Izvještaj EU danas će biti predstavljen u Strazburu

EK ne pominje klauzulu balansa, ali opominje zbog Javnog servisa

Evropska komisija daće danas ocjenu napretka Crne Gore na putu evropskih integracija, a izvještaj će u Strazburu predstaviti šefica EU diplomatije Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han.
Objavljeno: 17. 04. 2018 - 07:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

Šest zemalja regiona, među njima i Crna Gora, dobiće od Evropske komisije dubinsku analizu stanja, zasnovanu na političkim i ekonomskim kriterijumima, kao i procjenu sposobnosti za preuzimanje obaveza koje nosi članstvo u EU.

U nacrtu dokumenta u koji je Pobjeda imala uvid navodi se da je Crna Gora napredovala u legalnom i institucionalnom okviru, ali da i dalje nema vidljivog i značajnog praktičnog uticaja reformi u polju vladavine prava.

U dokumentu EK neće biti pomenuta klauzula balansa, što su od EU tražile pojedine NVO u Crnoj Gori.

Dio izvještaja će, kako Pobjeda nezvanično saznaje, biti posvećen stanju u RTCG i izmjeni medijskih zakona.

Izvještaj o Crnoj Gori ocjenjuje da nema napretka o pitanju slobode izražavanja. Podsjeća se i da je naša zemlja od 30 poglavlja u pristupnim pregovorima privremeno zatvorila tri. Međutim, prema nalazima EK, sveobuhvatni pravni sistem treba da pokaže više rezultata.

- Napredak u poglavljima vladavine prava, demonstriran opipljivim rezultatima, naročito u jačanju slobode izražavanja i medija, kao i dokazi u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, pranja novca i trgovine ljudima, nastaviće da utvrde sveukupan tempo pristupnih pregovora, stoji u nacrtu izvještaja o Crnoj Gori. Dio nacrta bavi se i parlamentarnim izborima održanim 2016, gdje se konstatuje da je malo učinjeno u sudskim postupcima oko izbornih neregularnosti. Od crnogorskih vlasti traži da se angažuju kako bi se konsolidovalo povjerenje u izborni proces.

Opširnije u Pobjedi

Komentari: 0

Novi komentar