The Expanse, S03E01: Rađanje broda iz sjemena

Mark Fergus i Hak Ostbi odmah spremaju fanove za rat i daju vrlo efektan odgovor na pitanje zašto morate da gledate ovu naučno-fantastičnu seriju ako ste fan žanra
Objavljeno: 20. 04. 2018 - 15:31 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tokom prve i druge sezone tvorci serije „The Expanse“ pokazali su iznenađujuću fleksibilnost u pripovjedanju. Počeli su od priče o detektivu i grupi ljudi iz radničke klase koji se vrte oko nekog tamo vojnog oružja, a onda su začinili radnju složenim političkim spletkama i mahinacijama solarnog sistema u borbi da zadrže i kapitalizuju protomolekul na Zemlji, Marsu i Beltu.

Na početku treće sezone serije Saj-Faja, kreatori Mark Fergus i Hak Ostbi odmah spremaju fanove za rat i daju vrlo efektan odgovor na pitanje zašto je „The Expanse“ naučno-fantastični serijal koji morate da gledate ako ste fan ovog žanra. 

02-fred-i-dramer

Konj i četinar

Najveći uspjeh premijere je tematska smjena, koja je upečatljivija od zapleta. Rat koji je sve vrijeme visio u vazduhu jeste velika promjena za narativ, ali mnogo moćniji utisak ostavlja sukob u sada već napuknutoj porodici na „Rosinanteu“. Ovaj brod putuje kroz svemir budeći najveća moguća očekivanja od treće sezone.

Činjenica da se brod više ne zove „Rosinante“, po konju Don Kihota, simbolično govori o promjeni odnosa između članova posade. Holden je više puta pomenuo Praksu kako želi da prestane da se bori sa vetrenjačama. Zbog toga je Praks izabrao novo, izvrsno ime za brod poslije Naominog zahtjeva.

Novi naziv „Contorta“ je vrlo odgovarajući. Riječ je o vrsti četinara („pinus contorta - usukani bor) koji mora da izgori u vatri da se ponovo rodio iz sjemena. Ovo kao da opisuje i društvo širom svemira koje je na ivici rata i malu posadu koja je udaljenija nego ikad zbog Naomine izdaje. Pa kakav početak sezone!

Zanimljiva misija

No, pitanje je da li je Naomin izbor zaista bio izdaja? Njen status otpadnika je možda zaslužen, ali i veoma bolan. Ne možete da ostanete ravnodušni kad čujete Ejmosa kako kaže: „Ona nije osoba koja sam mislio da jeste.“ Dobijate tračak nade kada se posada složi da je stanica „Tajko“ njihova najbezbjednija destinacija.

Nažalost, očekivanja padaju u vodu kada se otkrije da su protomolekuli i Praksova ćerka Mej možda na dohvat ruke. To je avantura koja se ne propušta, ali i misija koja dodatno naglašava Naominu udaljenost od ostalih članova posade.

Opet, da li je to što Fred Džonson ima uzorak protomolekula toliko loša stvar? Baš zbog toga dolazi do suptilne promjene u njegovom odnosu sa Dramer. Ona mora da prihvati ideju kako mora da radi sa nekim ko je pokušao da je ubije. Dramerino prilagođavanje na nove uslove jeste jedna od najzanimljivijih stvari u vezi sa premijerom sezone. Ipak, još je interesantnija njihova nova misija – spašavanje broda „Novu“. Ne znamo zašto se ovo događa, ali je veoma intrigantno.

03-bobi

Zabavni prizori

Premijera je začinjena detaljima koji mogu da budu važni za ostatak sezone. Među njima je slika Aleksove žene Talise. Da li to znači da ćemo je možda vidjeti? Dok Aleks govori o greškama koje je napravio sa članovima porodice, jasno je da isto važi i za odnose među članovima posade. Holden koji lomi aparat za kafu i Praksov prijedlog da pređe na čaj donio nam je olakšavajući komični trenutak. I naravno, kako zanemariti onog malog plavog ljigavca ispod podne ploče koji će nam ubrzo zagorčati život?

Ipak, najzabavniji dio odigrao se na Maovom brodu gdje se nalazi Avasarala sa Bobi i Kotjarom. Njih troje sve vrijeme razmjenjuju prijateljske peckalice koje ukazuju na poštovanje koje osjećaju jedni prema drugima zbog neodustajanja u naizgled bezizlaznoj situaciji. Bobin superkul oklop koji ostaje bez napajanja nije je spriječio da spasi dan. Namrštena Avasarala koja brani ranjenog Kotjara sa pištoljem u ruci... Pa koliko je ovaj prizor neodoljiv? I na kraju Kotjarovo: „Dobro obavljen posao, marinac.“ I Bobin odgovor: „Isto važi i za tebe, špijune.“

Opaka suzica je već na pomolu – a rat još nije počeo. Dobro se spremite za još 12 epizoda... Ovo će definitivno biti sjajna sezona.

Biljana MARTINIĆ

 

FOTO: imdb.com / tor.com

Komentari: 0

Novi komentar