Odluka vijeća Višeg suda u slučaju optuženog za računarsku prevaru

Čujović u bjekstvu, sudi mu se u odsustvu

– Beograđaninu Milošu Čujoviću optuženom za milionske prevare a koji se nalazi u bjekstvu, sudiće se u odsustvu, odlučilo je vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici, potvrdio je za Pobjedu advokat Dragoljub Đukanović. 
Objavljeno: 21. 04. 2018 - 06:44 Promjenite veličinu teksta: A A A

Viši sud je 4. avgusta prošle godine Čujoviću ukinuo pritvor nakon što je njegova porodica dala jemstvo od 230.000 eura koji su uplaćeni u sudski depozit. Sud mu je tada zabranio napuštanje Podgorice i određena mu je mjera nadzora javljanja „određenom državnom organu“, što je ovaj optuženi poštovao nekoliko mjeseci, tačnije, do polovine decembra 2017. godine nakon čega mu se gubi svaki trag.

Protiv Čujovića se u Višem sudu vode dva postupka zbog optužbi da je sa još nekoliko optuženih sa inostranih bankarskih računa prevarom skinuo milionske iznose U oba slučaja Čujović je priznao krivicu i detaljno ispričao na koji način je skidao novac i koje programe je koristio u prevarama. Prema navodima jedne optužnice, Čujović je u dogovoru sa optuženim Nebojšom Boškovićem iz zatvorske ćelije ,,olakšao“ na desetine bankarskih računa stranih državljana u inostranim bankama za ukupno 1.446.171,80 eura.

Međutim, tokom suđenja, Čujović je otkrio da je skinuo mnogo više miliona nego što ga optužnica tereti. Ispričao je da je išao toliko daleko da je sa službenicima banke dogovarao ručkove na kojima je trebalo da ga posavjetuju oko investiranja nekoliko miliona eura koje je navodno dobio od prodaje nekretnina u Španiji.

To je bio jedan od načina da ostvari prisniji odnos i stekne povjerenje menadžera banaka, koji su zbog mogućeg priliva novca često kršili procedure i isplaćivali mu na desetine hiljada eura, uz obećanje da će naknadno dobiti potrebnu dokumentaciju. Kako je rekao, poseban izazov bile su mu banke koje su imale jače sigurnosne mjere, često mu je uspijevalo tamo gdje se najmanje nadao.

Čujoviću se u drugom predmetu sudilo i zbog prevare iz 2006. godine kada je, prema stavu Tužilaštva, u nekoliko navrata, skinuo velike sume novca sa tuđih računa u inostranstvu, i na taj način oštetio banke za nekoliko miliona eura. On je pravosnažno osuđen presudom Apelacionog suda za prevare i kriminalno udruživanje. U ovom predmetu Čujović je za krivično djelo kriminalno udruživanje i prevara, u podgoričkom Višem sudu osuđen je na šest i po godina zatvora.

Presudom Apelacionom suda prvostepena presuda je preinačena u djelu odluke o kazni, pa je Čujović za navedena krivična djela osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i šest mjeseci. Prema navodima te optužnice, grupa okrivljenih uspjela je da sa tuđih bankarskih računa iz inostranstva ,,skine“ 1.186.673 eura, od čega su podigli 223.516,17 eura. 

Pobjeda

Komentari: 0

Novi komentar