KRAŠIĆI

Eksproprijacija zaustavila izgradnju šetališta

Još uvijek nije počela izgradnja prve faze obalnog šetališta “Lungo mare” u Krašićima, za koji je opština Tivat u novembru prošle godine potpisala ugovor sa firmom “Artek” iz Podgorice. Iako su tada u Opštini Tivat tvrdili da nema nikakvih imovinskih problema i prepreka za uspješno izvođenje posla, projekat je stao zbog eksproprijacije privatnog zemljišta na pjeni od mora.
Objavljeno: 18. 04. 2018 - 17:51 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prema ugovoru, „Artek“ je imao rok od 90 dana da završi izgradnju oko 400 metara duge pješačke staze od zapadnog kraja Krašića na izlazu prema naselju Petrovići.

Projekat predviđa izgradnju pješačke staze duž obale ukupne dužine sedam kilometara, a vrijednost projekta koji finansira opština je 735.491 euro.

Opština Tivat je imala namjeru da izgradnjom obalnog šetališta riješi brojne probleme mještana i stanovnika, Krašića koji su izgubili pristup plažama i moru nakon izgradnje na desetine privatnih ponti i vila na obali čijim vlasnicima je Ministarstvo održivog razvoja i turizma, prije nekoliko godina izdalo građevinske dozvole.

Iako su u novembru prošle godine u Direkciji za investicije opštine Tivat tvrdili da nema nikakvih imovinskih problema i prepreka za uspješno izvođenje posla, projekat je upravo stao zbog eksproprijacije privatnog zemljišta na pjeni od mora.

Direkcija za imovinu i zastupanje opštine Tivat zbog toga je danas imala sastanak sa predstavnicima ruske firme “Adria bal”. Otkup 118 metara kvadratnih zemljišta u posjedu te firme je preduslov da izgradnja obalnog šetališta počne.

Kako saznaje Radio Tivat pored imovinskih problema, projekat koče i odstupanja.

Podršku opštini Tivat da se ovaj posao realizuje daje i Morsko dobro, ali početak radova sada isključivo zavisi od eksproprijacije privatnog zemljišta.

“Mi smo se radovali da će izgradnja krenuti početkom aprila kako smo čuli na sjednici SO Tivat ali od toga nema ništa. U telefonskom razgovoru sa Bogdanom Čučkovićem, zamjenikom direktora Direkcije za investicije saznali smo da se radovi neće odvijati kako je planirano. Koji su to razlozi ako je zakonski sve urađeno, imovinsko pravni odnosi, dozvola za gradnju, izabran izvođač, obezbijeđena sredstva i taman da počnu radovi dolazi do opstrukcija. Ovo je čist projekat koji je za dobrobit svih nas žitelja Krašića kao i same Opštine Tivat”, kaže Jelena Radaković, jedna od stanovnica najvećeg vikend naselja u Boki.

Moraju ukloniti nelegalne ponte, terase

Planirano je ranije da se radovi vrše kako na kopnu, tako i u moru do dubine od 2,5 metara.

Sa kakvim se problem u vezi uzurpacije i bespravnog betoniranja obale u Krašićima opština i stanovnici Krašića susreću, najbolje govori podatak da uoči izgradnje obalnog šetališta, lokalna uprava mora da ukloni oko 3,3 hiljade kvadrata nelegalno napravljenih ponti i terasa, 324 kvadrata nelegalnih stepeništa kao i 398 metara dužine bespravno podignutih zidova, koji zadiru u trasu obalnog šetališta.

Predsjednica opštine Snežana Matijević kaže da će obalno šetalište biti izgrađeno kako je i planirano, ali da radovi neće početi prije razgovora sa vlasnicima privatnih objekata.

“Oni su ponte sagradili bespravno i to je državno vlasništvo. Ipak ne želimo da počnemo radove dok ne saslušamo vlasnike i razgovaramo sa njima”, rekla je Matijevićeva.

Komentari: 1

nemoguca misija

18. 04. 2018 - 18:03

Dje da napravi setaliste kad vise objekata ima betoniranu terasu i ogradu direktno nad morem ?
Novi komentar