Direktorica škole tvrdi da je otpuštanje nastavnice najbolji interes

Sindikat: Otkaz Vidaković prijetnja svim zaposlenim

Disciplinski postupak koji je sproveden protiv nastavnice tehničkog obrazovanja Mirjane Vidaković u podgoričkoj osnovnoj školi ,,Štampar Makarije“, nakon čega je odlučeno da joj se uruči otkaz, obavljen je u skladu sa zakonom i u najboljem interesu obrazovnog sistema, koji ne smije imati bilo koji motiv osim najboljeg interesa djece - rekla je za Pobjedu vršiteljka dužnosti direktorice ove škole Milica Stanković.
Objavljeno: 20. 04. 2018 - 06:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Pobjeda je juče objavila odluku koju je donijela Stanković o prestanku radnog odnosa nastavnici Vidaković, a otpuštena nastavnica smatra da se na ovaj način direktorica samo lično obračunava sa njom i da odluka nema zakonskog uporišta. Stanković nije željela da komentariše ove optužbe, već je kratko ponovila da je Vidaković teže povrijedila radnu obavezu kada je otuđila, odnosno iznijela iz škole dio računarske opreme, jer je na taj način onemogućila redovno odvijanje nastave.

OBRAZLOŽENJE  Moramo shvatiti da je nastavni kadar u školi u službi učenika i da nemamo pravo da ih lišimo onog što im pripada. Prosvjetni radnik mora biti oličenje rada, kulture i primjernog ponašanja, a ne medijskih senzacija - istakla je ona.

Iz Ministarstva prosvjete juče su Pobjedi saopštili da su dokumentaciju, sa žalbama nastavnice, proslijedili Upravi za inspekcijske poslove radi utvrđivanja činjeničnog stanja. - Isključivo škola, a ne ministarstvo, po zakonu ima pravo da pokrene i zaključi diciplinski postupak protiv zaposlenog u školi. Na sudskim organima je eventualno dalje postupanje u konkretnom slučaju – istakli su kratko iz ovog resora.

PODRŠKA Saopštenjem se oglasio i podgorički odbor Sindikata prosvjete ističući da su iznenađeni ovakvim epilogom disciplinskog postupka. Podsjetili su da je disciplinski pokazao da je Vidaković obavijestila upravu, usmeno, da će uzeti kompjuter iz prostorija škole da bi u servisu povratila pobrisane lične dokumente.

- Disciplinski postupak nije utvrdio da li je taj kompjuter imao ikakvu knjigovodstvenu vrijednost, jer je njegov rok upotrebe istekao. Ovo su samo neki od utisaka koji otvaraju neka šira pitanja. Kako to da je disciplinski postupak pokrenut protiv koleginice Vidaković nakon njenog podnošenja krivične prijave protiv direktorice Stanković?

Da li se ovim disciplinskim postupkom željela skrenuti pažnja sa nekih drugih događanja u školi? Kako to da se u školi vodilo i vodi više disciplinskih postupaka protiv zaposlenih nego u svim ostalim školama Podgorice? U školi su posljednjih mjeseci vođena tri disciplinska postupka – saopštili su oni. Istakli su kako pružaju podršku Vidaković, ocjenjujući da ,,ovakvo ponašanje direktorice Stanković predstavlja prijetnju svim zaposlenim u školi“.

Sindikat će, kako su dodali, na statutom i zakonski dozvoljeni način pomoći zaposlenima u ovoj školi da ,,ostvare svoja ugrožena radna prava“.

- Ministarstvu prosvjete smo na raspolaganju da pomognemo u ostvarivanju njihove želje da povrate ugled ovoj nekad renomiranoj školi – saopštili su oni. Otpuštena nastavnica najavila je da će se žaliti Osnovnom i Ustavnom sudu, kao i ombudsmanu Šućku Bakoviću.

Ona negira tvrdnje da je iznošenjem računara iz škole izazvala stopiranje nastave na bilo koji način, jer kaže da se dešava da u mreži često ne rade četiri do šest komjutera. Vidaković je pokrenula krivičnu prijavu protiv Stanković i pred Osnovnim državnim tužilaštvom. 

Komentari: 4

keka

20. 04. 2018 - 07:54

Ministarstvo je slučaj proslijedilo inspekciji. Oni se kobajagi ne mogu miješati u slučaj koji se desio u školi. Dobro, ali ministar može razriješiti Stankovićku koju je neko postavio na to mjesto direktora škole. Koliko je sposobna ni padeže nije naučila ali da posvađa ljude jeste.
roditelj

20. 04. 2018 - 09:35

nastavnici ove skole su uglavnom profesionalni, osim par nestrucnih direktorkinih pulena. A direktorka... sa njenim stavom, kulturom i obrazovanjem vise joj prilici da svercuje cigare po vozovima nego da vodi jednu prosvjetnu ustanovu. Padeze prvo da nauci!!!
nenad mne

20. 04. 2018 - 09:51

" Podsjetili su da je disciplinski pokazao da je Vidaković obavijestila upravu, usmeno, da će uzeti kompjuter iz prostorija škole da bi u servisu povratila pobrisane lične dokumente."!???Polupismen,a ne prosvjetni radnik,mora znati da se iz ustanove nešto može iznijeti tek kada se dobije odobrenje i potpiše revers!Pobrisani LIČNI dokumenti na službenom sredstvu?Za servis je bilo dovoljno ponijeti kućište sa diskom,a ne i ostala "galanterija".Koja se poruka šalje učenicima-šta god da uradite možete opravdati medijskom halabukom...
Beka

20. 04. 2018 - 18:03

Direktorica je nepismena,arogantna,nestručna i po sopstvenim riječima u čudu kako je mogla da dodje na čelo škole kao što je Štampar.Na roditeljskom sastanku je hvalila roditelje djece iz Štampara kao elokventne a ne kao oni nepismeni roditelji djece iz Mašinske škole,gdje je ranije radila.Šta više reći o njoj?
Novi komentar