Kako će apsolutna pobjeda Đukanovića uticati na lokalne izbore

Može li DPS dobiti bitku u Podgorici?

Boris Raonić iz Građanske alijanse ocjenjuje da su rezultati predsjedničkih izbora demotivišući za opoziciju upravo u opštinama gdje su polagali najveće nade poput Podgorice, Pljevalja, Bara...Analitičari, ipak, ocjenjuju i da je teško upoređivati predsjedničke i lokane izbore.
 „Ovakva pobjeda Đukanovića ohrabruje njihove birače i podržavaoce, ali ona u numeričkom smislu ne znači mnogo“, smatra Zlatko Vujović iz CEMI-a.
Objavljeno: 18. 04. 2018 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Đukanović apolutni pobjednik u Podgorici: Gledano u brojkama – u Podgorici je apsolutnu pobjedu ostvario kandidat DPS-a Milo Đukanović, rezultat svoje partije je značajno popravila kandidatkinja SDP –a Draginja Vuksanović, dok je najveći gubitnik Mladen Bojanić.

Đukanović je osvojio 54.532 glasa ili natpolovičnu većinu. To je, inače, najveća podrška koju je Demokratska partija socijalista do sada dobijala na izborima u Podgorici. DPS je na parlamentarnim izborima 2016. godine u glavnom gradu glasalo 48.561 ili 41,15 odsto onih koji su izašli na glasanje.

miloglSve i kada se zbroje glasovi koje su su na parlamentranim izborima osvojili tradicionalni koalicioni partneri DPS-a, SD, BS i albanske stranke, Đukanović je ostvario bolji rezultat.

U Podgorici, koju očekuju lokalni izbori u maju, opozicija je na parlamentranim izborima imala preko 50 odsto glasova. Dok je kandidat opozicije Miodrag Lekić na predsjedničkim izborima prije pet godina u glavnom gradu imao oko pet hiljada glasova više od tadašnjeg kandidata DPS-a Filipa Vujanovića, predsjednik DPS-a je sada dobio 1.945 glasova više nego svi ostali kandidati zajedno.

Vuksanović popravila rezultat SDP-a: Rezultat svoje stranke je popravila i kandidatkinja SDP-a Draginja Vuksanović, za oko 3.000 glasova ili za oko 60 odsto više nego što je SDP osvojio na parlamentranim izborima.To je za tu stranku značajan vjetar u leđa, jer su oni i izašli sa svojim kandidatom kako bi imali što bolju poziciju uoči lokalnih izbora.

Najveći gubitnik u Podgorici je Mladen Bojanić, koji je osvojio 38.752 glasova, značajno manje nego partije koje su ga podržale  (osvojile oko 54.000 glasova).

Đukanović je pojedinačno najviše glasova osvojio u svim opštinama, osim Berana, Plužina i Herceg Novog. U Budvi, Kotoru i Kolašinu su opozicioni kandidati Bojanić i Vuksanović zajedno imali više glasova od Đukanovića.

Đukanović je nadmoćno pobijedio u Plavu, Ulcinju, Rožajama i Petnjici, u kojima dominantno žive manjinski narodi.

draginja-vuksanovic

Sve ovo, naravno, uz izlaznost koja je manja za oko 10 odsto u odnosu na parlamentarne izbore.

Predsjednički i lokalni izbori teško uporedivi: Boris Raonić iz Gradjanske alijanse ocjenjuje da su rezultati predsjedničkih izbora demotivišući za opoziciju upravo u opštinama gdje su polagali najveće nade poput Podgorice, Pljevalja, Bara...

1503raonic“No, lokalni i izbori za predsjednika su različite stvari, o čemu svjedoci i izlaznost koja je manja 10 odsto u odnosu na parlamentarne. DPS je očigledno ključ kampanje stavio u opštinama gdje predstoje izbori, dok je opozicija svoju korak naprijed napravila samo kroz otpočinjanje kampanje za lokalne izbore pet dana prije izbora za predsjednika”, rekao je on za Portal Analitika.

Na pitanje kako rezultat predsjedničkih izbora može uticati na predstojeće lokalne, Zlatko Vujović iz CEMI-a je kazao da će za DPS svakako biti veliki izazov da popravi rezultat u Podgorici.

„Naravno da ovakva pobjeda Đukanovića ohrabruje njihove birače i podržavaoce, ali ona u numeričkom smislu ne znači mnogo“, smatra Vujović za agenciju Mina.

U tom smislu, ključno je pitanje da li DPS može na lokalnim izborima u Podgorici da nadoknadi oko 8.000 glasova razlike koje je Đukanović na izborima u nedjelju osvojio.

“To su teško uporedive brojke. Jer sada je izlaznost manja za 10 odsto. Pri tome ulogu neće igrati samo ukupne cifre, već i mandati po afirmativnoj akciji, raspored po D'Ontovom kolicniku i glasovi koje će da prospu liste po modelu Izbora iz Herceg Novog”, kaže Raonić.

I Zlatko Vujović kaže da ne treba miješati lokalni i nacionalni nivo.

vujovic1„Kad govorimo o lokalnom nivou, sve partije će biti izuzetno motivisane da vode efikasnu kampanju, i vjerujem da je izbor opozicije bio da sredstva štede za lokalne, a da se ne rasipaju za izbore za koje znaju da su unaprijed izgibljeni“, kazao je Vujović.

Kampanja će biti oštrija: On smatra da će kampanja za lokalne izbore, posebno u Podgorici, biti značajno dramatičnija i oštrija nego što je bila predsjednička.

„I DPS neće moći, uslovno rečeno, da se prošeta na tim izborima, kao što je to bio slučaj sa predsjedničkim“, dodao je Vujović.

Vujović je podsjetio da DPS ni na prethodnim izborima u Podgorici, iako je angažovao sve svoje snage, nije mogao da dođe do apsolutne pobjede.

On smatra da će na ovim izborima to biti još teže, jer ima i glasača DPS-a koji su nezadovoljnji radom aktuelnog gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića.

Dobri poznavaoci prilika u Podgorici kažu da će DPS igrati na kartu manjina i da na rezultate izbora presudno može uticati model afirmativne akcija.

Lokalni izbori u Podgorici i još 11 opština biće održani 27. maja. Za sada je poznato da će zajedno izaći Demokrate i URA, koji su predali izbornu listu.

 

Komentari: 46

Nick

18. 04. 2018 - 01:09

DPS se previse oslanja na uspjeh sa predsjednickih izbora,a to je uspio zahvaljujuci harizmi Djukanovica i amaterskom nastupu opozicije. Borba na lokalnim izborima ce biti potpuno drugacija, jer ce tesko Djukanovic kao predsjednik moci da nosi kampanju,a DPS nema harizmaticnog i jakog nekog drugog kandidata. A opozicija ce da bude jako agilna i agresivna. Rezultati gradske uprave i nisu neki,puno zapocetih projekata koji se ne zavrsavaju ili jako sporo odmicu(gradsko pozoriste,bulevar kod Atlas centra,obilaznica)...nema nagovjestsja da ce bilo sta od toga biti zavrseno do izbora...
Misko

18. 04. 2018 - 05:21

DPS glat pobjedjuje u PG..Nece padati ispod 52%.To je to.
Kole

18. 04. 2018 - 10:15

Mislim da ce i to opet biti ubjedljiva pobjeda.
Mirko

18. 04. 2018 - 06:29

Nije potrebna nikakva analiza da se zakljuci da skoro 10 hiljada opozicionara nije glasalo u PG.Milo je osvojio isto koliko i DPS sa svojim koalicionim partnerima, dok je apstinencija opozicije bila ogromna.Dovoljno je da samo izadju na izbore i promjena vlasti je oćigčedna..
-

18. 04. 2018 - 08:36

Tako očigledno da 10+ godina opozicija ne može opepeliti ništa osim mrvica..vječiti gubitnici, 5-a velikosrpska kolona
Racko

18. 04. 2018 - 15:03

Interesantno, nije glasalo 10.0000, okle znate da je sve to opozicija.
Petar Pan

18. 04. 2018 - 06:37

Sve u svemu, ne vidim problem da DPS sa partnerima dosegne broj glasova sa predsjedničkih izbora. A to će biti dovoljno. Ranko je dobio svog Aljeksu, samo što je njegov Aljeksa ljepši. Biće oštro a mora kada učestvuje Aljeksa.
Ja licno

18. 04. 2018 - 06:38

Kakvi ste mi vi carevi.piste dps osvojoo vise a Bojaniceve parzije zajedno manje,a preskacete cinjenocu da je Milo osvojio taman onoliko koliko su imale i partije koke su ga podrzale.sabirate Dps u tudje glasove a Bojanicu druga prica.samo da se gradjanstvo isprepada i da mu se ucera u glavu da je Milas nepobkediv.dajte stvarno malo objektivnosti
Komsija

18. 04. 2018 - 06:56

Nego što.
Evo priča se...

18. 04. 2018 - 07:31

... da je Bokan novi gradonačelnik Podgorice. Voli vas Voli!
Podi 21

18. 04. 2018 - 09:47

Ma sper, radnici osigurani na minimalca a ostatak u kešu na ruke bez plaćanja doprinosa. Državnički.
Enver-SDP

18. 04. 2018 - 07:45

Kakve neznalice ovi analitičari.Umjesto da prostim rečnikom objasne građanima suštinu , oni idu u opšte fraze.Milo je osvojio sličan broj glasova kao DPS sa koalicionim partijama 2016.Opoziciji je dovoljno da samo ponovi rezultat iz 2016 i glatko osvaja vlast.Zbog glupog naroda koji ne umije da sabira treba samo napomenuti da u PG nista ne zavisi od MILA ĐUKANOVIĆA.Opoziciji je samo dovoljno da ponovi rezultat iz 2016 i potukla bi do nogu DPS i partnere ako oni ponove Milov rezultat sa predsjedničkih izbora.Procenti nijesu bitni kada 10 hiljada opozicionara nije izašlo na predsjedničke izbore.Ogromna većina njih će izaći na lokalne, pa to nije jasno samo neznavenim ljudima.
Mark

18. 04. 2018 - 08:32

Na ovim izborima ce bukvalno odlucivati svaki glas....i pored afirmativne akcije DPSu ce biti tesko da nadoknadi zaostatak koji ima za opozicijom...nije nemoguce ali ce im biti bas tesko....a ne smiju dozvoliti da opozicija preuzme Podgoricu,jer bi to opozicija mogla iskoristiti da pokaze da zaista moze da vodi drzavu,sjutra eventualno. Podgorica je vise od trecine drzave i nije isto sto i Kolasin,Kotor,Pluzine itd
danilo s.

18. 04. 2018 - 08:55

"U Budvi i Kotoru je imao pojedinačno najviše glasova, ali kada se saberu glasovi koje su osvojili Bojanić i Vuksanović, kao opozicioni kandidati, imao je manje glasova." Ovo ukazuje koliko je politika SDP-a postala pogubna za CG. Bez njihovih glasova - ostatak opozicije - ne bi mogao nikada da osvoji vlast. SDP svojim gubitnickom strategijom, ne samo da ugrozava stabilnost i gradjansko uredjenje drzave, vec rusi i ono zasto se , navodno, bori – demokratiju? Jer, nema sumnje, da bi “vojvodske partije”, iznad svega, zeljele da se ponisti gradjanski Ustav CG. I da CG, kao i Srbija, bude “drzava srpskog, pravoslavnog, naroda”? I, po ruskim planovima, dio trojne konfederacije “Srba”. Umjesto da sjednu za sto sa DPS-om i partijama manjinskih naroda - kojima je cilj multi-etnicko, multi-vjersko, i multi–kulturalno drustvo - i dogovore se da zajednicki rade na sto brzem ulasku CG u EU, oni gube dragocijeno vrijeme sa onima ciji je cilj urusavanje gradjanskog drustva? I oburdavanje CG?
Bokelj

18. 04. 2018 - 12:50

Sto plačeš bre, ima ove Ivanove i Purkove i Azrine i Cugua i Nimanbegua i Husovica i Anfiloja i Muftiju i . Mirasa. ..One glavne...zar nije dosta.
Mitar-DPS

18. 04. 2018 - 09:02

Envere, u pravu si, ali opozicija neće ponoviti rezultat iz 2016 jer nema više DF ni centa, pred bankrotom je, Demokrate su dostigle maksimu i sada padaju, ostali su oslabili.Znači u pravu si...sa rezultatima iz 2016 opozicija bi osvojila Podgoricu ali ja ti samo kažem da od toga nema ništa.Nema više tableta po 400 eura, nema više bilborda, nema više medijske reklame...DF JE OSTAO BEZ PARE A TO JE KRAJ ZA OPOZICIJU.
Mark

18. 04. 2018 - 09:13

Uz izlaznost oko 60% i bice i procenat dva manja Dps ce se prosetati.Dobice lakse Podgoricu od ovih predsjednickih izbora.
LIBERTARIJANAC

03. 05. 2018 - 17:31

NARAVNO!
Zarija

18. 04. 2018 - 10:01

Crna Gora je uvijek znala da odabere ispravno pa i ovog puta , ne sumnjam ni u gradjane Podgorice pa nece dati podrsku DPS-u .
Dana

18. 04. 2018 - 10:12

Naravno da moze, opet je pokazao dominaciju.
Bond

18. 04. 2018 - 10:13

Ne damo Pogoricu onima kojima bi da ruse nasu drzavu i ne postuju je. Kao sto smo sad pametno izabrali, opet cemo.
slobo

18. 04. 2018 - 10:13

Sigurna pobjeda DPS-a !
LIBERTARIJANAC

03. 05. 2018 - 17:31

1000%
koyot

18. 04. 2018 - 10:15

To nece biti tesko, opet je narod ukazao povjerenje onima koji se bore i rade za nasu drzavu.
Ilija

18. 04. 2018 - 10:30

Dobiće DPS na ovaj ili onaj način. Nije mi milo ali tako će da bude.
Lela

18. 04. 2018 - 10:47

Mislim da ce ovo biti jos jedna ubjedljiva pobjeda .
Branko

18. 04. 2018 - 11:10

Nasu drzavu koja mi je toliko dala.Ha Ha.
Todor

18. 04. 2018 - 11:40

Mislim da pored ovako uvjedljive pobjede, ne moze ni da se dovede u pitanje u Podgorici pobjeda na izborima !
LIBERTARIJANAC

03. 05. 2018 - 17:32

APSULUTNO
Radenko

18. 04. 2018 - 11:42

Opozicija na svake izbore tone jos dublje, ovi prredsjednicki pored toga sto su pokazali da nemaju podrsku pokazali su jos jednu stvar a to je da su razbijeni i da nikad veci rzdor izmedju njih!
Jovan

18. 04. 2018 - 11:47

Ne znam zasto se dovodi u pitanje oce li Podgorica nadomjestiti glasove koj je Milo osvojio na ovim izborima, na ovim izbirima vidimo odlicno da je porasla podrska u Podgorici i da opozicija nema sta da trazi !
Boli me uvo,

18. 04. 2018 - 12:06

Ja ga na te izbore ne izlazim a MILO nikad bolji u PODGORICU % ravni PUTINU ,KIM UNU CAUSESKU kADA ONI IZLAZAHU NA izbore CIRKA BLIZA 100% NO 50% ? zIVI BILI PA VIDJELI,sADA KADA STE GA IZABRALI NA 10.GODINA BOLI ME UVO NA NIJEDNE IZBORE VAM IZIST NECU JEDINO AKO ja STRANKU OSNUJEM/
Racko

18. 04. 2018 - 12:31

Nije mi jasno, kako to ovi analiticari procjenjuju da oni koji nisu izasli na izbore su opozicioni glasovi. Jer meni se ne svidja Milo i necu da ga glasam. Ali i opozicija je jos gora pa ne mogu da ih glasam. DPS nikada nije bio zreliji da padne. Ali nema ko da ih makne. Milo 30 godina na vlasti, svi ostali 30 godina opozicija. I svima dobro. Koji zacarani krug.
Guest_93325

18. 04. 2018 - 12:32

OKO 6 HILADA BIRACA DPS NIJE IZASO !
miško

18. 04. 2018 - 13:08

Opozicija je brojnija, samo da se poveća izlaznost, jer dps-ovi svi uvijek izadju, a više od trećine CG nije izašlo nq predsjednicke!
Mila K

18. 04. 2018 - 15:31

A zasto analiticari ne pominju pravljenje partije od krupnih kafanokratskih biznismena kojima je zadatak da ugase bizuteriju od smijesnih partija koje ulaze u koaliciju zbog svoje nesposobnosti?
Malisor

18. 04. 2018 - 18:31

Istina, nisam gatara da bih znao što će biti na tim narednim izborima... Međutim,kako pročitaj, sadašnji uspjeh(predsj.izbori)djeluju demotivišuće na tzv.opoziciju!?! Prateći fudbal poput većine cg-muškaraca, zapazio sam da Bayern(M)- u utakmici koja prethodi meču KŠ-a, zabije po 5-7 golova, sebe motivipući a narednom (glavnom) protivniku "otkinu noge i glavu", tako da i ovo može biti pouka i očekivani poraz fašisoidne politike, time i zlih namhera...Sve dok se ne transformišu u istinske borce(antifašiste), oni će samo da srljaju, urlajući, olajavaju, propadaju ...do nestanka,ne mareći za vlastitu blamažu !No, sačekajmo i...čestitajmo pobjednici(ma)! Neka je vječna!
stranac u noci

18. 04. 2018 - 18:54

Losa slika o kretanju naroda u CG stvara izbore u Pg nejasnim.Pusta sela po rubovima CG i smanjni broj stanovnika u varosicama pravi znak pitanja.Aktuelni gradonacelnik otvara vrtice i skole za novodoseljene podgoricane a ne misli koga ce zaokruziti njihovi roditelji.Nemozes spavati kad udomis neznanca a listic za glasanje samo sto nije pred njim.
Djedo

18. 04. 2018 - 19:44

Zlatko je SDP i njegove prognoze nijesu objektivne. DPS je nesumljivo pokazala da je naj jaca partija u reekoju gradjani ubjedljivo majvise vjeruku..
Djedo

18. 04. 2018 - 19:44

Zlatko je SDP i njegove prognoze nijesu objektivne. DPS je nesumljivo pokazala da je naj jaca partija u reekoju gradjani ubjedljivo majvise vjeruku..
LIBERTARIJANAC

03. 05. 2018 - 17:33

Tako jeste
Maknite takozvane

20. 04. 2018 - 16:36

Analiticare....sve sto su do sada prognozirali je bilo pogrešno i vi ih opet zovete za mišljenje, što je ovo?
CRNOGORAC

23. 04. 2018 - 15:58

MOZE 100%.
Gogi

28. 04. 2018 - 08:35

Ja sam član SDP i Glasao sam Draginju Vuksanović. Sada ću glasati SD jer smatram da imaju super listu, a poručujem i mojoj partiji da napravi promjene i promjeni lidera. Nijesam usamljen u ovakvom stavu.
CRNOGORAC

09. 05. 2018 - 04:35

MOZE SIGURNO A KO BI DRUGI, OPOZICIJA NEMA NIKAKVE SANSE JEDINO DA SE IZBORI ODRZAVAJU U SRBIJU I KOSOVO.
biba struja

23. 05. 2018 - 16:08

u pg je na izbore izašlo 109130,,od čega je za mila bilo 54532, ipak za nekoliko desetina glasova manje od pola, a biračko tijelo pg je 159115,, tj vladajuća koalicija nešto malo iznad 34% glasačkog tijela
Novi komentar