Predstavnik glumice saopštio organizatorima

Natali Portman neće na dodjelu Jevrejskog oskara

Ceremonija dodjele nagrade "Genesis", takozvanog Jevrejskog oskara, zakazana za jun ove godine, otkazana je nakon što je dobitnica, američka glumica, rođena u Jerusalimu, Natali Portman najavila da neće učestovovati u svjetlu "novih događaja".
Objavljeno: 20. 04. 2018 - 12:34 Promjenite veličinu teksta: A A A

Fondacija nagrade "Genesis" je saopštila da joj je veoma žao zbog toga.

Navedeno je da ih je predstavnik glumice obavijestio da su "nedavni događaji u Izraelu jako uznemirujući za nju i ona se ne bi osjećala dobro da učestvuje u bilo kom javnom događaju u Izraelu", prenijeli su tamošnji mediji. 

Zato je ceremonija otkazana, a u saopštenju organizatora je takođe navedeno da oni "strahuju kako bi odluka Portman mogla izazvati da se filantropska inicijativa politizuje", što su oni nastojali da izbjegnu u posljednjih pet godina. 

Glumica nije navela koji događaji su je uznemiirli, mada su UN i EU nedavno tražili istragu upotrebe bojeve municije protiv palestinskih demonstranata na granici pojasa Gaze i Izraela. 

Od početka masovnih demonstracija 30. marta od izraelske vatre poginulo je 35 Palestinaca, a više od 1.500 ih je ranjeno. 

Genesis nagrada je novčana, a dobitnici mogu da je poklone.

Dosadašnji dobitnici nagrade od milion dolara su vajar Aniš Kapur, violinista Icak Perlman, bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg i glumac Majkl Daglas. 

Dodeljuje se kao priznanje onima "koji služe kao inspiracija narednim generacijama Jevreja svojim izvanrednim profesionalnim dostignućima uz posvećenost jevrejskim vrijednostima i jevrejskom narodu". 

Nagrada "Genisis" za Portman je u decembru duplirana na dva miliona dolara donacijom izraelskog filantropa Morisa Kana. 

Fondacija nije rekla da li će Portman, ipak, primiti novac i pored najave da neće da učestvuje u ceremoniji.

Nagradu "Genesis" su ustanovili Mihael Fridman i drugi bogati ruski biznismeni Jevreji i ona se dodjeljuje u saradnji kabineta izraelskog premijera i Jevrejske agencije. 

Portman je režirala i glumila u adaptaciji memoara izraelskog pisca Amosa Oza "Priča o ljubavi i tami". 

Kada je najavljeno da će dobiti nagradu Genesis, rekla je da je ponosna na "izraelske korijene i jevrejsko nasljeđe".

Godine 2015, kada je Benjamin Netanjahu ponovo izabran za premijera, rekla je da je vrlo uznemirena i razočarana, objasnivši da "njegove rasističke izjave smatra užasnim", ali da ne želi da kritikuje Izrael.

Foto: Reuters/Mario Anzuoni

Komentari: 0

Novi komentar