SUĐENJE ZA POKUŠAJ TERORIZMA: Kakve će sve detalje otkriti jedan od ključnih svjedoka

Skot u ponedjeljak svjedoči

– Amerikanac Brajan Skot, bivši operativac CIA-e i jedan od vlasnika bezbjednosne kompanije Patriotik Difens Grup (Patriotic Defense Group) iz Orlanda u ponedjeljak će, 23. aprila video linkom sudskom vijeću Višeg suda u Podgorici i crnogorskoj javnosti razotkriti detalje ponude za učešće u akciji nasilnog preuzimanja vlasti u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 2016. godine. 
Objavljeno: 21. 04. 2018 - 07:17 Promjenite veličinu teksta: A A A

Skota je za ovaj posao, septembra 2016. godine kontaktirao Džozef Asad vlasnik konsalting kompanije Peregrin konsalting (Peregrine Consulting), i to po nalogu političkog savjetnika Demokratskog fronta Arona Šaviva. Kompanija Patriotik Difens odbila je ponuđeni angažman ali do sada nije bilo preciznih informacija što je bilo ključno da kolegi iz bezbjednosnih krugova odbiju saradnju.

Od Skota je traženo da napravi plan evakuacije lidera DF-a sa platoa ispred Skupštine na sigurnu lokaciju, kada krenu sukobi ubačenih demonstranata i policije. Istovremeno, od Patriotik Difensa su zatražene elektronske mjere kontranadzora.

Oprema koja je, preko Džozefa Asada, tražena od Brajana Skota radi zaštite okupljanja Demokratskog fronta 16. oktobra, koristi se uglavnom u akcijama špijunsko-diverzantskog tipa: upotreba uređaja za detekciju nadzora i ometače praćenja signala...

Ta vrsta ,,bezbjednosnih usluga“, ocjenjuju u Specijalnom tužilaštvu Crne Gore, nije karakteristična za klasična politička okupljanja - više nalikuje na opremu koja se nabavlja za izvođenje neke špijunsko-vojne akcije. Očito je vlasniku kompanije ,,Peregrini“ bila potrebna logistička podrška obzirom na to da su zahtjevi operacije u Crnoj Gori prevazilazili mogućnosti njegove kompanije.

On je upravo na sastanku sa kolegama u Orlandu istakao neophodnost nabavke sve one špijunsko-divezantske opreme potrebne za podršku opozicionoj političkoj grupaciji u Crnoj Gori. Da bi naznačio važnost posla, pomenuo je da je njegov klijent radio čak i za ,,izraelskog premijera Netanjahua“.

Javna je tajna da je upravo Aron Šaviv bio jedan od glavnih stratega u izbornom štabu Netanjahua. O tome svjedoči i parola ,,Mi ili On“ koju je u oktobru 2016. godine koristio Demokratski front, a koja je već ranije upotrebljavana – u kampanji u Izraelu. Da je za veče 16. oktobar bilo planirano izazivanje nereda i nasilno preuzimanje vlasti potvrdio je u sudnici Višeg suda i svjedok saradnik Aleksandar Saša Sinđelić. 

Pobjeda

Komentari: 3

Pipun i TV

21. 04. 2018 - 10:54

Da li će Pipun dobiti TV prijemnik u Spužu da gleda ovo svjedočenje.
@

21. 04. 2018 - 19:53

Dali je moguce da je Pedja Bulatovic htio ostaviti narod i sebe zastiti.HA HA HA.
Ilija

22. 04. 2018 - 00:17

Neko iz DF (iako su svi rođeni u ovom gradu i poznaju ga kao svoj džep) je tražio apsolutnom strancu da ih iz istoga izvede na sigurnu lokaciju???
Novi komentar