REAGOVANJE

Šef tužilaštva na Cetinju tvrdi da su u slučaju Radovića radili po zakonu

– Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaš- tvo sa Cetinja Luka Martinović reagovao je juče na tekstove objavljene u Pobjedi - 19. aprila, povodom odbijanja krivične prijave Crnogorskog pokreta protiv Amfilohija Radovića, pod naslovom „Ocijenili da Amfilohije nije širio govor mržnje“ i tekstu objavljenom juče, odnosno reakciji Crnogorskog pokreta na odluku cetinjskog tužilaštva, pod naslovom – „CP: Tužiteljka se pridružila uvredama Amfilohija Radovića“. Reagovali su i na jučerašnji tekst u Dnevnim novinama pod naslovom „Tužilaštvo ima naklonost prema duhovnim porukama Rista Radovića“, kao i na tekst objavljen na portalu CDM, pod naslovom „Tužilaštvo ocijenilo da Amfilohije nije širio govor mržnje“.
Objavljeno: 21. 04. 2018 - 06:56 Promjenite veličinu teksta: A A A

Martinović je saopštio da „postupajući u okviru svoje stvarne i mjesne nadležnosti, po krivičnoj prijavi nevladine organizacije Crnogorski pokret, protiv Radović Rista zbog krivičnog djela povreda ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica iz člana 199. Krivičnog zakonika Crne Gore, a nakon sprovedenog postupka izviđaja, na osnovu pribavljenih dokaza i podataka, a ne na osnovu bilo čijeg političkog ili vjerskog uvjerenja, ocijenjeno je da se u radnjama prijavljenog Radović Rista nijesu ostvarila bitna obilježja bića prijavljenog krivičnog djela, te da ne postoje osnovi sumnje ni da je isti učinio bilo koje drugo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, zbog čega je krivična prijava odbačena obrazloženim rješenjem Kt.br.148/17 od 05. 04. 2018. godine, koje rješenje je dostavljeno podnosiocu krivične prijave, sa uputstvom o mogućnosti podnošenja pritužbe na isto, a shodno članu 271a. stav 1. Zakonika o krivičnom postupku“.

On ocjenjuje da „medijske insinuacije o naklonosti tužilaštva bilo kom licu, i stavljanju iznad Ustava i zakona bilo kog lica, nijesu tačne, već krajnje maliciozne“.

- Objavljivanje djelova obrazloženja rješenja o odbacivanju krivične prijave, i to ne integralno, već interpretatorski istrgnuto iz konteksta, upravo dovodi do širenja netačnih informacija, posebno imajući u vidu da se radi o odluci koja je podložna provjeri od neposredno višeg državnog tužilaštva, te da je podnosilac krivične prijave, kojem je shodno zakonu, data mogućnost da inicira provjeru odluke, upoznat sa sadržajem rješenja o odbacivanju krivične prijave u cjelini – napisao je Martinović.

On je zaključio da se „tužilaštvo u svom radu pridržava isključivo Ustava i zakona, goneći učinioce krivičnih djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, ma ko oni bili, a da se poslovi Državnog tužilaštva ne smiju vršiti ni pod čijim uticajem, te da niko ne smije da utiče na Državno tužilaštvo u vršenju njegovih poslova“.

R. D. (Odgovor u sjutrašnjem broju)

Pobjeda

Komentari: 27

Pravda

21. 04. 2018 - 07:23

Bog da vas poživi čestiti vladiko, sreća je što vas imamo u ovim najgorim vremenima po naš narod.
Hag

21. 04. 2018 - 08:41

Što bi se u narodu reklo strva mu se neviđelo
R

21. 04. 2018 - 09:21

Pravdo ako je ovo pravda onda ni Šešelj nije trebao ići u Hag, ništa manje ako ne i više Risto je raspirivao medjunacionalnu mržnju na ovim prostorima. Njegovo ponašanje i izjave ne priliče ni jednom uličaru, a ne svešten licu. Što se nije ponašao ovako za vrijeme komunizma , nije smio jer bi završio u zatvor koji sigurno zaslužuje. A tebi sigurno odgovara jer si isti kao on.
Pecicanin

21. 04. 2018 - 07:33

Kako ste pravilno postupali u predmetu vezano za Amfilohija tako vam Bog sudio.
Веље Гумно

21. 04. 2018 - 12:21

Јесте, Бог је запошљен код тебе као референт за правду, али не Његову но твоју. Велика је слава Његова када нас је у овом беспутном времену даривао једним од најсветијих архијереја у историји наше цркве. Слава му на небесима.
10 Božjih zapovjesti

21. 04. 2018 - 14:00

Prekrsti se, Bog s tobom, što reče to.
psihijatar

21. 04. 2018 - 20:42

Velje Gumno me na nesto asocira,neznam na sto
nebon

21. 04. 2018 - 08:28

Tuzilastvo je -sprdnja. Tuzioci koji godinama vrse `izvidjaje` i ne vide raspirivanje vjerske i nacionalne mrznje, treba da idu u izvidjace, sa osnovcima.
Ovog tužioca Martinovića

21. 04. 2018 - 08:30

pod hitno smijeniti, sramna odluka, toliki govor mržnje a on ovako, blam. zato izvjestaj Stejz departmenta uozorava ...počitajte
Starost

21. 04. 2018 - 10:06

Ako laprdanje jednog matufa moze da srusi Crnu Goru ne vidjela se. Smanjite malo dozivljaj.
KRAJ SE NAZIRE...

21. 04. 2018 - 10:34

Rista će u istoriji biti zapisan kao izdajnik Crne Gore. Sve šanse je prokockao i ostao vjeran stranoj državi, čvrsto odan mitomaniji, lažnoj istoriji i velikosrprskoj propagandi.
Dadi

21. 04. 2018 - 11:04

E sram vas bilo, pa neka ste radili po zakonu.
E ne može tako Dadi,

21. 04. 2018 - 14:02

ti bi da prhneš i da stisneš istovremeno. Može samo jedno ili drugo.
Stevan

21. 04. 2018 - 11:06

Mozete kako god hocete, nema toga ko vas moze smijeniti ili pozvati na kakvu odgovornost. Dobro da nijeste rekli da je pohvala kad vas neko nazove volom, kopiladima... Pi.
Jeko

23. 04. 2018 - 16:34

A podrška mitropoliji i dalje raste. Raste zato što narod razmišlja zdravo i zna kome su upućene ove Amfilohijeve riječi i u kom kontekstu. Nacionalni crnogorci u velikoj većini su vjernici MCP. Njih riječi mitropolita nijesu uvrijedile jer nijesu bile upućene narodu već izrodima zemlje i nesoju na vlasti i oko vladti. Crkva i vjera se ne mogu mijenjati onako kako vi nevjernici mislite.
danilo s.

21. 04. 2018 - 12:25

Hajde da sacekamo obrazlozenje te odluke koja je - sa pravom - naljutila svakog gradjanina CG koji se nasao, vec vise puta, na meti bestijalnih uvreda mitropolita Amfilohija. Posebno je iritantno izbjegavanje cinjenice da Amfi vrijedja, odnosno, cini krivicno djelo uvrede gradjana CG (Crnogoraca na prvom mjestu, ali i Bosnjaka, Hrvata, ...) u povratu. Odnosno, konstantno. Njegovo ropsko sluzbovanje , idolopoklonstvo, “zlatnom teletu” svetosavlja/velikosrpstva – i etnofiletizam - je uvreda za Pravoslavlje. I za Hriscanstvo. On moze izbjeci kaznu cetinjskog suda (tuzilastva), ali nece izmaci Bozjem sudu? Mitropolit Amfilohije zna da se moli – steta sto nikada nije naucio i da voli?
RODOM CRNOGORAC

21. 04. 2018 - 12:27

Огледало, гост- Митрополит Амфилохије: Кад бих био против Црногораца, ја бих био против самога себе = 28 sep. 2017 ....... Amfilohije Radović ipak priznaje da je rekao da su Crnogorci (komunistička) kopilad = 10 aug. 2016 ....... Amfilohije odlikovao Vojislava Šešelja ordenom svetog Petra! (25.06.2015) = 27 juni 2015 ....... odlikovanje ovog lika koji je proceran iz Crne Gore, odlikovanje jednog lika koji vrijedja po nacionalnoj osnovi - vrijedjanjem svemu sto je CRNOGORSKO .......... = da je idje pravde u ovome svijetu bio bi zatvore na ostrvu Grmozu na Skadarskome Jezeru tj CRNOGORSKI ALKATRAZ
RODOM CRNOGORAC

21. 04. 2018 - 12:45

"Ocijenili da Amfilohije nije širio govor mržnje“ ... "Tužiteljka se pridružila uvredama Amfilohija Radovića" ... "Tužilaštvo ima naklonost prema duhovnim porukama Rista Radovića" ... "Tužilaštvo ocijenilo da Amfilohije nije širio govor mržnje" ... "Šef tužilaštva na Cetinju tvrdi da su u slučaju Radovića radili po zakonu" = NEPRAVDA I IZDAJA I S TIM NEMA ZAKONA !!!
RODOM CRNOGORAC

21. 04. 2018 - 13:16

"Ocijenili da Amfilohije nije širio govor mržnje“ ... "Tužiteljka se pridružila uvredama Amfilohija Radovića" ... "Tužilaštvo ima naklonost prema duhovnim porukama Rista Radovića" ... "Tužilaštvo ocijenilo da Amfilohije nije širio govor mržnje" ... "Šef tužilaštva na Cetinju tvrdi da su u slučaju Radovića radili po zakonu" = NEPRAVDA I S TIM NEMA ZAKONA !!!
Budo

23. 04. 2018 - 16:40

Neda Milo da mu diraju Rista. Ja nečuh da je ikad Milo išta rekao protiv MCP SPC, čak štaviše davao zemlju i donirao izgradnju novih hramova. On je samo još jedan nacionalni Crnogorac koji je vjernik SPC ili u najbolju ruku ateista.
RODOM CRNOGORAC

21. 04. 2018 - 13:55

Metalnu crkvu na Rumiji postavila je Mitropolija crnogorsko-primorska BEZ SAGLASNOSTI NADLEZNIH DRZAVNIH ORGANA LOKALNE !!!SAMOUPRAVE. Metalna crkva na Rumiji postavljena je 2005. godine uz pomoć helikoptera tadašnje Vojske Srbije i Crne Gore, BEZ ODOBRENJA I DOZVOLE CRNOGORSKOG MINISTARSTVA UREDJENJA PROSTORA !!! Prostor na kojem nije planirana gradnja, RECENO je da ovaj objekat, kao i ostali koji se nalaze na tom području, biće uklonjen u skladu sa zakonom i sta bi sa PRAVDOM I ZAKONOM ???????
RODOM CRNOGORAC

21. 04. 2018 - 14:04

Iznošenje Vladimirovog krsta na Rumiju vjekovima je predstavljalo ukorijenjeno nasljeđe u živoj tradiciji i imalo značajnu društvenu ulogu u očuvanju međunacionalnog sklada. Ova procesija prenošena s generacije na generaciju, godinama je izazivala zajednički osjećaj crnogorskog identiteta sve do 2005. godine i postavljanja metalne crkve. Teza o postojanju starog crkvišta na Rumiji, NIJE NIKADA POCIVALA NA RELEVANTNIM MATERIJALNIM OSTACIMA I DOKUMENTIMA !!! "helikopterska rekonstrukcija" = od strane Mitropolita Amfilohija i načelnika Generalštaba vojske SCG generala Dragana Paskaša, proizvela BROJNE REAKCIJE U CRNOGORSKOJ JAVNOSTI !!!
Zoran beograd

21. 04. 2018 - 14:33

Pop risto je iznad crnogorskog zakona.
Milo Vujović

21. 04. 2018 - 15:02

Korumpirano tzv.tužilaštvo umjesto da popa radovića Strpa u Spuž,oni Donose Političke Odluke Protiv Crnogorske Nacije i to Nasred CETINJA,ovakve Odluke Protiv CPC i Crnogorske Nacije su Odavno Viđene po raznim Crnogorskim Gradovim,Ovo je Jedan od iks Dokaz da su vrh vlasti i pop radović koji su Zajednički Poharali Crnu Goru,u Čuvenom Paktu od 1991.g.martinoviću U.azdo za tebe i vlast pop nije učinio bilo koje drugo Krivično Dijelo,Niti je za vas Ktivično Dijelo što je pop radović Uradio KULTUROCID i Poharao Crnogorsku Naciju,iznio je Stotine miliona eura za srbiju,tzv.šumsku i na Kosovo,pa Mi i jesmo mega volovi kada smo Puštili vlast i Okupatorskog popa da Nas Vrijeđa i da Nas do sada Niko Nije tako Ponizio i Uvrijedio Više puta a da Nije bio Kažnjen,i Vrijeme je Više da Speremo Sva ta Poniženja i Uvrede sa Našega Svijetloga i Slavnoga Crnogorskoga Obraza,to Nam je Dug Prema Našim Slavnim Precima i Prema Našim Potomcima !!!
Slobodan Jovanovićš

21. 04. 2018 - 16:18

Pa ako pođemo od premise da je svako objašnjenje Rista Radovića istinito, a da smo mi beslovjesna bića koja ne razlikuju poruku ljubavi od uvrede, onda ste vi u pravu da ste radili po zakonu. No, objasnite kako ste to zakonito donijeli rješenje kad, iako mi je najavljeno da ću biti pozvan telefonom, niko me nije saslušao u vezi sa prijavom, iako sam jedan od inicijatora?Napisali ste stranicu i kusur besmislica koje je napričao Radović, da ne govorim o tome da ste nazvali porukama mira i ljubavi priću o opskurantnom Justinu Popoviću koji vrijeđa Srbe ateiste i upoređuje ih sa volovima. Vama je to opravdanje da se Crnogorci mogu nazivati volovima? Znate li vi uopšte da je Crna Gora sekularna država i da je vrijeđanje ljudi koji nijesu kršteni takođe govor mržnje? Bojim se da ste vi istomišljenik čim vam takve stvari nijesu sporne. Čini se da ste jedni od rijetkih kojima nije jasno da je namjera Radovića bila da uvrijedi Crnogorce!
=

21. 04. 2018 - 19:08

Sad se jasno vidi i raylog da je ova vrana otrcana srpstva Sebije zagragraćala jer joj se i tužilaštvo poput nje pridružilo-da što brže utule crnogptdko ognjište-valadu i državu.
Periša

23. 04. 2018 - 17:06

Crnogorska ognjišta se gase velikom brzinom. Ovako mala država sa malim brojem stanovnika mora imati ozbiljan plan da se povrati stari crnogorski duh porodice sa više djece ili je neće biti. Mladi ubrzano odlaze a oni koji ostaju a crnogorske su nacionalnosti imaju nijedno, jedno ili dvoje djece. Ne može prioritet biti vrjednovanje tuđih vrijednosti, u ovom slučaju zapadne, koje su antiljudske, antiporodične, amoralne itd. U većini zapadnih zemalja preko 50% rođene djece ima samo jednog roditelja, majku. Ta djeca nemaju porodicu i taj trend samohranih majki raste. Da ne govorimo o natalitetu koji je katastrofalan. 30% žena iznad 40 godina nema djecu i taj trend raste. Svoju populaciju drže u opstanku masovnim useljavanjima i migrantima. U Londonu, Parizu, Amsterdamu, Beču se više rađaju djeca useljenika nego domicilnih. Ovo je jasan slučaj moralno i duhovno razorenog društva kojem mi nesmijemo da pripadamo a već smo počeli.
Novi komentar