Vučić o Kosovu

Jedno sam siguran – rješenje neće biti bezbolno za Srbe

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije siguran da će krajem aprila ponuditi svoje rješenje za Kosovo, ali da može da garantuje da će vrijedno raditi da bude postignuto kompromisno rješenje.
Objavljeno: 16. 04. 2018 - 18:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

Vučić je poslije sastanka sa premijerom njemačke savezne pokrajine Baden-Virtemberg Vinfridom Krečmanom rekao da rješenje za Kosovo "neće biti bezbolno za Srbe".

"Sa kojim god predlogom da izađemo, on će biti dočekan na nož, kako u okruženju, Evropu i svijetu, tako i u Srbiji", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije više puta je najavljivao da će rješenje za Kosovo predstaviti javnosti krajem aprila, zbog čega je prošle godine u oktobru pokrenuo unutrašnji dijalog.

Vučić je istakao da koje god rješenje ponudi, da ono prvo treba da "pobijedi na referendumu u zemlji".

"Nije meni cilj da nešto kažem da zadovoljim nekoga na zapadu, a da do rješenja ne dođemo, već da zadovoljim građane Srbije i da do rješenja dođemo", naglasio je.

On je ponovio da se protivi ideji "zamrznutog konflikta", jer ne želi da ostavlja probleme budućim generacijama.

"Od toga što ćemo da čekamo bolja vremena, samo ćemo da dočekamo neka lošija i gora vremena", ocijenio je Vučić i dodao da je rješenje treba tražiti dijalogom kako bi se došlo do kompromisnog rješenja.

"Ne želim da građani budu poniženi rješenjem i ja ću se u skladu sa tim odnosti racionalno, pragamično, odgovorno i hrabrao", rekao je Vučić.

On nije želio da komentariše izjavu premijera Kosova Ramuša Haradinaja da su Bujanovac i Preševo istočno Kosovo, jer kako je naveo, ne želi da govori o nečijim željama za teritorijom, već o budućnosti Srbije.

Vučić je istakao i da su stavovi Njemačke i Srbije po pitanju nezavisnosti Kosova suprotni, ali da to ne treba da utiče na razvoj bilateralne saradnje.

"Volio bih da mi neko objasni kakva je budućnost Srbije bez Njemačke", kazao je Vučić i naglasio da ne vjeruje da je dobro rješenje ne razgovarati s zemljama koje su priznale Kosovo.

Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

Komentari: 4

@ za Vucica

16. 04. 2018 - 20:07

Vucicu ne radi nista sad ce mo povuci priznanje Kosova
Hahaha

16. 04. 2018 - 21:30

Živjelo nezavisno Kosovo!!!
R

16. 04. 2018 - 20:09

Priprema polako građane Srbije da prizna Kosovo. Nije njegova krivica to je zasluga Miloševića i Srpskih političara i generala iz prošlog vremena. Sve dolazi na naplatu.
Sasa

16. 04. 2018 - 22:15

Malo dramatirgije, patetike, polulistickih besmislica, a onda priznanje stvarnosti i tesko prizemljenje u realan zivot.
Novi komentar