Uvođenje reda

Ministarstvo sporta izbrisalo iz Registra četiri saveza, pod lupom još tri

- Pojačani inspekcijski nadzor nad  radom sportskih organizacija, koji Ministarstvo sporta od samog osnivanja, u kontinuitetu inicira posredstvom Uprave za inspekcijske poslove, rezultirao je brisanjem četiri nacionalna saveza iz Registra sportskih organizacija i to: Biciklističkog saveza, Crnogorskog saveza auto moto sportskih klubova, Savate saveza i Sambo saveza Crne Gore, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva sporta 
Objavljeno: 17. 04. 2018 - 11:32 Promjenite veličinu teksta: A A A

Trenutno su u fazi inspekcijskog nadzora, u kontekstu brisanja iz registra i Rvački savez, Kuglaški savez i Kajakaški savez Crne Gore, dok Džudo savez Crne Gore i Tekvondo savez Crne Gore, još nijesu uskladili interna pravna akta za funkcionisanje saveza sa Zakonom o sportu.

Ministarstvo sporta je kao novoformirani organ, u  kontekstu zatečenog neuređenog stanja u sportskoj oblasti, do sada podnijelo petnaest inicijativa, kojima je od Uprave za inspekcijske poslove, zatražilo provjeru  rada nacionalnih sportskih saveza i to uglavnom onih koji su višegodišnjim neispunjavanjem obaveza usporavali razvoj pojedinih sportova, a samim tim i same sportske oblasti u Crnoj Gori.

Na osnovu izvršenog inspekcijskog nadzora, kojim je utvrđeno da ne ispunjavaju obaveze propisane Zakonom o sportu, Uprava za inspekcijske poslove privremeno je zabranila rad Crnogorskom savezu auto moto sportskih klubova, Savate savezu, Sambo savezu Crne Gore i Biciklističkom savezu Crne Gore. U kontekstu utvrđenih nepravilnosti, Ministarstvo sporta je shodno zakonskoj obavezi, te saveze izbrisalo iz Registra sportskih organizacija.

Konkretno, Crnogorski savez auto moto sportskih klubova, ne organizuje sistem takmičenja još od 2013. što je shodno Zakonu o sportu, ključna obaveza nacionalnih sportskih saveza. Savate savez, takodje nije sprovodio sistem takmičenja od osnivanja, a nema ni prijavljenih sportista, dok Sambo savez ne posjeduje prostorije za rad. Zbog neispunjavanja zakonskih obaveza, iz Registra je izbrisan i Biciklistički savez Crne Gore.

Na osnovu nekoliko inicijativa Ministarstva sporta, inspektori za sport, takođe su utvrdili da Džudo savez Crne Gore i Tekvondo savez Crne Gore, nijesu uskladili interna pravna akta za funkcionisanje saveza sa Zakonom o sportu. Zato i ovim putem, pozivamo Džudo i Tekvondo savez da u datom roku, shodno smjernicama koje su dobili od Ministarstva sporta, završe obavezu usklađivanja internih akata sa Zakonom o sportu. U suprotnom, prema njima će biti sprovedene upravne mjere i radnje u skladu sa Zakonom o sportu i Zakonom o inspekcijskom nadzoru.

Podsjećamo, da je Uprava za inspekcijske poslove, u trenutku  osnivanja Ministarstva sporta, funkcionisala sa samo jednim inspektorom za sport. U prilog tome i Izvještaj o radu Uprave za inspekcijske poslove za 2016. u dijelu koji se odnosi na oblast sporta, koji  najbolje govori o lošem funkcionisanju tog segmenta inspekcijskog nadzora, jer su na više hiljada sportskih organizacija naplaćene samo dvije kazne u iznosu 42 eura. Imajući u vidu tu okolnost, Ministarstvo sporta je prije pola godine, prjedložilo da se poveća broj inspektora za tu oblast na četiri izvršioca, što je i dovelo do  navedenih konkretnih  rezultata, medjutim i dalje nezadovoljavajućih, pa je u tom kontekstu nepohodno pojačati dinamiku nadzora od strane Uprave za inspekcijske poslove.

 

 

Komentari: 2

Ošekujemo da ,,ANALITIKA,, ta

17. 04. 2018 - 13:34

Možete se zainteresovati kod Inspekcije, koju pominjete, da bi pravilno informisali Vaše ćitaoce zbog čega je Biciklistički savez Crne Gore brosan sa spiska sportskih organitacija Crne Gore. Naime nama je poznato da je Ispektor za prosavjetu i sport Ctne Gore u 2017. godini , o radu ovog Savez donio pozitivno Rješenje koje je Ministarstvo sporta Crne Gore, svojim rješenjem ponišrilo- ujedno poništivši i Rješenje Biciklističkog saveza Crne Gore.. Ovakvu odluku- kao nezakonitu- ukinuo je- svojom presudom - Upravni sud Crne Gore krajem 2017. godine. Ministarstvo sporta Crne Gore je ponovilo isto Rješenje, a Biciklistički savez Crne Gore ponovo ustao sa Tužbom protov Ministarstva sporta Crne Gore. . U utoraak 10 aprila 2018. godine dva inspekrora izvršili su inspekcijski nadzor nad radom Biciklističkog saveza Crne Gore. Za ovaj nadzor bilo je zainteresivano više novinara, ali su im inspektoei zabranili prisustvo. Taj novi nalaz Inspekjcije se očekuje sa nadom da će nepravda .
Ognjen

17. 04. 2018 - 18:40

Treba kontrolisati i Skijaski Savez!!!
Novi komentar