Žarko Radulović

Problem naći radnike i iz regiona

 Crnoj Gori će faliti domaće radne snage narednih sezona, ali za ovo ljeto je problem naći radnike i iz regiona, koji sve češće poslove nalaze duž hrvatske obale, saopštio je predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU), Žarko Radulović.
Objavljeno: 21. 04. 2018 - 11:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

Hotelska grupa Montenegro stars, čiji je suvlasnik Radulović, ove sezone će zaposliti oko 250 radnika, uz 600 stalnih. Sezona je, kako je kazao Radulović, ranije počela, pa će i radnici biti dva mjeseca duže angažovani.

“U regionu je stvorena percepcija da radnici iz regiona ne mogu u Crnoj Gori da se zaposle i ovih dana ogroman broj odlazi i zapošljava se u Dubrovnik, Split, duž hrvatske obale. Oni uopšte ne traže da se zaposle u Crnoj Gori”, rekao je Radulović portalu RTCG.

On je dodao da su već u problemu i vidjeće kako će pregurati ovo ljeto.

Radulović je podsjetio da kod svakoga ko se bavi biznisom, prioritet imaju domaći radnici.

„Domaći radnik je za oko 100 EUR mjesečno jeftiniji od stranca i samo kroz tu prizmu gledajući, prioritet ćemo dati našim radnicima“, naveo je Radulović i dodao da je problem što uz sve olakšice za zapošljavanje domaćih ljudi, nema kadra koji bi pokrio sve potrebe turističke privrede.

Menadžer kompanije Porto Montenegro, Danilo Kalezić kazao je da će ta firma ove sezone zaposliti oko 200 ljudi.

“Oko deset odsto radnika, nakon svake sezone ostane da radi u Portu. U kompaniji Porto Montenegro zaposleno je od 300 do 350 ljudi, dok sam kompleks zapošljava i do hiljadu radnika”, rekao je Kalezić.

On je dodao da su plate poslovna tajna, ali su veće od prosječnih u Crnoj Gori.

Iz Zavod za zapošljavanje su saopštili da je i ove godine planirano sezonsko zapošljavanje više od deset hiljada osoba sa njihove evidencije.

ZZZ je prethodne sedmice, posredovao u izboru sezonske radne snage za potrebe poslodavaca Karisma Adriatic i Budvanska rivijera.

Za rad u hotelima Budvanske rivijere veliko interesovanje pokazali su nezaposleni iz Bijelog Polja, Mojkovca, Berana, Rožaja i Andrijevice. Ta hotelska grupa traži 342 radnika.

Budvanska rivijera sezoncima nudi smještaj i hranu i, kako su saopštili, zarada se kreće od 330 EUR za posao higijeničara, 350 za perača suđa, do 650 EUR za posao kuvara.

Sezonske radnike traži i kompanija Karisma i to za rad u hotelima Allure Palazzi Kotor i Ruža vjetrova Bar. Iz ZZZ su rekli da je za rad u tim hotelima odziv nezaposlenih iz Podgorice i Danilovgrada bio veliki.

Hotelu Ruža vjetrova Bar potrebni su kuvari, pomoćni kuvari, pomoćni radnici u kuhinji, konobari, serviri, šankeri, sobarice, higijeničarke, radnice u vešeraju, magacioner i recepcioner.

Iz Zavoda su naveli da su posao u hotelima Allure Palazzi u Kotoru i Ruža vjetrova u Baru tražili jednako i mladi i ljudi srednje dobi.

Komentari: 4

Mila K

21. 04. 2018 - 11:37

Molim vas, sklonite vise ovog politicara koji najmanje zastupa interese turisticke industrije? Vise je vrijeme odavno sazrelo da CTU pocne da bude stvarno ozbiljna institucija i izabere dostojnog lidera a ne saradnika politicara i bacuski- bezbjednjaka, uz licno postovanje svakom gostu koji postuje Crnu Goru.
Momčilo,Pljevlja

21. 04. 2018 - 13:10

Eva gu Mila K, sa velikim K, voli veliki K. Samo da si živa i zdrava...
Momo, Moki,

21. 04. 2018 - 13:55

mali mu ko' Smoki.
Boka Bokeljima!

21. 04. 2018 - 12:03

Nijesu Radulovicu problem ni radnici ni Hrvatska,nego su problem niske plate i doprinosi kod vas i kod ostalih hotelijera.
Novi komentar