Potpredsjednik GP URA ocijenio da je opozicija bila neiskrena

Rudović: Očekivano se postavlja pitanje odgovornosti lidera

 Potpredsjednik GP URA Neđeljko Rudović ocijenio je u izjavi za Pobjedu da razloge opozicionog neupsjeha na predsjedničkim izborima treba tražiti i u neiskrenoj saradnji partija kada je u pitanju dogovor o kandidaturi Mladena Bojanića.
Objavljeno: 21. 04. 2018 - 06:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Predsjednički izbori trebalo bi da posluže opoziciji i svima koji žele demokratske promjene da pogledaju istini u oči i pokušaju da pronađu pravi odgovor na pitanje kako se desilo da ovog puta ne glasa preko 40.000 opozicionara. Glasali su na parlamentarnim izborima, sada su ostali kući. Da su se pojavili na biralištima 15. aprila kandidat DPS-a ne bi mogao trijumfovati - ocijenio je Rudović za Pobjedu.

Prema njegovim riječima razlog ne leži dominantno u kandidatu većeg dijela opozicije Bojaniću, nego u partijama koje su ga podržale.

- One evidentno nijesu sprovele kampanju kao što inače rade kada su u pitanju parlamentarni ili lokalni izbori, kada su na tapetu isključivo partijski rejtinzi. Osim toga, nedopustivo kasno je postignut dogovor o kandidatu - rekao je Rudović.

Rudović je saglasan sa konstatacijom da se opravdano postavlja pitanje odgovornosi pojedinih lidera opozicije.

- Sasvim je očekivano što mnogi postavljaju pitanje zašto opozicioni lideri ne stave na dnevni red svoju odgovornost. Jasno je da svaki neuspjeh mora biti predmet poštene analize i da mora imati konsekvence ako se utvrdi da je rukovodstvo napravilo ozbiljne propuste. Što se tiče URA, uložili smo mnogo u dogovor o zajedničkom kandidatu i odrekli se šanse da Abazović, kao jedan od naših najpopularnijih političara uđe u trku. Nažalost, neki drugi subjekti opozicije su bili mnogo manje konstruktivni, što se vidjelo i po ogromnom broju opozicionara koji su ostali kući - ocijenio je Rudović.

Potpredsjednik GP URA smatra da je suštinski uzrok neuspjeha, isti kao i godinama unazad - stalno nadmetanje opozicionih subjekata ko će biti najjači u opozicji.

- Umjesto da se fokusiraju na to kako osvojiti vlast, neki se i dalje bave time kako pobijediti konkurente iz opozicije. Tako se besmisleni rivalitet pretvara u neiskrenu saradnju, kao što je sada bio slučaj sa dogovorom o podršci Bojaniću - zaključio je Rudović. 

Pobjeda

Komentari: 21

danilo s.

21. 04. 2018 - 08:26

Nevjerovatno je sa kolikom upornoscu opozicija ne zeli da sagleda prave uzroke poraza g.Bojanica, odnosno, nijihove koalicije? Kako moze uspjeti neko ko nema cvrstu ideju sto zeli da postigne. I, umjesto jasnog cilja, pluta izmedju vise – ostro suprostavljenih – opcija? Kako se mogu zastupati, istovremeno, klero-fasizam i rasizam veljesrpskih partija - i gradjanska, pro-zapadna, demokratija, recimo, URA-e? I sam Bojanic je nasjeo na tu pricu, pokusavajuci da bude “kandidat za presjednika “svih” gradjana? Koliko ce vremena biti potrebno da se najzad shvati istina da je DF sam sebe eliminisao sa politicke scene CG zauzimajuci cvrste anti-CG stavove? Sami ne mogu doci na vlast bez “ujednjene opozicije”. A istina je, da se takvo ujedinjnenje ne moze postici – zbog neusaglasivosti politickih ciljeva partnera. Veljesrbi opsesivno mrze CG. Ostatak opozicije opsesivno mrzi Mila. Moze li se ista dobro izroditi iz te njihove mrznje?
Koja opozicija ?!

21. 04. 2018 - 12:08

Crnogorska opozicija ima sistemsku gresku. Vecinski je protiv postojanja Crne Gore kao medjunarodno priznate, nezavisne i suverene drzave. Protiv je njenog spoljnopolitickog prozapadnog i proevropskog kursa i integracija u NATO i EU. i dalje je, uprkos porazu tog projekta, na velikosrpskim nacionalistickim talambasima sa kleronacionalistima iz Srbije i Dodikove RS. Pricaju o reviziji referenduma iz 2006 g, obustavljanju puta u EU, izlasku iz NATO kad dodju na vlast. Na izbornim promocijama dolaze sa stranim zastavama, bez ijedne drzavne, ne intonira se crnogorska himna i sjede i izlaze kad se intonira u skupstini imMitropolit SPC im je glavni koordinator. Ako bilo kome je stalo do mira i ove drzave moze uopste da i razmotri njih kao opciju pored njihovog veoma agresivnog, drskog, nevaspitanog, nekulturnog i primitivnog ponasanja ? Prijete, vrijedjaju, napadaju manjine, zene, bolesne.Jos ako se dokaze da su ucestvovali u pripremanju nasilne smjene vlasti , planiranju atentata i sukoba
Bokelj

21. 04. 2018 - 08:39

Ne može garantujem, ali ni ovo ne valja ništa. Pa vidite dje smom
Jakov Pajov Beograd

21. 04. 2018 - 08:48

U svim naklapanjima opozicije ko je kriv za ovakav debakl ,NIJE NAVEDEN NIJEDAN PRAVI RAZLOG.Isključivi krivac za ovakvu katastrofu opozicije je ovoga puta MILO ĐUKANOVIĆ.To je bila jedna neravnopravna borba ,jer mu nijesu dorasli u bilo čemu.To je issto kao da u ring stavimo Kleja i Janka Vučenića ili da na izborima se nađu Čerčil i Bler.Mene samo interesuje na čemu su gradili svoj optimizam.
Guest_19235

21. 04. 2018 - 08:56

RUDOVIC PRAVI IZDANAK DRUGE FAMILIJE , DJELOVAJE IZ POZADINE .
Gaj

21. 04. 2018 - 16:40

Zaboravio je da kaže Rudovic da su URA i Demokrate vodile kampanju za lokalne izbore usred Bojaniceve kampanje. Čak su i koaliciju tada sklopili. Toliko o razlozima neuspjeha Bojanica.
Djaci ponavljaci

21. 04. 2018 - 09:05

Dobro, ovaj put ce mo to usporeno ponoviti: Vase IDEJE su idiotske!
Rudoviću..

21. 04. 2018 - 09:38

..zapjevajte onu pjesmu Merime Njegomir.."ne pomaću majko..."-đe Srbi glasuju za crnogoskog suverena-ka u ND Montenegro-15.aprila.2018 i uz apstineciju sa izbora...manjinskih naroda - poduprti neizlaskom crnogoraca na izbore-u dovoljnim količinama..? No tu je i stari drug saradnik pop Amfilohije-koji gradi-radi po volji suverena.."ponosnog na srpsko porijeklo-i crnogorsku državnost"-iz davne 1993 godine..Brate Neđeljko Rudoviću..sa nekad junačkog Cetinja..?
neso

21. 04. 2018 - 09:46

GOSPODINE RUDOVIĆU, SADA RACIONALNO KOMENTARIŠEŠ, ALI NE ZABORAVI DA SU NEKI POLITIČKI SUBJEKTI TRAŽILI TRI MJESECA PRIJE IZBORA DA SE ODREDI OPOZICIONI KANDIDAT. PREDLAGAKLI SU JOVIĆEVIĆA KOJI JE DRŽAVLJANIN SRBIJE. GLUPOST. HAJDE SOKOLE , PODRŽITE IZMJENE IZBOTRNIH ZAKONA PA SE ONDA JAVI DA SI ZA PROMJENE. DO TADA DA TI GLASA NIJESAM ČUO. NEMA PROMJENE SISTEMA BEZ PROMJENE IZBORNIH ZAKONA. I TAČKA DRUŽE RUDOVIĆU.PODRŽITE PREDLOG DAMJANOVIĆA. NE FOLIRAJTE SE. ZAJEV JE POBIJEDIO NA OTVORENIM LISTAMA. VI LIDERI OD NARODA PRAVITE BUDALE. SAMO JEDNA OPOZICIONA LIISTA, PARLamentarnih i vanparlamentarnih stranaka donosi pobjedu, drugo je sve u interesu vlasti i lidera opozticije pa i tvoj interes.
Momčilo,Pljevlja

21. 04. 2018 - 12:25

Eve ga bre gospodin Nešo ponikao.Nije ga bilo jedno vreijeme. Samo da si nam ti zdravo Nešo, i tako šjetuj ih, bravi su to, nemaju pojma...a ne vjerujem ni da će biti pametniji poslije tvojih savjeta..
RAŠO

21. 04. 2018 - 10:11

Gledajuć ponašanje opozicionih lidera za vrijeme predizborne trke , prosto se vidi da su svi na svoj način priželjkivali da Bojanić ne prođe. Neko iz sujete što on nije kandidat, neko što su mu Bojanića prosto nametnuli. Tako da su svi zadovoljni što Bojanić nije prošao. Ovakav konglomerat opozicije sa različitim viđenjem Crne Gore se nikad neće i nemože ujediniti. I da ovakvi kakvi su osvoje vlast (nedaj bože) raspali bi se vrlo brzo. Veći dio opozicije nije opozicija vlasti što bi normalno bilo, već opozicija državi i napretku Crne Gore, i kao takvi nikad ali nikad neće osvoiti vlast u Crnoj Gori.
L Dabanović

21. 04. 2018 - 10:24

Vaše pitanje se više odnosi na pitanje-mogu li vođe naroda otrcana srpstva Srbije sa ovim dosadšnjim prikupljenim odpadkom s crnogotskog bunjišta predvodit narod časnog crnogorstva?Pa Rudoviću Ne.Pa da takvih ima i 100 x više prosutih po crnogorskom bunjištu.
Mirjana

21. 04. 2018 - 11:25

Abazovic jedan od najpopularnijih političara?!!??! Hahaha,e što neću čut danas?!? E i meni je žao što nije u trku ušao. I on i ostali "lideri". Dobro je Milo rekao - postavili drugoga da umjesto njih izgubi. Tužna je naša opozicija. A druga familija ( i ovaj joj jedan od portparola) nije samo tužna nego i opasna. Ali sve manje. Bogu hvala.
Nera

21. 04. 2018 - 12:07

Rudovicu, Tvoji glasaci su listom glasali Draginju i ti to odlicno znas.
Guest_38157

21. 04. 2018 - 12:30

AU JAKOVE , ZNAS DAJE TREBALO KANDIDOVATI JANKA VUCINICA ON BI ZASJENIO BALKAN ( DA NE NABRAJAM NJEGOVE KVALITEZE )
Ne branim JANKA

22. 04. 2018 - 15:41

Ali zbog njegove politike nije kanula dječja suza.A zbog nečije (no da ne ostanem bez posla)moram reći da su tekle rijeke krvi od Dubrovnika preko Vukovara i Srebrnice.
Svi lideri opozicije

21. 04. 2018 - 15:35

Treba da podnesu ostavke, kau oni u Mađarskoj, kada je Ofban ubjedljivo pobijedio lideri opozicije su odmah podnijeli ostavke, ovi nasi ni da pomisle a ne da daju ostavke, zato njihove partijske skupstine trebaju da ih smijene......
Sva opozicija

21. 04. 2018 - 15:40

Da se objedinila i da su svi zajedno podržali Bojanica opet bi ubjedljivo izgubili to pokazuje rezultat Mila Đukanovica. Toliko je on superioran u odnosu na sve lidere opozicije da o tome ne trebaju posebne analize....sada je na lidere opozicije da podnesu OSTAVKE..
Niksicanin

21. 04. 2018 - 16:39

Razmisljas li ti da podneses ostavku veliki ideoloze kada se zna da vam je procenat podrske u domenu statisticke greske????Nije politika za tebe Rudovicu drzi se ti novinarstva tu bar i ponesto znas!!!!
Izuzetno dosadna priča

21. 04. 2018 - 17:56

Rudovicu, tanak si politicar, još tanji strateg, ali i pored svega toga pokušavaš da dijeliš lekcije. Ti bi trebo sto prije, koliko u ponedeljak da se batalis bavljenja politikom.
psihijatar

21. 04. 2018 - 20:53

Senjor Rudovicu,i ja nijesam glaso a nijesam iz opzicije
Novi komentar