Janjušević smatra

Izvještaj pokazuje da EU gubi uticaj na Balkanu

Protivrječna terminologija u Izvještaju o napretku Crne Gore, pokazuje da Evropska unija (EU) gubi autoritet ne samo kao geopolitički igrač nego i kao regionalni na Balkanu, ocijenio je predsjednik Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević. 
Objavljeno: 18. 04. 2018 - 13:03 Promjenite veličinu teksta: A A A

On smatra da je Izvještaju Evropske komisije (EK) pokazao da Crna Gora, u tom procesu ne pregovara nego ispunjava velike obaveze i to izuzetno usporenim tempom "na način kao loš đak koji teško rješava najobičnije zadatke".

"Protivurječna terminologija EK, koja iskazuje istovremeno i ozbiljnu zabrinutost i govori o napretku, pokazuje da EU gubi autoritet ne samo kao geopolitički igrač, već, kao regionalni i Balkanski autoritet", rekao je Janjušević agenciji MINA.

On je kazao da umjerene kritike u Izvještaju u vezi sa višegodišnjim tapkanjem u mjestu u poglavljima 23 i 24, stanjem u medijima, neotvaranje bitnih poglavlja kao što je ekologija, depolitizacijom uprave, izbornim procesom, govore da je EU prinuđena da trpi "strategiju pauka".

"Zato što se njen autoritet topi već dvadeset godina, a u posljednje vrijeme pogotovo, zbog Bregzita i propalih pregovora sa Islandom", rekao je Janjušević.

On je ocijenio da na Balkanu postoje mnogo veći autoriteti koji kreiraju procese, kojima se EU samo prilagođava, a ne utiče u njihovom osmišljavanju.

"Kada slušamo Žan Klodada Junkera, stiče se utisak da je prioritet EU mir i bezbjednost na Balkanu i da se ostali problemi mogu maskirati, kada je pristupni proces u pitanju", ocijenio je Janjušević.

On je kazao da način na koji je pregovarala Bugarska govori o pomjerenim pravilima, spuštenim kriterijumima i novim licem EU koji govori da Unija nije više skup i zbir vrijednosti, nego više "zbir partikularnih interesa koji sve teže funkcionišu zajedno".

Janjušević smatra da takav ambijent odgovara Crnoj Gori.

"Čija vlast slikovito izgleda kao hirurg koji u svom organizmu ima veliki kancer i koji ubjeđuje EK da može izvesti hirurški zahvat na vlastitom organizmu, iako u istoriji medicine nije zabilježen taj poduhvat). EU ga kurtoazno gleda i čeka taj poduhvat koji nikako da se desi dok se tumor širi ogromnom brzinom, a hirurški zahvat nikako da otpočne", zaključio je Janjušević.

Komentari: 2

Pecicanin

11. 08. 2018 - 15:13

Uvažena gospodo iz Analitike, dokle će te davat prostor nekakvim nabijeđenim sveznalicama da sebe eksponiraju kao nekakve eksperte, a u stvari ne znaju siromasi koliko su providni i jadni jer su za šaku dolara spremni prodat ama baš sve.
Rogo mili -skaljarski

13. 08. 2018 - 09:14

Napokon jedan neprijatelj manje. Ne mote ne gurat u EU , kad ne vec uvaliste u taj NATO! Sto ne briga za njihov nacin zivota, ocemo da nam se ne petljaju ovdje.
Novi komentar