Likovna umjetnica Tijana Mrvošević

Poezija što miri zavađene

Ove sedmice za čitaoce Objektiva najbolje i najneubjedljivije filmske, televizijske i muzičke naslove izdvaja likovna umjetnica Tijana Mrvošević.
Objavljeno: 22. 04. 2018 - 08:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

ZGRABI

FILM

Čudesni film „Čudo u Milanu“ („Miracolo a Milano“, Vitorio De Sika, 1951) treba da pogleda svako. Režiser kroz Totov lik poziva na ljubav i pretvara film u čistu poeziju. Pomiriti zavađene, obnavljati, stvarati, voljeti i uvijek činiti dobro, ne zbog htjenja, već zbog moranja (ne znajući za drugo), put je za bolji svijet i duhovno uzdizanje.

02-cudo-u-milanu

„Sajat-Nova“ („Sayat-Nova“, Sergej Paradžanov, 1969) je nezaobilazan, magičan film, sačinjen isključivo od lirskih elemenata. Prati duhovno i emotivno odrastanje velikog jermenskog pjesnika. Ovo je remek-djelo 20. vijeka čiji svaki kadar odiše neizmjernom ljepotom.

„Paris, Texas“ (Vim Venders 1984) je film o putovanju, traženju i pokušaju glavnog protagoniste da se ostvari. Prelijepi teksaški pejzaži i vrlo upečatljiv kolorit.

Čovjek mora aktivno da razmišlja dok gleda dokumentarnu fikciju „Waking Life“ (Ričard Linklater, 2001), budući da obuhvata širok spektar filozofskih pitanja. Zanimljiv je i način na koji je animiran, korišćenjem rotoskopije uz čiju je pomoć realnost snova izuzetno prikazana. Protagonista živi u neprekidnom snu koji se povremeno krši lažnim buđenjem.

03-waking-life

Preporučujem i antiutopijsko ostvarenje „Dosadan čovjek“ („Den Brysomme Mannen“, Jens Lin, 2006). Čovjek se obreo u bezumnom i bezosjećajnom svijetu i izgleda kako je jedini koji to na neki način poima, pa pokušava da pronađe izlaz. U toku filma, njegove emocije rastu od blage neprijatnosti do apsurda.

04-bothersome-man

TV

Crtani filmovi su dobri uz doručak, ponekad. Jedini kanal sa kojim ne možete da promašite je BBC Earth.

MUZIKA

Ploče „Blue Train“ i „Giant Steps“ Džona Koltrejna mogu da se slušaju zauvijek, u bilo kakvom raspoloženju.

„Spiritual Unity“ trija Albert Ayler ključni je album slobodnog džeza koji vodi u neke posebne predjele. 

Kada sam prvi put preslušala „Mi plačemo iza tamnih naočara“ niškog post-pank sastava Dobri Isak, nijesam mogla da prestanem.

Navešću i album „The Big Dream“ - moderni bluz filtriran kroz uvrnuti um Dejvida Linča.

05-linc

Album koji slušam već drugu godinu bez prestanka je Bouvijev „Blackstar.“

ZAOBIĐI

FILM

Mnogo je vrhunskih filmova koje bih voljela da pogledam i biće još onih koji tek treba da nastanu. Svakako mislim da neću stići da vidim ni mali dio, tako da nemam vremena da mislim o tome što treba da se izbjegava, samo nekako po inerciji – zaobilazim.

TV

Ukinuti.

MUZIKA

Isto što sam napisala za film važi i za muziku.

 

FOTO: Maša Mušikić / filmalcinema.com / pinterest.com / shopify.com

Komentari: 1

Gošna Remova

22. 04. 2018 - 09:29

Kao mostovi na Morači! Odlično ,piši za Nešu Lutovca !
Novi komentar