Studenti i saradnici Univerziteta Donja Gorica širom svijeta

Priliku za usavršavanje i praksu na inostranim Univerzitetima dobilo je oko 100 studenata i saradnika UDG-a putem međunarodne saradnje. 
Objavljeno: 21. 04. 2018 - 14:56 Promjenite veličinu teksta: A A A

Univerzitet Donja Gorica, kao sastavni dio školovanja i stručnog usavršavanja, daje studentima i saradnicima priliku da se usavršavaju u inostranstvu i upoznaju različite kulture širom svijeta. Tokom studijske 2017/18. godine 100 studenata i saradnika, ima priliku da boravi u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Portugalu, Španiji, Bugarskoj, Estoniji, Poljskoj, Americi i Kini. 
Usljed uspostavljene saradnje posredstvom Erasmus projekata međunarodne kreditne mobilnosti, 10 studenata i saradnika boravi na Hochschule Furtwagen University u Njemačkoj, dok 15 studenata i saradnika krajem aprila odlazi na studijski boravak u Buckinghamshire New University, u Velikoj Britaniji. 
Osim studenata, i saradnici Univerziteta (njih 15) u junu mjesecu boraviće na Porto Polytechnic, School of Accounting and Administration, u Portugalu. Takođe, 10 studenata i 5 saradnika, tokom studijske 2017/18. godine, borave naEstonian University of Life Science kao i Univerzitetu Tartu u Estoniji, putem Erasmus plus programa. 
Više od 20 studenata i saradnika dobilo je priliku da boravi i na University of  Economy, Wyższa Szkoła Gospodarki u Poljskoj, Univerzitetu Vigo u Španiji kao i D.A Tsenov Academy of Economics u Bugarskoj.
Novi program CEEPUS Network, u kom je UDG partner, pružiće priliku studentima da borave tri mjeseca na nekoj od partnerskih institucija: Univerzitet u Zagrebu, Grafički fakultet, Hrvatska, Univerzitet u Novom Sadu, Fakultet tehničkih nauka, Grafičko inženjerstvo i dizajn, Srbija, Univerzitet u Novoj Gorici, Škola umjetnosti, Slovenija kao i na nekoliko institucija u Albaniji, Bugarskoj, Slovačkoj, Poljskoj, Rumuniji.

studenti-udga-u-njemackoj

Znanje stečeno na UDG-u omogućilo je studentu Darku Savoviću da preko UGRADE programa dobije stipendiju na University of Missouri at Columbia u Americi, dok se studenti Aleksandra Gačević i Dimitrije Kovačević trenutno nalaze na plaćenoj praksi u kompaniji Fujitsu u Njemačkoj. 
Studijske posjete i razmjene rezultat su intenzivne međunarodne saradnje, koju vodi rektor Univerziteta Donja Gorica, prof. dr Veselin Vukotić sa timom profesora koji imaju međunarodno iskustvo i kontakte. Veliki broj međunarodnih programa u kojima UDG učestvuje je inspiracija za ovogodišnji slogan “Usavršavamo se širom svijeta”.

 

Komentari: 5

53976

21. 04. 2018 - 15:37

Kod nas se obicna mobilnost i putovanje uzdizu do kulta. U pamet se....
lolo

21. 04. 2018 - 17:08

Bravo, od kad se ne ide (koliko ranije) i ostaje u Biograd svanulo je iznad CG (dobili smo uni tek 70 ija - zadnji u yu) a tek ce sa novim generacijama koje kupe znanja i iskustva po svijetu. Bravo!
(U)Mislilac

21. 04. 2018 - 17:19

Imate se čime pohvaliti, osvrnuće se nekad ova mladost i na Crnu Goru
Vanja

22. 04. 2018 - 00:05

Ovo je za svaku pohvalu.Ova mladost i treba da se usavrsava,stice nova znanja,upoznaje nove kulture, jezike,sticu i buduce poslovne prijatelje!.Ovo je ulaganje u znanje,oni su buducnost CG.BRAVO za Univerzitet Gornja Gorica.
TOMO

22. 04. 2018 - 00:10

Bravo za gosp., Procesora V.Vukotica i njegov tim.Za svaku pohvalu.Ulaganje u znanje sigurna investicija.
Novi komentar