LP: Šovinizam sa budvanskih bilborda oštro sankcionisati

Liberalna partija osudila je postavljanje bilborda u Budvi na kojem se "obilježava 100 godina ponosa i slave od dolaska srpske vojske."
Objavljeno: 21. 04. 2018 - 12:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

"LP oštro osudjuje bolest revizionizma, opravdavanja šovinizma i sijanja razdora i netrpeljivosti među građanima na štetu svakog pojedinca,građanskog sklada i vladavine prava. Indoktrinacija šovinizma i obmane kojima napadaju zdrav razum moraju biti sankcionirani shodno zakonu i pravnom poretku.

Bilbordi koji su preplavili budvansku opštinu, koji navodno slave 100 godina od pobjede u I svjetskom ratu, sa sadržajima koji veličaju okupaciju Budve i Crne Gore 1918. i slave nestanak i slom države Crne Gore doveli su do velike unemirenosti građana koji vjekovima žive u građanskom skladu i uvažavanju, ali i brojnih turista koji takve izlive nacionalizma i šovinizma ne mogu vidjeti nigdje u civilizovanoj Evropi i svijetu", saopteno je iz Liberalne partije.

"Iako je struka takve pretpostavke ocijenila kao istorijski falsifikat za dnevnopolitičku upotrebu i razdor, lokalna vlast i ostrašćeni pojedinci i neformalne grupe podržane od raznih ekstremističkih frakcija, nastavljaju sa pokušajima podjele i svađe građana", dodaje se u saopštenju.

Liberali pozivaju nadležne organe da hitno reaguju, uklone bilborde i zaštite ustavni poredak Crne Gore. Osim Ustava, i Zakon o zabrani nedozvoljenog oglašavanja jasno propisuje zabranu obmanjujuceg oglašavanja za što su propisane jasne sankcije, navodi se u saopštenju.

"Pravni poredak mora zaustaviti revizioniste koji bi, nakon pokušaja da rehabilituju krvave zločince, saradnike okupatora i kvislinge iz II svjetskog rata, danas da slave i pokušaj zatiranja cijele jedne nacije 1918. godine i krvavog gušenja i nestanka cijele jedne države, Crne Gore. Liberali, shodno svojim zakonskim mogućnostima, nikada neće dozvoliti i apelujemo da se izbjegne “otvaranje starih rana”", zaključuje se u saopštenju.

Komentari: 69

R

21. 04. 2018 - 12:53

Sram da ih bude i državno rukovodstvo koje je ovo dozvolilo i ove koji su ovo izložili. Da je sreće sve bi ih pozatvarali kao državne neprijatelje smradove jedne. Slave okupaciju svoje države. Po toj osnovi mi bi trebali slaviti 1941 godoinu i dolazak Italijanske vojske koja nas je oslobodila od Srba.
Sram tebe da bude....

21. 04. 2018 - 14:12

....jer to nije bila nikakva okupacija, već o s l o b o d j e n j e poslije viševjekovnog ropstva i strane okupacije. Trebao bi da znaš, jadove, da Budva nikadfa nije bila pod crnogorskom državom do iza WW2. Kada je bila pod Balšićima i Crnojevićima tada nije špostojala nikakva država CG! To nauči! Poslije pada srpske despotovine Budva je 1443 došla pod mletačku republiku do 1797. Otada do 1918 god. bila je pod Austrougarskom. Onda je ušla u sastav Kraljevstva SHS, potom Kraljevine Jugoslavije, zatim nove Jugoslavije (u svim izdanjima) da bi tek onda ušla u sastav države Crne Gore.
Kod "Boba"

21. 04. 2018 - 14:40

Srpska vojska je 1918, prilikom okupacije Crne Gore, došla na ove prostore na gotovo, na već oslobođenu teritoriju koju je dobrano ispred srba bilo oslobodilo domaće stanovništvo... Bez ispaljenog metka, sa Austrougarima daleko ispred sebe, srbi su mogli ovđe doći i u japankama, toliko im je škuro bilo.
123

21. 04. 2018 - 14:49

Jadan li si ti, kukala ti majka.
Za Servoslava

21. 04. 2018 - 15:04

Malo o 'Solunskom Frontu' i srbima koji su nas 'oslobodili: Poslije 3 godine, odmorna i uhranjena srpska vojska je krenula u boj 'otvorivsi Solunski Front' (ratu se vec nadzirao kraj; Francuzi, Britanci, Amerikanci i drugi su vec bili probili/ povratili Mazino Liniju...). Sa srbima su nastupali Francuzi (sa kolonijama - Senegal, Maroko, Etiopija), Grci, Rusi (ostaci Bjelogardejaca), Cesi, Italijani, Britanci (sa kolonijama - Indijci, Gurke...).... ODMJER U ZIVOJ SILI je bio 291 saveznički bataljon protiv 300 bugarskih bataljona, plus još 10 nemačkih bataljona. PAZI SAD: Bugarska je KAPITULIRALA prvog dana proboja! Uzmi olovku i odbij 300 bugarskih bataljona... Sad ti je nadam se jasnije o kakvom herojstvu se radi... o kakvoj slavi srpskoga oruzja (sic!)! Takodje se slazem da su srbi za boj mogli obuci japanke i havajske kosulje koliko im je borba bila 'zestoka'...
za tebe

21. 04. 2018 - 17:56

Pred kim je Bugarska kapitulirala? Zar srpska vojska nije mogla za par dana umarsirati u Sofiju i debelo naplatiti istorijaki dug. Mogla je - a nije! Nego je pozurila da »okupira« CG - bivsu drzavu (drzavu koja vec davno nije vise postojala)? Glupost! Zasto su Sile Sporazuma dozvolile to nasilje? Znas sta? U ovoj drzavi CG djiklja primitivni a opasni fasizam. Treba to zasuti herbicidom!!!
Za Servoslava

21. 04. 2018 - 18:46

Zipa loma: Bugarska je KAPITULIRALA s'utradan po pocetku ratnih dejstava na Solunskom frontu i povukla se na svoje granice (u tom trenutku odnos snaga na Solunskom Frontu je bio: Saveznici -291 bataljon, Austrougarska - 10 bataljona. Toliko o tome). Zasto srbi ne iskoristise momenat i ne naplatise dug…? Moguce da nijesu imali m… za to jer su s’ecanja na Srpsko-Bugarski rat iz 1885 jos bila svjeza. Za sve posrbljene neznalice – Srbija je napala Bugarsku 1885 da bi se ubrzo njena vojska nasal u bjezaniji (poznata disciplina) pred Bugarima. Tute su zauzele Pirot I bile nadomak Nisa kada je Evropa reagovala zahtijevajuci od Bugara da se povuku na svoje granice. Gluposti velis, svetosavac?! Za Srbiju i srbe to nijesu bile...
Krsto

21. 04. 2018 - 20:10

''Istorijski dug'' za epsko bježanije na Slivnici, ''naplatili'' ste na Bregalnici. Naravno uz pomoć Crnogoraca.
R

21. 04. 2018 - 15:39

Mene nema od čega bit sramota, jer branim čast i dostojanstvo svoje države Crne Gore za koju su se dostojanstveno borili i ginuli naši preci. Tebe neću reći neka je sramota jer ti i takvi kao što si ti ne poznaju taj izraz, jer da poznaju nebi veličali okupatora i smatrali ga oslobodiocem. A što se tiče navoda da je Srbska vojska oslobodola Budvu je čists LAŽ Budva je bila slobodna do momenta kad je Srbska vojska ušla u nju i bila okupirana od te iste vojske do dolaska Italijanskih vojnoka 41 g. Kad oni preuzimaju okupaciju.
Današnja CG ima....

21. 04. 2018 - 16:31

.....i čast i dostojanstvo, ali ondašnja kraljevina CG izgubila je i čast i dostojanstvo i prestala je biti državom samim činom i vojne i državne kapitulacije pred austrougarskim okupatorom na Cetinju, dana 12 januara 1916 god. Izgubila je tada i ona dva prsta obraza (koje Nikola jednom pomenu). Mnogo puta do sada sam naglašavao da je tim činom za Saveznike postala i z d a j n i č k a država, a za austrijance samo okupirana teritorija. A zašto je Nikola ostavio Mirka na Cetinju i pola vlade?
lolo

21. 04. 2018 - 17:16

Pricas jezive gluposti i mijesas babe i zabe. Ovo je sramota jer se dobro zna sto se desilo okupacijom 18-te ali eto zadnji trzaji jedne retrogradne klerofasisticke zaraze.
@ za sramotu

21. 04. 2018 - 22:47

ti si proizvod PRAVA PRVE BRACNE NOCI te ti je i obraz jednako ponosan i cestit.
Sovereign

21. 04. 2018 - 15:30

Најсветлији празник у историји Херцеговине, Брда, Приморја и 4 турске нахије. Важније од билборда је наша неизбрисива свјест о том великом подухвату- ослобођењу наведених територија. Живјела српска осслободилачка војска и њен командант Живојин војвода Мишић. Е морте монтенегро. Семпре.
=

21. 04. 2018 - 20:21

Bijedna si otrcana srpstva 'se ku li ce'.Čuš došla vojska otrcana srpstva koja je napuštila svoj narod i državu-da 'oslonodi' već oslobođenu crnogorsku državu.Vojska otrcana srpstva došla je na njihovu 'otrcanu brackuu' toboš da vidaju rane Crnogorcima koje dobiše braneći im spas i da zajednički pročiste neprijateljske ostatke.A umjesto toga vojaka otrcana stpstva preplavila državu pa ranjene Crnogorce-po jamama a nejač-na mučenja i poniženja da se time junače.Kukavice otrcana srpstva pokazale svoju zahvalnost i kuraž na onda prijateljski i izranjavani crnogorski narod.Otrcovi ka otrcovi snagu pokazali prema prijateljima a kad je trebalo da brane svoj narod i državu pobjegli u Grčku na ljetovanje.Pa taj vaš narod od kad Turčin ojde svakodnevno potvrđuje svoju otrcanost i preostale rkečine srpstva koje otrcaše pokojnom srpskom narodu orostirući da Turci merače.
Станислав

21. 04. 2018 - 12:59

НЕКА ЦИТИРАЈУ ЈЕДНОГ ЦРНОГОРЦА ИЗ ТОГ ПЕРИОДА,КОЈИ ЈЕ БИО ПРОТИВ ТАКВОГ УЈЕДИЊЕЊА 1918 ДА КАЖЕ ДА ЈЕ ТУ ДОШЛА СРБСКА ВОЈСКА...неће наћи,јер увијек и свуда кажу СРБИЈАНСКА јер и себе сматрају националним Србима и војска ЦГ је исто СРБСКА ВОЈСКА,али није србијанска... Дакле ови фалсификују историју који кажу СРПСКА ВОЈСКА...србијанска да,окупација или не,ко како види,али неспорна је истина да су сви тадашњи Цгци били национални Срби,а подјељени су били само око модела уједињеа и вјерности Петровћ Николи или његовом унуку.
OK, pošto nastavljate sa

21. 04. 2018 - 13:52

objavljivanjem ovakvih komentara ovog plaćenika Stanislava, ja vam obećavam da ću sad po čitavi dan da udaram pluseve na njegove komentare. To će biti moj doprinos trendu koji već traje na ovom portalu, a to je podstrekavanje na srbizaciju.
123

21. 04. 2018 - 14:47

Pridružujemo se.
123

21. 04. 2018 - 14:47

Pridružujemo se.
SRBIJANAC

21. 04. 2018 - 15:38

Naravno da oces posto ti u nedostatku odgovora to jedino i preostaje-posto bilo sto da oggovoris predtavlja opasnost da gubis Crnogorski identitet,
RAŠO

21. 04. 2018 - 15:52

Stanislave voda ti stala, nauči jednom za svagda da Crnogorci što se porijekla tiče nemaju nikakve veze sa Srbima. Da je teorija tvoja i tvoih sljedbenika tačna da su Crnogorci potomci Srba koji su pobjegli poslije Kosovskog boja u Crnu Goru, valjda bi oni pričali svojim potomcima o toj čuvenoj bici koju su izgubili. međutim Crnogorci za tu čuvenu bitku saznaše mnogo, mnogo kasnije. A što se tiče ujedinjenja kad je u pitanju Crna Gora, to nije bilo ujedinjenje već čista okupacija i satiranje imena jedne dostojanstvene države, čija vojska je izginula da bi obezbijedila odstupnicu ili bolje rečeno bježaniju Srbske vojske.
Станислав

22. 04. 2018 - 13:29

Da je teorija tvoja i tvoih sljedbenika tačna da su Crnogorci potomci Srba koji su pobjegli poslije Kosovskog boja u Crnu Goru, valjda bi oni pričali svojim potomcima o toj čuvenoj bici koju su izgubili. Па то тврде сами Црногорци,читај мало и стране путописце о ЦГ..Покосовски збјег србски не значи да су сви дошли са Косова и учествовали 1389 тамо но ПОКОСОВКИ ЗБЈЕГ значи да су након те битке, и како је касније усљедио пад србске државе полако се повлачили,како ко.Моји преци до Лике, Зећани и Херцеговци св Саве у брда старе ЦГ... Цгци су боље од Србијанаца сачували шта значи КОСОВО,како су рекли Љуби Ненадовићу,не по птици кос но то су се ту КОСИЛЕ војске..и то је истина! Косовске епопеје имамои широм Далмације и код покатоличених је дуго остао спомен на то.
Mišo

21. 04. 2018 - 17:25

Stvarno si tanak u pamet. Ako ne računamo preživele, ima ih 10.000 koji su poginuli za Crnu Goru zato što su bili protiv zločinačke okupacije. Sa koje si ti šljive pao na glavu? Što zapališe 6000 kuća? Što ubiše 10.000 Crnogoraca? Hvalili su se time svi učesnici u ovom zločinu, od Mišića do Milutinovića. Hvalio se i Janko Vukotić koji je nagrađen za izdaju, postao je ađutant Aleksandra I. Da li si ti normalan?
veliki getsbi

21. 04. 2018 - 21:21

CG tada u zbiru skoro da nije imala toliko kuća koliko ti pomenu. 10000 crnogoraca je na Skadru i oko Skadra poginulo. Zašto pomenu divizijara Janka Vukotića? Zašto onda ne pomenu i divizijara Mitra Martinovića. I brigadira Danila Gatala? Znaš li da je skoro čitav oficitski kor bivše kraljevine CG prešao na službu u novoj državi. A hoćeš li da ti pročitam izjavu koju je potpisalo 265 oficira crnogorske vojske na čelu sa tri komandira( Radovan Radović, Vule Tomović i Bogdan Popović) u zarobljeničkom logoru Boldogasonj . Ona glasi: "Izjava crnogorskih oficira svome narodu". Mislim da ti neće biti milo da to čuješ.
Rukfaš

21. 04. 2018 - 13:04

Čega se pametan stidi time se budala ponosi. Zamisli tu kokošiju pamet (drage moje kokoške oprostite mi), koja slavi okupaciju...
Ranko i kokarda

21. 04. 2018 - 13:11

Da li je Ranko učestvovao u postavljanju tih bilborda. To su njegovi koalicioni partneri. Još malo, te se može očekivati da počne nositi kokardu.
L Dabanović

21. 04. 2018 - 13:41

E pa sram bilo i predśednika crnogorske vlade i države i svakoga ko ovo podnosi a Crnogorcom se zove!
Carp

21. 04. 2018 - 13:58

Kakvi krapovi kvislinski vazda je to bilo kad je nekom kosulja toplija od potkosulje Samo neka nastave i opet ce doc 18ta
Nick

21. 04. 2018 - 14:00

Još jedna provokacija,slavljenje 1918.g. i slom sopstvene države.Gdje su državni organi?
RAŠO

21. 04. 2018 - 14:06

Italijanski vojnici su se korektnije odnosili prema građanima Crne Gore prilikom okupacije 41 g. od Srbske vojske koja nas je okupirala 1918. Ima li iko u ovoj državi da nas zaštiti od ovih fašističkih provokacija . BRUKA I SRAMOTA ZA CIJELU CRNU GORU.
Тото

21. 04. 2018 - 19:46

Vise su vam dece napravili
Mišo

21. 04. 2018 - 21:46

Čitao sam faksimil dokumenta iz 1918. godine, naređenje Srpske vlade (Nikole Pašića) Jadranskim trupama (Milutinoviću): Srpskim okupacionim trupama na teritoriji Crne Gore. ZABRANJUJE SE (1) Streljanje bez suda (2) Silovanje (3) Paljenje kuća (4) Pljačka ...
Prust

21. 04. 2018 - 14:18

Nije se cuditi sto oni postavljaju ove odvratne plakate i vlicaju izdaju Crne Gore,jer su dokazani neprijatelji i izrodi,vec je problem sto drzava ne reaguje i sankcionise organizatore ovih fasistickih natpisa na bilbordima koji vrijedjaju crnogorski narod!!!
Vitni Voren

21. 04. 2018 - 14:43

Šta reći? Šta reći, a ne zaplakati!? JE LI MOGUĆE DA OVO NAŠA DRŽAVA DOPUŠTA?
Musa

21. 04. 2018 - 14:49

Sramota za državu i vlast. Ako vlast ne sankcioniše ovakvu zloupotrebu i veličanje srpsko-četničke ideologije. To znači da ih indirektno podržava i politički. Odgovornost je partija na vlasti, puna usta priče, mi smo za antifašizam to nam je u Ustavu.
Milo Vujovic

21. 04. 2018 - 15:05

Dali je ovo Provokacija i Udar na Drzavu za Vlast i za Crnogorske medije i za tzv.NVO ! Dosljaci Napolje Traktori Traktori !!!
Vujovicu, ovo je Crna Gora,

21. 04. 2018 - 17:32

...ovdje ni plugova nema, a ne traktora! Drugi oru za nas,kao sto su uvijek do sada orali. Zato budi spokojan- zaboravi traktore!
Vasko

21. 04. 2018 - 15:21

Za ovo je kriv drzavni vrh !!!! Treba da reaguju !!!
Mitar

21. 04. 2018 - 15:43

Okupaciju slavi Peta kolona.....ili da budem jasniji -----izdajnici.
GRADJANSKI RANKO ?

21. 04. 2018 - 16:11

ČUJEM DA JE GRADJANSKI RANKO, GRADJANSKI OŠTRO REAGOVAO NA OVO i OSUDIO ČETNIŠTVO GRADJANSKE VLASTI U BUDVI ?
Eh

22. 04. 2018 - 01:18

A jeli Milo predsjednik države odreagovao?
GRADJANSKI Rnako i Dritan

21. 04. 2018 - 16:12

Ranko i Dritan saucesnici !!! Je li ovo gradjanska vlast ili četničija !?
Budvani

21. 04. 2018 - 16:12

Trazili ste cetnistvo - dobili ste ga. Uzivajte u 90-im
Pekov

22. 04. 2018 - 01:20

Budvani i uživaju za razliku od tebe mučeniče ispijenog mržnjom
danilo s.

21. 04. 2018 - 16:26

Da li uje neko pitao gradjane Budve da li se slazu sa ovih grubim istorijskim falsifikatima i promovisanjem veljesrpskog sovinizma i rasizma? Sramota za vladajucu kolaiciju u Budvi. Zasto veliki Crnogorci SDP i URA ne izidju is kolaicije i obore ovu sramnu opstinsku vlast?
Tesla

21. 04. 2018 - 20:23

Ma kome pricas moj Danilo,kakva ura i sdp? Oni su prvo svoju politiku prodali,pa sebe,pa onda svoju cast i dostojanstvo.Nije nista ostalo od njih.Briga njih za CG i krv koja je prolivena za nju.Nemam rijeci samo razocarenje.
Manda

21. 04. 2018 - 16:52

I onda kažu Milo i Ranko šire podjele medju Crnogorcima
Oluja

21. 04. 2018 - 16:53

Neka cetnici ovo postave u Pristinu i Knin !
Тото

21. 04. 2018 - 18:35

Hajde ti spreci cetnike.
Oluja

21. 04. 2018 - 20:59

Hajde Toto mladoturcine malo do Kosova !
MNE

21. 04. 2018 - 22:24

Smra.u četnički, znamo svi koliko ste hrabri. Pokazali ste to dosta puta u istoriji. Svuđe su se sprdali sa vašom vojskom. Sve ste bitke izgubili od kosovske do današnjih dana. Slovenački vatrogasci su vas išćerali, a slavna hrvatska Oluja unakazila. Albanci su vas zauvijek mršiknuli sa Kosova. Doći će dan kad ćete i iz CG biti proćerani. Beogradski pašaluk!!!
Racko

22. 04. 2018 - 01:22

To je neka tvoja istorija mučeniče
Cik pogodi

21. 04. 2018 - 23:42

Tarabicka sljiva.
zoro

21. 04. 2018 - 21:21

...I naravno sve ovo ide u prilog buducim izborima da ih opet kaznimo...Ovo su vrlo glupo uradili.Odnosno ,ovim i slicnim sr...ma samo nam uslugu cine da narod vidi sa kakvim olo..ma ima posla.A sta Aljeksa kaze na ovo...Car je go...
Izdajnici sram vas bilo

21. 04. 2018 - 22:31

SDP saucesnik posrbljavanja CG
Budvanin

22. 04. 2018 - 01:27

Polako novodukljanci sve je u redu. Džaba lelečete istorija je jasna i precizna tako da je sve na svom mjestu. Kome se ne sviđa može da ćuti.
RODOM CRNOGORAC

22. 04. 2018 - 20:11

Kazacu ti ja to ("jasno i precizno)" pod Brijestom !
RODOM CRNOGORAC

22. 04. 2018 - 07:32

Aleksa zbori: "Vama je osiguran generalski cin ... Pri radu u >>Crnoj Gori nemojte biti meka srcakralju Nikoli treba zabraniti dolazak u Crnu Goru po svaku c(ij)enuupotrebili i krajnja sredstava
RODOM CRNOGORAC

22. 04. 2018 - 07:34

>>Zvanicna SRBIJA SE PLASILA POVRATKA KRALJA NIKOLE u domovinu>uz pomoc Francuske da ga konfinira u Neji/ kod Pariza
RODOM CRNOGORAC

22. 04. 2018 - 07:59

Moliv admina redakcije Portala Analitike da mi odje postavi njegov argument, rad cega se kroju/ oduzomaju djelovi/ skracuju moje postavke i s time oduzima moj GLAS CRNOGORCA ???
RODOM CRNOGORAC

22. 04. 2018 - 07:49

Plamenac je u deklaraciji Aleksu 1925. ukazao na >>CINJENICUOKUPIRANA = KONSTANTOVANO I S BANDE SRPSKE VRHOVNE KOMANDE AKTOM OD 19. NOV´ 1919. KOMADANTU SRPSKIH TRUPA U CRNOJ GORI DJENERALU DRAGUTINU MILUTINOVICU PRAUNUKU SIME MILUTINOVICA SARAJLIJE
RODOM CRNOGORAC

22. 04. 2018 - 08:20

Formalno ta antantina okupaciona vojska bila je pod komandom francuskog djenerala Venela ... Preds`ednik Francuske Republike Poenkare i ministar inostranih djela Pison obavijestili su kralja Nikolu 2. + 24. nov´ 1918 da ce "biti saveznicka okupacija u Crnoj Gori privremena i da ce ta saveznicka vojska stititi zakonska i suverena prava Crne Gore i njenog vladara, kao i da ce se omoguciti povratak kralju Nikoli" = STO JE BILA SAMO JEDNA OBMANA U NAJVECOJ ZURBI DA SE FALSIFIKUJE VOLJA NARODA CRNE GORE !!!
RODOM CRNOGORAC

22. 04. 2018 - 11:10

Uz PRAVNE ZLOCINE isle su i druge odluke: zabrana kretanju nocu ... zabrana putovanja iz mjesta u mjesto .. bez propusnice; zabrana nosenja levora za pas (sto je dio narodne nosnje) ... zabrana nosenja CRNOGORSKE KAPE !!!
RODOM CRNOGORAC

22. 04. 2018 - 11:19

CRNOGORSKA KAPA JE NACIONALNO OBILJEZJE pa su je i rad toga prepravljali ... o tome je 1919. pisao GLAS CRNORCA.
RODOM CRNOGORAC

22. 04. 2018 - 12:03

Sa Dvora 1918. skinuta je crnogorska zastava i gazena od strane domacih izroda da bi uprljali monogram H I.
RODOM CRNOGORAC

22. 04. 2018 - 20:26

Ubise Brijest ... Kult drveta, Brijest koje moze da zivi 300 godina! Ne znamo kada je zasadjen Brijest pred Bilijardom. Na Slavikovom crtezu Biljarde iz 1838. vec se vidi da je Brijest velji i da ima kruzno ozidan s´ednik okolo podnozja, sto znaci da je drvo bilo tu prije gradnje rezidencije i da je moguce i odredjivalo njenu lokaciju. Brijest se pominje uglavnom uz ime kralja Nikole. No Marko Miljanov pocinje jednan od primjera cojstva i junastva sa popom Djurom Kusovcem koji nadje jedno jutro knjaza Danila dje s´edi s gospodom pod Brijest. Znaci, Brijest je bio na istome mjestu i prije kralja Nikole. Na Irijartovom crtezu Biljarde iz 1878. godine vidi se takodje taj Brijest pored kapije, sa kruznim postoljem od tesanoga kamena za s´edjenje.
RODOM CRNOGORAC

22. 04. 2018 - 20:28

Pod tim Brijestom Knjaz i Kralj je dijelio pravdu, primao delegacije, vijecao sa glavarima ... pokupio crnogorske komandire, junake sa Fundine, Rasine glavice i Vucjega dola, pa ih postrojio pod Brijest na Cetinju ...poslije bogosluzenja Knjaz je sa svitom dosao do Brijesta i predao svoj ratni proglas adjutantu Blazu Petrovicu, koji je od njega bio procitan ispod Brijesta = ZNACI BRIJEST JE BIO VAZAN ELEMENT CRNOGORSKE DRZAVNO-PRAVNE I BORBENE TRADICIJE !!!!!!!
Pazi samo naslov ove priče

24. 04. 2018 - 09:49

"Šovinizam....." Pa ovo je veliko licemjerje! Ko je tu šovinista a ko patriota? Stvari su naglavce izokrenute! Novo fašističko cvijeće koje điklja po Crnoj Gori bljuje zlo, mržnju i nesnošljivost rasnu, konfesionalnu i nacionalnu prema drugoj grupaciji sunarodnika i suplemenika koja ne misli kao oni ( a i nevjerovatno je tolerantna prema ovom fašistoidnom gadluku). Zar su ovo "patriote, oni koji mrze, prijete, zlo i nesreću snijevaju? Pogledajte samo kako to ispoljavaju i u gornjem tekstu. Bog će im na kraju platiti za sve, ali oni neće biti sposobni ni da shvate šta plaćaju. Pozdrav.
Gospodo novokompon. dukljanci

24. 04. 2018 - 08:07

Šta vama smeta ovaj bilbord u Budvi? Istinit je i materijalno i moralno, častan je i pošten! Zašto vi na sred Cetinja ne postavite veliki bilbord na kome bi pisalo da je odatle kralj Nikola kidnuo sa svom svojom familijom i svitom (osim velikog izuzetka - koji ću sada navesti), da je izdao sve što je imao, na prvom mjestu narod Crne Gore. Ostavio je na Cetinju sina Mirka i pola vlade (razlog ću kasnije navesti). Ostavio je sve funkcionere državljanje Austrougarske (na pr. dr-a Lazara Tomanovića, mitropolita Mitrofana Bana i dr).
da nastavim ovaj svoj post...

24. 04. 2018 - 13:59

...pa da kažem: To je bila jedna podmukla i kurvinska politika. Nikica je imao, eto i rezervni adut. Kakav? Vi ne znate da je tih zadnjih dana 1915 god pobjeda Centralnih Sila bila sasvim izgledna. Slikovito - u jednom omjeru od 95%. Vi ne znate da je postojao plan njemačkog generalštaba da se od CG, djelova Srbije i djelova Bosne stvori jedna vazalna sržava na čelu sa dinastijom Petrovića. Ovo nije bila tajna.Ali ovome se žestoko suprostavljala Austrougarska.Džaba. Sila Boga ne moli. Nikola je (faktički Ksenija) racionalno reagovao., pa je ovo bio veliki rezervni adut. Pola kamarile na Cetinju je čekalo kapitulaciju Sila Sporazuma, pa onda realizaciju zacrtanih planova. Nisu dočekali!...veliki getsbi
Novi komentar