CDT predlaže ukidanje potpisa podrške predsjedničkim kandidatima

Ko osvoji manje od jedan odsto, neka ostane bez para

Potpise podrške treba brisati iz izbornog sistema, a umjesto toga moguće rješenje je uvođenje sistema deponovanja određenog iznosa novca koji bi se listi ili predsjedničkom kandidatu vratio samo ukoliko osvoji minimalni broj glasova, recimo jedan odsto – kaže za Pobjedu Dragan Koprivica, izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju.
Objavljeno: 22. 04. 2018 - 06:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Zakon o predsjedniku Crne Gore predviđa da kandidati moraju da prikupe najmanje 7.932 potpisa da bi predali kandidaturu Državnoj izbornoj komisiji. DIK ne provjerava autentičnost potpisa, pa se uoči predsjedničkih izbora 15. aprila dogodilo da je veliki broj potpisa falsifikovan, i to na listama podrške Vasilija Miličkovića, Marka Milačića i Hazbije Kalača.

Čak trojica kandidata nijesu uspjeli zajedno da osvoje glasova koliko je jednom od njih bilo potrebno potpisa podrške – ukupno su osvojili 5.633 glasa. Manje od jedan odsto glasova na izborima osvojili su Hazbija Kalač (0,80 odsto), Vasilije Miličković (0,47 odsto) i Dobrilo Dedeić (0,41 odsto).

Bez obzira na tako malu podršku birača, njima, po Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, bespovratno pripada po 17.000 eura iz budžeta. Taj novac oni su dobili, shodno zakonu, deset dana nakon potvrđivanja kandidature.

Centar za demokratsku tranziciju nije zadovoljan takvim rješenjima i predlaže da se uvede deponovanje novca koji se listi ili kandidatu ne bi vraćao ako osvoji manje od jedan odsto glasova.

- To rješenje je prepoznato u međunarodnim standardima i čini mi se da bi uozbiljilo izborne procese, podiglo nivo kvaliteta izborne ponude, ali i odgovornosti kandidata – kazao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, mogu se čuti i drugi prijedlozi.

- Tu je opcija smanjenja broja traženih potpisa i uvođenje obaveze njihovog ovjeravanja pred notarom, uz obaveznu dozvolu da građanin svojim potpisom može da podrži više lista – kazao je on.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Komentari: 2

CiNick

22. 04. 2018 - 15:19

Osnovno političko pravo svakojega građanina je da bira i bude biran. S toga je svako finansijsko uslovljavanje neustavno. Potrebno je svakako vodit račun da tako ozbiljni poslovi budu ozbiljno odrađeni, što iziskuje neke preduslove za kandidaturu. Držim da je dovoljno da svaki kandidat priloži listu od sto ovjerenijeh podpisa, što ne narušava ravnopravnost, a objavljivanje tijeh lista uozbiljava cio proces. To ne narušava pravo tajnosti političkoga opredijeljenja, jer svaki kandidat ima makar toliko ljudi koji javno vode i (provode) njegovu kampanju. Što se tiče finansiranja kampanje (bez nje bi izbori bili krajnje neregularni), treba svakojemu kandidatu dodijelit isti iznos, a nakon završenijeh izbora načinjet konačan obračun đe kandidatu pripada tačno onoliko procenata predviđenoga budžeta koliko je osvojio procenata glasova. Tu ne smije bit nikakvijeh ograničenja, censusa, jer svačiji glas vrijedi jednako!
CiNick

22. 04. 2018 - 15:19

Kad je riječ o izborima za Parlamenat, census ne treba bit ni 5, ni 3 ni 1%, već jedno poslaničko mjesto! Svako drugo riješenje je nedemokratsko, jer vrši prekrajanje izborne volje građana i onemogućava da se u Skupštinu čuje glas izbornijeh manjina, a i oni su jednako građani ove države kao i oni što cijeli život glasaju samo za vlast!
Novi komentar