crnu Goro?
Novi komentar