A2A izlazi iz EPCG

VLADA: Država u maju povećava vlasništvo u EPCG na 70 odsto

Vlada Crne Gore je u ponedjeljak, 16. aprila, bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljenog mišljenja većine članova Vlade usvojila Predlog Ugovora o izvršenju Put opcije i proslijedila ga Skupštini na razmatranje.

Objavljeno: 17. 04. 2018 - 10:38 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Predlogom Ugovora predviđeno je da, umjesto prve tranše u iznosu od 35,7 miliona eura za 7.826.438 akcija, Država uplati 68,9 miliona eura za 17.252.885 akcija, i već tokom maja 2018. godine poveća vlasnički udio u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) sa 57,01% na 70,16% umjesto na, inicijalno predviđenih 63%. Na ovaj način, osim što se stiče dvotrećinsko vlasništvo i odgovarajuća akcionarska prava, država već u prvom koraku praktično vraća svoj vlasnički udio u EPCG na nivo prije djelimične privatizacije i dokapitalizacije iz 2009. godine", saopšteno je iz Vlade.

Preostale akcije biće, prema Ugovoru, preuzete od strane EPCG kroz mehanizam sticanja sopstvenih akcija, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, i od strane Države u naizmjeničnim tranšama.

Ugovor, takođe, predviđa mogućnost povratka na osnovni scenario isplate u slučaju da bilo koju od planiranih tranši sticanja sopstvenih akcija nije moguće realizovati.

"U poređenju sa osnovnom varijantom iz ugovora iz avgusta 2016. godine, novim ugovorom postiže se trostruko brža realizacija raskidne klauzule strateškog partnerstva, stvaraju se preduslovi za definisanje jasnih razvojnih i investicionih planova u nacionalnoj elektroprivredi, ali i ostvaruje značajna finansijska ušteda u iznosu od oko 20 miliona eura, odnosno 8% vijednosti inicijalno ugovorene put opcije. Novim ugovorom potvrđuje se odgovoran odnos Države prema ugovorenim obavezama", zaključuje se u saopštenju.

Komentari: 0

Novi komentar