Dr Miroslav Doderović, profesor Filozofskog fakulteta

Crnoj Gori prijeti bijela kuga

Crna Gora nema bijelu kugu na nivou cijele države, ali je u pojedinim gradovima i regionamima već prisutna. U deset od 11 opština na sjeveru imamo bijelu kugu, kaže za Portal Analitika dr Miroslav Doderović, profesor Filozofskog fakulteta u Nikšiću. .
Objavljeno: 20. 04. 2018 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako dodaje, Crna Gora i Kosovo još bilježe pozitivne stope i mi smo najbolje prošli u toj demogragfskoj tranziciji, bolje nego Hrvatska ili Srbija, koja godišnje gubi po cijeli jedan grad. Ipak, kako upozorava, bitno da se donese ozbiljna Strategija demografske rehabilitacije, jer je recimo Irska, čija iskustva treba koristiti,  uspjela da potpuno preokrene trendove iz negativnih ka pozitivnim.

ANALITIKA: Da li Crnoj Gori prijeti bijela kuga i kakvi su podaci kojima u ovom trenutku raspolažemo?

DODEROVIĆ: Podatke prati Monstat po evropskoj metodologiji i oni su dosta pouzdani. Na osnovu tih podataka, mi nemamo bijelu kugu na nivou države, ali u bliskoj budućnosti, ćemo je imati. Ona je u pojedinim gradovima i regionamima već prisutna, tako da kada govorimo o fenomenu bijele kuge treba razdvojiti nivo države, regiona i opština. U deset od 11 opština na sjeveru imamo bijelu kugu.

ANALITIKA: Podaci pokazuju da iz godine u godinu, imamo sve manje mlađih stanovnika i da ukupno stanovništvo značajno stari. Je li to posljedica samo pada nataliteta ili možda i iseljavanja?

DODEROVIĆ: Postoji nekoliko faktora koji na to utiču – Crna Gora nije zabilježila neki bitnji rast stanovišta u odnosu na 1991. godinu. Stanovništvo je ušlo je fazu starenja i imamo prosječnu starost od oko 38 godina. Osim toga, jedan dio stanovništa se iseljava, posebno mladja populacija, tako da to utiče na starenje stanovništa. Takodje, zbog ekonomskog, socijalnog i medicinskog razvoja je produžen i životni vijek gradjana, tako da su sve to faktori koji utiču na starenje stanovništva.

miroslav1

ANALITIKA: Rekli ste da u Crnoj Gori nema bijele kuge na nivou države, ali da ima na nivou opština.

DODEROVIĆ: Posebno je problematičan sjeverni region.

ANALITIKA: Svjedoci smo da građani sve više gravitiraju ka Podgorici i primorju. Država, sa druge strane, pokušava , maker deklarativno, da radi na razvoju sjeveru. Je li to dovoljno?

DODEROVIĆ: Sve te strategije sjevernog i ukupnog ekonomskog razvoja nijesu dale očekivane rezulate i zato imamo odliv radne snage prema Podgorici i dijelu južnog regiona, jer pozitivni rezultat bilježe samo Bar i Budva. Treba donijeti ozbiljnju Strategiju regionalnog razvoja i Strategiju demografske rehabilitacije stanovništa Crne Gore. Treba voditi proaktivnu politiku koja bi dala rezultate kada je riječ o sjeveru, Nikšiću i Cetinju, posebno. Posebno je bitno da se donese ozbiljna Strategija demografske rehabilitacije, jer je recimo Irska uspjela da potpuno preokrene trendove iz negativnih ka pozitivnim. Treba koristiti takva iskustva.

ANALITIKA: Jednom prilikom ste rekli da se Crna Gora nalazi u demografskoj depresiji. Šta to znači?

DODEROVIĆ: U Crnoj Gori, kada se uzmu u obzir njeni demokrafski podaci,  je povećan je mortalitet, jedan dio stanovništa se iseljava, imamo migraciju sjevera ka Podgorici i jugu a sve to prati socijalno i psihiloško stanje nesigurnosti i neizvjesnosti. Ima sve više sociopatoloških pojava ( droga, alkohol, kocka) i to sve otežava demografsko stanje.

ANALITIKA: Gdje je Crna Gora kada se uporedi sa regionom? U Srbiji su, recimo, alarmantni podaci, da se godišnje gubi jedan cijeli grad.

DODEROVIĆ: Mi smo i dalje lider u regionu, da iskoristim tu formulaciju. Crna Gora i Kosovo još bilježe  pozitivne stope  i mi smo najbolje prošli u toj demogragfskoj tranziciji, bolje nego Srbija i Hrvatska. Ali sve ovo o čemu sam vam govorio pokazuje da se i mi možemo naći u toj sistuaciji ako se ovim pitanjem ne pozabavimo ozbiljno.

bijela-kuga

ANALITIKA: Kako se to objašnjava? Popis stanovništa pokazuje da žene koje su radjale imaju u prosjeku 2,7 djece.Najviše djece u Crnoj Gori rađaju žene u opštinama Plav i Rožaje, siromašnijim gradovima. Kako se to objašnjava?

DODEROVIĆ: U pitanju je tradicionalni faktor, istorijski i ekonomski razlozi. Gradjani Crne Gore i dalje baštine tradicionalne vrijednosti  prema porodici, sistem vrijednosti je drugačiji. Sistem vrijednosti preferira porodicu i njene vrijednosti.To je jediina socijalna institucija koja je visoko vrendovana kod velikog dijela populacije.

beba

ANALITIKA: Kakve su procjene u tom smislu, podaci pokazuju da se žene i kod nas sve kasnije odlučuju da rađaju?

DODEROVIĆ: Prirodni priraštaj opada, mi kada pratimo kretanja po godinama, vidimo i da je 2016. godine bio najniži od početka ovog vijeka. Država ovaj problem treba da sagleda vrlo ozbiljno i i treba da se krene u jedan set mjera pomoći porodici, djeci, majkama.

 

Komentari: 17

Pronatalitetna politika

20. 04. 2018 - 00:25

Pa da kao i u Srbiji i drugim zemljama u okruženje, samo u muslimanskim mjestima se rađaju đeca, što naravno nije loše. Neka se rađaju đeca, nije bitno jesu li muslimanska, ili neka druga, treba nam pronatalitetna politika.
НАТОНАТО

20. 04. 2018 - 09:38

ТРЕБАЈУ НАМ ШТО ВИШЕ ПРОНАТОВСКА ДАЦА!
Odreagovali čojski

20. 04. 2018 - 03:19

Pa država i jeste odreagovala. Uzela je pare majkama i time direktno podstakla natalitet i liderstvo u regionu. To je inače novi metod koji sad istražuju u Kembridžu.
Majka sa dvoje djece

20. 04. 2018 - 10:57

Muči, avetinjo.
Saturn

20. 04. 2018 - 06:42

Vratiti nadoknade majkama
boki

20. 04. 2018 - 09:43

Nije to dobro rešenje. Pravo rešenje bi bilo nadoknada za porodice koja dobijaju djecu, ne za one koji ih već imaju. Tipa da svaka porodica koja dobije treće dijete prima do punoljestva nekih 200-300 eura, za drugo dijete 100-200, ili tako nešto. Nešto se mora raditi.
boki

20. 04. 2018 - 09:43

Nije to dobro rešenje. Pravo rešenje bi bilo nadoknada za porodice koja dobijaju djecu, ne za one koji ih već imaju. Tipa da svaka porodica koja dobije treće dijete prima do punoljestva nekih 200-300 eura, za drugo dijete 100-200, ili tako nešto. Nešto se mora raditi.
Tara

20. 04. 2018 - 20:29

To nijesu majke no Babe. Mladim ljudima treba da se posveti paznja! Trebaju da se otvore jaslice da bi majke mogle raditi..a kasnije skole koje citav dan rade..kako bi djeci trebalo pomoci u resavanju domacih zadataka!
Bodin

20. 04. 2018 - 06:56

Nije bitna bijela kuga.. buducnost Crne Gore su mini hidrocentralre.. da bi drzava napredovala treba podrzati Porodicu u preuzimanju prirodnih bogatstava ove zemlje
Pa Bodine,

20. 04. 2018 - 10:15

država i pomaže "Porodicu u preuzimanju prirodnih bogatstava ove zemlje."
Jakov Pajov Beograd

20. 04. 2018 - 07:02

MA AJDE!
Vasojeivc

20. 04. 2018 - 07:31

pod vlalscu mila djukanvoica otisll je iz Crne Gore 150 000 stanovnika. Toje zbog toga stoje Crna GOra lider u regionu pa se toliko narod razbjezao.
Vasojević 1

20. 04. 2018 - 10:58

Ajde i ti polako. Da malo odmorimo.
Goran

20. 04. 2018 - 07:42

Ne prijeti , nego je vec odavno tu. Nije samo bijela kuga, ljudi idu bespovratno iz zemlje za boljim zivotom. Kako ce hraniti familiju ako nemaju posao ? Ne znam porodicu koja ima 2 djece, svi po max jedno.
podgoričkoulcinjske lubenice

20. 04. 2018 - 08:21

CG je odavno u bijeloj kugi samo sto se prikrila zbog ratnog djelovanja u regionu.Ako se uze u obzir dolzak vojnih lica sa porodicom u CG a narocito po podgorici i primorju(prodavači suvenira po CG plazama) .Pravlenjem Podgorice industriskom a sto nije a na stetu CG i ovog debalansa sa stanovnistvom,Podgorica pa sve do Ulcinja je bogom data poljoprivredna(poljoprivredu nece niko).Cisto industriska opstina Pljevlja iscrpljena menadzerskim mahinacijama ugurana u osrednje poljoprivrednu djelatnost dozivljavaju najvecu migraciju .U plevaljskom kraju sve se zatvara i propada a narod po reklano TV programu juri prema jugu.
Eto tako

20. 04. 2018 - 11:56

Nema djece, nema radosti
mnogo je i to

20. 04. 2018 - 16:34

I ta sto su rodjena gladna i tranjava i bez izgleda za neku normalnu buducnost .
Novi komentar