Pres konferencija Međunarodne misije za posmatranje izbora

OEBS: Predsjednički izbori slobodni, Đukanović imao institucionalnu prednost

Na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori ispoštovane su osnovne slobode, iako je kandidat vladajuće partije, Milo Đukanović, imao institucionalnu prednost, ocijenili su međunarodni posmatrači. Sam izborni dan protekao je uredno iako su registrovane određene nepravilnosti- bilo je šest pritužbi da je došlo do povrede izbornog prava. Glasanje je dobro organizovano i birači su mogli da iskažu izbor na slobodan način, izjavila je Tana de Zulueta, šefica međunarodne misije OSCE/ODIHR za posmatranje izbora u Crnoj Gori.
Objavljeno: 16. 04. 2018 - 17:29 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je konstatovala posmatračka misija, izborni dan je protekao uredno uprkos nekolicini primjećenih proceduralnih nepravilnosti, Kandidati su slobodno vodili kampanju, a mediji su obezbjedili kandidatima platformu za predstavljanje njihovih stavova i mišljenja. Nedostatak analitičkog izvještavanja i odsustvo vodećeg kandidata u televizijskim debatama uskratili su mogućnost biračima da donesu odluku na bazi informacija.

 

Izražena je zabrinutost u pogledu institucionalne prednosti koju je uživao kandidat nominovan od vladajuće partije koja je  na vlasti 27 godina. Takođe su naveli navodne glasine o zapošljavanju državnih službenika, što je zabranjeno tokom izbornog procesa, kao i kupovinu glasova i prikupljanje ličnih dokumenata kako bi se onemogućili birači da glasaju. 

 

“Ovi navodi su se negativno odrazili na atmosferu u kojoj su održani izbori. Pritisci na glasače su takođe nešto što je  negativno i nije u skladu sa dobrom praksom. Vršenje pritisaka na birače da glasaju za kandidata vladajuće partije se, nažalost, stalno ponavlja u Crnoj Gori”, kazala je de Zulueta.

 

Naglasila je da je pozitivno što je prvi put DIK obajvljivala rezultate onlajn u realnom vremenu.

 

“DIK je ispunila rokove, ali je transparentnost upitna i nedostaje im malo profesionalizam u radu. Kandidati su imali mogućnosti da se predstave u medijima. Privatni mediji polarizovano su pratili dešavanja. Bile su dvije debate u državnim medijima na kojima Đukanović nije učestvovao, što nije dobro. Izražavamo žaljenje što kandidat vladajuće partije nije učestvovao u debatama”

 

Potvrdila je da je podneseno više od 1.000 zahtjeva za promjenu mjesta boravka birača,

 

“Zabrinuti smo jer na taj način postoji mogućnost da pojedini birači glasaju više puta”, objasnila je de Zulueta.

Navodi se i da je Državna izborna komisija (DIK) ispunila većinu zakonskih rokova, ali da nije pokazala ransparentnost jer odluke nisu objavljivane a sjednice zatvorene za medije. Izborni zakon ne sadrži odredbe o nepristrasnosti i profesionalnosti izbornih tijela, te da je nekoliko članova DIK-a iz opozicije, kao i predstavnika medija i domaćih posmatrača, izrazilo zabrinutost da su odluke donošene u skladu sa partisjkim interesima. Tačnost biračkog spiska, navodi se u dokumentu zabrinjava večinu sagovornika Misije za posmatranje izbora, uključujući one iz opozicije i civilnog društva.

"Koji su naveli da se u biračkom spisku nalaze lica koja žive u inostranstvu kao i preminuli, i mogu se potencijalno iskoristiti za veći odziv", navodi se u zaključcima posmatračke misije.

Komentari: 7

A RTCG

16. 04. 2018 - 17:19

Zašto gospođa ne da i mišljenju o izvještavanju RTCG. Ta medijska kuća se ponašala kao da je produžena ruka opozicije, čak i njihov patron. Đoko Orlandić
Razi

16. 04. 2018 - 18:08

Pa kako su slobodni izbori a ovaj ima ,,institucionalnu" prednost, kupuju se glasovi, zapošljava se nezakonito, vrši se pritisak na gradjane... kad su već sve to konstatovali, kako su ih onda proglasili slobodnim. Prevaranti kupljeni
milica

16. 04. 2018 - 19:10

Kakve su ovo gluposti o mrtvima i nebulozne priče nvo i opozicije...Vesti i Dana....a kintrolisali su i vazduh kohi dišemo...nikakvu nepravilnost nijesu našli.Prosto naeod hoće Mila.Većina vjeruje Milu Đukanoviću.Većina želi da Milo bude oredsjednik i to ni jedna misija, nvo, novina, medij ni medijum ne može promijeniti...
Vanja

16. 04. 2018 - 19:59

Predsjednik Djukanovic im je dozvolio da gostuju na RTCG,do Mile volje.Opozicija nije imala kad da se presvučem koliko su bili prebukirani pojavljivanjem na istoj.Ranko je nekada pravio problem što se on pojavio u 13 minuti dnevnika.Pa eto Djukanovic džentlmen kao i uvjek distancirao se od iste.Ma neka se lentraju koliko hoće.BRAVO CG!
Savle

16. 04. 2018 - 20:33

Ko je imao nadanja da će ova ....... zaključiti drugačije. Da joj neko nije pokazao paralelne izborne štabove DPS lopova? A uostalom ......
Vanja

17. 04. 2018 - 14:43

Poz., za Salva!, opušteno.kakav komentar takav i odgovor,ništa lično!
Veljko

17. 04. 2018 - 05:56

Politicka situacija se polak stabolizuje u CG.Razlika izmedju DPS I ostale cjelokupne opozicije je sada 10% us tendenciju da vec na slecece lokalne izbore ta razlika poraste na 15-17% procenata birackog tijela.Sta je doprinijelo tome.Pod broj jedan afera drzavni udar i ucesce dijela opozicije u tome.Jos tv prenos sudjenja.Ko ce da glasa teroriste.
Novi komentar