Povodom izvještaja Evropske komisije

Bogdanović: Vlada posvećena snaženju slobode medija

Povodom nedavno prezentovanog Izvještaja Evropske komisije, u dijelu koji se odnosi na oblast slobode medija, ministar kulture Aleksandar Bogdanović je izjavio da dio izvještaja koji se odnosi na oblast slobode izražavanja posmatraju sa posebnom pažnjom.
Objavljeno: 19. 04. 2018 - 15:12 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Za svaku zemlju pristupnicu EU, pitanje slobode medija je od izuzetne važnosti, pa je tako razumljivo i poželjno interesovanje javnosti i svih subjekata medijskog sistema. Još jednom naglašavam da je Vlada Crne Gore posvećena snaženju normativno-institucionalnog okvira slobode medija, pa je u skladu sa tim već pokrenula izradu Nacrta zakona o medijima i Nacrta zakona o izmjena i dopuna Zakona o RTCG, na kojima. kao što smo više puta istakli, rade radne grupe sastavljene od predstavnika medijskih kuća, udruženja i nevladinog sektora.”, naglasio je Bogdanović.

 

Ministar je dodao i da je “cilj ovih zakona dodatno usklađivanje okvira sa visokim međunarodnim standardima i dobrom praksom, ali i, kada govorimo o Zakonu o RTCG, osnaživanje instituta nezavisnosti Savjeta u postupku izbora i  imenovanja članova.

 

“Ističem i da je nedavno prezentovana Analiza medijskog sektora u Crnoj Gori sa preporukama za usklađivanje sa standardima Savjeta Evrope i Evropske unije, sadržala upravo većinu razloga zbog kojih se Vlada Crne Gore odlučila na izmjenu Zakona o medijima i Zakona o RTCG. S obzirom na to da je većina datih preporuka već unijeta u nacrte tekstova zakona na kojima radimo, Izvještaj Evropske Komisije, Analizu Savjeta Evrope i izradu zakona posmatramo kao komplementarne procese u unapređenju ambijenta slobode medija.  Ovi tekstovi biće svakako predmet javne rasprave i odgovarajuće međunarodne ekspertize, čime želimo da otvorimo prostor svim zainteresovanim stranama da svojim sugestijama i prijedlozima doprinesu izradi što kvalitetnijih akata.”, zaključio je Bogdanović.

 

“Takođe, koristim priliku da još jednom ponovim da sloboda medija, uz prava podrazumijeva i odgovornosti, tako da s pažnjom čitamo i ocjenu o potrebi odgovorne samoregulacije gdje EK navodi da “jedan dio odgovornosti u tom pogledu moraju da snose i sami mediji odnosno medijska zajednica”, zaključio je ministar Bogdanović.

Komentari: 2

nick

19. 04. 2018 - 18:10

nećemo moći smoki otvoriti a da se ovaj ne pojavi
Cetinjanka

20. 04. 2018 - 09:42

Sta ovaj Bogdanovic lupeta? Kao da on nesto zna o medijima. Sve sve sto zna je da fazonira btadicu i da se slika. Dobro..i da otvara fabrike cokolade :) :)
Novi komentar