U 74. godini

Preminuo glumac Ronald Li Ermi

Američki glumac Ronald Li Ermi preminuo je u nedjelju u 74. godini od komplikacija izazvanih upalom pluća, saopštio je na Tviteru njegov menadžer Bil Rodžin.
Objavljeno: 16. 04. 2018 - 18:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Sa velikom žalošću vas obavještavam da je R. Li Ermi preminuo ovog jutra od komplikacija uzrokovanih upalom pluća. Nedostajaće nam svima”, napisao je Rodžin na Tviteru, navodeći i moto američkih marinaca "Semper fi" (zauvjek vjerni), pošto je Ermi kao mladić služio kao marinac.

Ermi će ostati upamćen po ulozi u filmu Stenlija Kjubrika "Full Metal Jacket", gdje je igrao ulogu bezdušnog narednika Hartmena i bio nominovan za nagradu Zlatni globus za najboljeg sporednog glumca.

Ermi je i sam bio pripadnik marinaca. Pridružio se jedinici 1961. godine kada je imao 17 godina, a četiri godine kasnije bio je instruktor marincima u San Dijegu.

Služio je tokom rata u Vijetnamu, a kasnije je bio stacioniran u Okinavi do 1972. godine, kada je završio službu zbog nekoliko povreda koje je zadobio, navodi se u njegovoj biografiji.

Njegova glumačka karijera počela je dok je studirao na Univerzitetu u Manili na Filipinima. Imao je malu ulogu kao pilot helikoptera u filmu Fransisa Forda Kopole “Apokalipsa danas”, a služio je i kao tehnički savjetnik.

U Kjubrikovom filmu trebalo je da služi kao tehnički savjetnik, međutim, legendarni režiser, impresioniran njegovim ponašanjem i nastupom, odlučio je da mu da ulogu narednika Hartmana, koja je već ušla u anale kinematografije.

Dijelove svog dijaloga u filmu Ermi je improvizovao na licu mjesta, što je dovelo do toga da su se mnoge scene snimale nekoliko desetina puta, pa je Ermi nerijetko ostajao bez glasa, što je glumac potvrdio u nekoliko intervjua.

Za tu ulogu pohvalili su ga kritičari, a pojavljivao se u još u oko 60 ostvarenja, kao sto su "Purpurno srce", "Misisipi u plamenu", "Mrtav čovjek hoda" i drugi.

Pozajmio je svoj glas mnogim likovima u animiranim filmovima kao što su “Priča o igračkama” i “Simpsonovi”, ali i u mnogim video igrama.

 

Komentari: 0

Novi komentar