Brajović u 2017. dobio protokolarne poklone vrijednosti 8.860 eura

Od kristalnih vaza do penkala i manžetni

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović primio je tokom prošle godine protokolarne poklone vrijednosti od 8.860 eura – podaci su Agencije za sprečavanje korupcije.
Objavljeno: 22. 04. 2018 - 05:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

Brajović je, među poklonima kolega iz parlamenata regiona i Evrope, šefova država, ambasadora i drugih zvaničnika, dobijao umjetničke slike, srebrne i bronzane plakete i figure, medaljone, ručno rađene zdjele i vaze, monografije, a čija je vrijednost između 50 i 600 eura.

Najdarežljiviji bio je Brajovićev slovenački kolega Milan Brglez, koji je crnogorskom šefu parlamenta u julu prošle godine poklonio zlatnog kraljevskog konja - lipicanera na mermernoj ploči, koji vrijedi 600 eura. Od Brgleza na dar je i uramljena bronzana figura u obliku ptice u letu, od 80 eura.

KOVANI NOVAC

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani darovao je Brajoviću bronzanu figuru sa ugraviranim EP u plastičnom okviru, čija je vrijednost 250 eura. Prvi čovjek Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Pedro Agramun poklonio je šefu crnogorskog parlamenta penkalo vrijedno 80 eura.

Drvorez, vrijedan 400 eura, poklon je Brajoviću od makedonskog kolege Talata Džaferija, a luksuzno uramljena bronzana filigrantska figurica iste vrijednosti od albanskog premijera Edija Rame.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović crnogorskom kolegi poklonio je uramljeni novac kovan u BiH u otomanskom periodu, vrijedan 350 eura.

Samo 50 eura manje vrijedi grafika sa motivom parlamenta Rumunije, koju je Brajoviću poklonio rumunski ministar vanjskih poslova Teodor Maleškanu. Ručno rađena kristalna zdjela od 200 eura poklon je slovačkog kolege Andreja Dankoa, a srebrno zvono-signalizator, iste vrijednosti, od predsjednice Narodne skupštine Bugarske Cvete Karajančeve. Ona je Brajoviću poklonila i plaketu sa ugraviranom fasadom bugarskog parlamenta, koja vrijedi 180 eura.

Metalnu plaketu sa fasadom Narodne skupštine Republike Bugarske od 250 eura Brajoviću je poklonio predsjedavajući Grupom prijateljstva Crne Gore i Bugarske Petar Petrov, a umjetničko djelo od bronze sa motivima lokalnih vjerovanja, iste vrijednosti, dobio je od kolege iz Gruzije Iraklija Kobakhidže. Kobakhidža je u više navrata imao poklone za Brajovića, pa su uspomene od njega i uramljeni kartonski kolaž-žirafa, kao i monografija Gruzije, koji vrijede po 150 eura.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Komentari: 0

Novi komentar