Zoran Panović

Milo na pjenu od mora

Ekonomist magazin, maj 2009. 

Šešelj je davnih dana rekao da će Amerika i Zapad iskoristiti Mila Đukanovića, pa da će ga pustiti niz vodu, baš kao i Norijegu kad im više ne bude bio potreban.
Objavljeno: 22. 04. 2018 - 06:55 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ali, koliko je trajalo to ‘puštanje Mila niz vodu’? U jednom trenutku takva licitiranja postaju zaista besmislena. Tek besmislena sad, kad je Milo trijumfalno pobedio u prvom krugu na predsedničkim izborima, dok Šešelj sprema miting u Hrtkovcima.

Nemojte odmah banalizovati sve time da se vlast u Crnoj Gori nije promenila od 1945, da je posle odlaska Mugabea Milo najdugovečniji na vlasti u svetu. U tumačenju uvek treba znati da je traumatični raskol u Demokratskoj partiji socijalista i pobeda politike Mila Đukanovića nad strujom Momira Bulatovića, bitniji diskontinuitet u redefinisanju državne i nacionalne politike od srpskog Petog oktobra ili dolaska Srpske napredne stranke na vlast 2012. U suštini, to je bio početak Miloševićevog kraja.

Crna Gora se u obračunu dve frakcije DPS više strateški promenila negoli Srbija posle bilo kojih ‘sudbinskih’ izbora. Bar u smislu onoga što je američki sociolog Talkot Parsons zvao ‘generalni pravac’, kojim u ovom slučaju jedna država treba da ide. Ne umanjujući pritom sve tamošnje sistemske deficite – od kriminalizacije društva (i onda kad je kriminal ‘državotvoran’), lične vlasti, pa i viška ‘rasrbljavanja’ kao potvrde novog ‘mediteransko’- montenigerskog identiteta.

Raskol u DPS bio je obrnuto proporcionalan Osmoj sednici u Srbiji. DPS i danas ima karakter ‘maskirane partije’, kao i SNS uostalom, jer Vučićeva vlast je mimikrijskog karaktera, a odnosi Đukanovića sa Đinđićem, Koštunicom, Tadićem i Vučićem su i lakmus srpske tranzicije.

Nekada je Crna Gora bila i žrtva i avangarda Miloševićevog izvoza ‘antibirokratske revolucije’, a sad je ‘stabilokratija’ – na pjenu od mora – najbolji izvozni model Crne Gore. Paradigma, koncept know-how. Koja to partija u regionu ne želi da bude malkice DPS? Iako nisu ‘socijalističke’, i SNS i HDZ mogu da se ugledaju na DPS kao ideal kad je u pitanju koncept ‘dominantne’ partije. Đukanovićevo liderstvo odavno je postalo ‘serdarskog’ tipa’, o kome čak i Mile Dodik može da mašta, ali pod njim Crna Gora je ipak neočekivano posle Slovenije izbila na drugo mesto entiteta bivše SFRJ u tranzicionim bilansima.

Čega sve tu nije bilo: Iza Mila su ostala i ‘narodna veća’ (plemenske skupštine), i famozni Sedmi bataljon vojne policije, i Amfilohijevo instaliranje limene crkve na Rumiji uz pomoć Vojske, i Ustavna povelja, i ‘skrivena kamera’ i simpatični Mašan, savezni premijeri Radoje Kontić, Zoran Žižić i Dragiša Pešić, te savezni parlamentarac Srđa Božović, ‘kvalifikovana’ (referendumska) većina, ‘neverendum i neferendum’ (M. Bećković), i loženje dva badnjaka na Cetinju, sud u Napulju, navodni pokušaj državnog udara na dan izbora, Kremlj, NATO… Izbledelo je malkice i ono ‘Milo, Turčine’ nakon priznanja Kosovistana.

Da je Dejvid Kameron učio od Mila Đukanovića, da je na vreme smislio ‘kvalifikovanu većinu’ i obezbedio podršku neke ‘Venecijanske komisije’ koja bi to aminovala, Britanija bi verovatno ostala u EU, a Kameron bi ispunio obećanje da će referendum biti održan.

U predvečerje raspada SFRJ, još pre ‘Žute grede’ – te mitske tačke crnogorske ‘antibirokratske revolucije’, kad su The Rolling Stones bili mnogo daleko od budvanskog Jaza, Vidoje Žarković je sa govornice Centralnog komiteta SKJ kojim je predsedavao Štefan Korošec upozoravao da se i po Crnoj Gori ponovo peva pesma Đurišićevih četnika – ‘partizani, crni vrani – dođoše vam crni dani’. Ipak, Milo za sve ove godine nije realtivizovao tradiciju Narodnooslobodilačke borbe – naprotiv, nije koketirao sa četništvom. U relacijama Crna Gora – Dubrovnik, Srbija – Vukovar, promena imidža Crne Gore je temeljnija. Doduše nema ni toliko istorijskih trauma i tabuiziranih narativa, te morbidno-opskurnih reciprociteta kao u slučaju Srbije i Hrvatske. Crna Gora je sklonila spomen Puniši Račiću, Hrvatska nije Barešiću. Crna Gora prihvata pragmatično takvu poziciju, pa otuda su i njene diplomatske note prema provokacijama nekad rutinske.

S tim da crnogorskoj vlasti u Srbiji zavide i Vučićeva vlast i demokratska opozicija: zajedno zbog odlučnosti Mila Đukanovića da Crnu Goru nepovratno prevede u evroatlantske strukture, a naprednjačka vlast posebno zavidi zbog samokritičnog saznanja da je ponekad jako trapava kad pokušava da implementira crnogorski model vlasti u Srbiji koji je pa skoro franšiza.

Đukanović je povlačio rizične poteze i dobijao. Redefinisao je pojam lične vlasti do nivoa paradigme. Čak dovodeći i sebe u apsurdnu poziciju: lična vlast obično teži restriktivnom shvatanju demokratije. U Milovom slučaju bitne instance na Zapadu, takvu ličnu vlast doživljavaju kao progresivnu. Ova ‘studija slučaja’ (case study) je odavno izazov za sociologiju tranzicije i lične vlasti. Crna Gora bez Mila na vlasti sad se već tretira kao eshatološka kategorija. Kao što su i svaki novi CG izbori ritualizovana i dobrovoljna potvrda monumentalne neminovnosti. Doduše, 33 odsto osvojenih glasova Mladena Bojanića – drugoplasiranog sa predsedničkih izbora u Crnoj Gori – rezultatska su fatamorgana za Đilasa, Jankovića i Jeremića.

Zlonamernicima se učinilo u jednom trenutku da postoji neka vrsta crnogorskog ‘mentorstva’ nad naprednjačkom Srbijom.

Đukanović, budite uvereni, razume emocije Srbije povodom Kosova, ali je, pre dobronamerno nego cinično, poručio Srbiji da prestane da vodi davno ‘izgubljene bitke’.

Nikada ne treba zaboraviti da je upravo Milo Đukanović indirektno obnovio srpsku državnost, ono što je Srbija morala da uradi 1990. umesto što je glumatala Prusku po Balkanu i pravila jalove provizorijume.

Opšte je već mesto da autokrate na Zapadnom Balkanu vladaju ‘zarobljenim državama’ od strane vladajućih partija, kroz neformalne strukture moći, patronažu i kontrolu medija.., kombinujući pristupanje EU sa jačom unutrašnjom kontrolom. Institucije, uključujući i sam parlament, gube kredibilitet, Zapad to ili ignoriše ili toleriše. Ali, s druge strane, evropske ili evroatlantske integracije mogu biti ubrzane (monopolizacija integracionog puta ka EU), što je glavni paradoks ‘stabilokratije’. Tu se može tražiti zajednička tačka Vučićevog i Đukanovićevog režima.

Stabilokratska vlast ima demokratske deficite, ali ona u biti nije uzurpatorska (iako može ostavljati takav utisak) – što je njena osnovna kopča sa predstavničkom demokratijom i obezbeđuje joj hibridni karakter – kako je okarakterisano stanje demokratije i u Crnoj Gori prema istraživanju kredibilnog Economista.

Umesto društvenom konsenzusu na bitnim pitanjima, stabilokratska vlast naginje potrebi stvaranja plebiscitarnog utiska i kad je reformizam u pitanju.

Slušao sam Ranka Krivokapića, predsednika Socijaldemokratske partije Crne Gore, na jednom panelu novembra prošle godine u Podgorici. On je tada cinično primetio da autokrati EU zovu svojom nevestom, i naglasio da je bolje stanje demokratije maltene bilo devedesetih u ambijentu kad je opoziciona politika bila antiratna, nego danas kad je Crna Gora članica NATO sa odmaklim procesom EU integracija – 28 otvorenih poglavlja! Krivokapić smatra da je emancipatorski potencijal Titove Crne Gore (35 godina, bez perioda nakon Titove smrti) veći (uprkos monolitnosti) nego za 30 godina DPS – ove Crne Gore. Mada i Krivokapić je lepih godina proveo kao deo Đukanovićeve vlasti doprinoseći ‘stabilnosti’.

Dođu ti u zimu 1996. Slavko Perović i Novak Kilibarda da podrže demonstracije u Beogradu protiv izborne krađe: viče Slavko sa prozora DS na Terazijama: ‘Braćo Srbi, Crnoj Gori nema mira dok je Mila i Momira.’

I to sad deluje nekako romantično kao ono Šešeljevo poređenje o Milu i panamskom diktatoru Norijegi. Zar ne?

Foto: mc.rs

Komentari: 18

Janica Matova Beograd

22. 04. 2018 - 07:57

Tačno je što Panović navodi u izvarednoj anaalizi političke situacije u Crnoj Gori.Mila u Crnoj Gori napadaju zato što je vlast mijenjao iznutra i spasio državau da se ne pretvori u srez.Da je ostao na pozicijama velikosrpstva bio bi po ukusu onih koji drže noževe u zubima itekako bi bio hvaljen.Uostalom koga Šešelj napada i Andrija Mandić znači da je na ispravnom putu.
Objektivni

23. 04. 2018 - 00:04

potvrde novog ‘mediteransko’- montenigerskog identiteta. A dje Panovicu mislis da je Crna Gora ? Oko Arilj, sela Ba , Alibunara ili vec 1000 godina u raznim oblicima na Mediteranu . Je li strasno biti montenegrinsko- mediteranski tip . Uzmi rijecnik i vidi koji su sve italijanizmi , romanizmi , germsnizmi , turcizmi u nasem jeziku . Posebno u Staroj Crnoj Gori koja je udarila temelje drzave i ocuvanja pravoslavlja na ovim prostorima . I bila luča oslobodjenja svih okolnih naroda . I sad se isčudjavas tom vjekovnom nacionu . Panovicu , toliko vi u Srbiji ne poznajete CG da je to nevjerivatno . Koliko je vaš pogled na nju plitak i jednostran . Ne mozete shvatiti koliko je šarolikosti i specificnosti u svakom njenom kutku . To mozemo znati samo mi koji smo tu i iz tih krajeva i donekle neko ko je jako dugo proveo vrijeme sa nama . Ne tvrdim da smo mi ista bolji od okolnih naroda.Apsolutno nijesmo nista bolji . Imamo vrline i mane kao ostali.Ali smo jako specificni i vi to tesko kapirate .
DECENIJA 1

22. 04. 2018 - 08:11

Svi mi građani CG smo na ,,PJENI OD ŽIVOTA I MORA,,,
patriota

22. 04. 2018 - 08:30

Ne smijes vuciću a da kazes a pravis se pametan,jedino vjezbaj na tas ...
Najuglediniji

22. 04. 2018 - 09:59

Panovoić je jedan od najuglednijih, najprofesionalnijih i najpismenih novinara u Srbiji.
Elena

22. 04. 2018 - 08:50

Djukanovic je veliki lider i drzavnik. Koji je za Crnu Goru uradio sto neki samo mogu da sanjaju. Veliko postovanje za njega!
Dana

22. 04. 2018 - 08:51

On je neko ko se uvijek borio za ovu drzavu. To se pamti i cijeni. Samo naprijed Djukanocu, narod Crne Gore je vazda uz tebe!
nebon

22. 04. 2018 - 09:06

Odlican tekst
Bodin

22. 04. 2018 - 09:21

Pranje biografija nece biti dozvoljeno dokle god ovom zemljom bude hodao ijedan istinski nacionalni Crnogorac.. I zato uzalud vam trud sviraci
Mihailo,Bgd

22. 04. 2018 - 09:41

BRAVO,za naglašavanje državničkih uspjahe MĐ i hijerarhije prioritetnih zadataka u korist CG i njene budućnosti.
Станислав

22. 04. 2018 - 13:05

Има ли ко у ЦГ да пише ћирилицом на овом порталу? Толико о вашим аманетима и континуитету!
Dan.....

22. 04. 2018 - 14:40

Idi na na velikosrpske portale "Dan", in4S", "Vijesti"..... Tamo t ie mjesto.
Budo

23. 04. 2018 - 16:09

Ćirilica je činjenično crnogorsko istorijsko vjekovno pismo. Od uvođenja latinice tamo posle 45-te imalo se pravo izbora pa ko kako hoće. Od 90 i neke skoro svi mediji, elektronski i štampani su latinčni, valjda zbog velikog broja manjina koji ne znaju ćirilicu mada je to bježanje od sebe radi povlađivanja drugome. Racio kaže da bi ćirilica trebala da bude prvo i osnovno pismo sa naravno pravom izbora kao što je u Bugarskoj, Makedoniji itd., ali ovdje je ćirilica doslovce uništena, nema je nigdje. Država nije mogla ili nije htjela da učini ništa po tom pitanju iako je na to obavezuje cjelokupna istorija i državotvoran narod. Pravo izbora na pismo je jedno a briga države za nacionalno pismo nešto sasvim drugo.
BODIN

22. 04. 2018 - 14:41

Panoviću ti za ovu podršku tiraniji dobijaš apanažu-a dali pomisliš onda kad trošiš te krvave pare na nas nesrećne robove ove diktature.Može te možda nekada stIići kazna i gubati prljavavo zarađeni novac.
Pop dukljanin

22. 04. 2018 - 14:52

Stanislave! Sedi! Kec!
Pogled iz Kanade

22. 04. 2018 - 20:06

Sve je to lijepo, ali dok CG ne uđe u EU, zaludu hvalospjevi o Milu ili Momiru. Od riječi se ne živi, već od djela. CG jeste nezavisna, jeste u NATO ali na unutrašnjem planu Milo nema odavno rješenje za bilo šta! Sem da pobijedi i da vodi narod kao i do sada. To je njegov uspjeh, a da li je to uspjeh i CG???? Pitam se pitam!
golden gate

22. 04. 2018 - 21:48

Kuda zaluta KRIVO- KAPIC? IZ KOJIH RAZLOGA? CIJIH INTERESA ? Svakako ne iz drzavnih, za koje se tolike godine borio.
Uskok

22. 06. 2018 - 20:15

Crna Gora je izabrala pravi put i nezaustavljivo ide u civilizovani svijet što je bila njena vjekovna želja. Milo je lider i to mu svijet priznaje. Narod Crne Gore ga je prepoznao i podržao na svim do sada odžanim izborima.
Novi komentar