Postizborna tišina opozicionih lidera

Sposobnost za neodgovornost

Nepostojanje jasnog izjašnjavanja opozicije treba da primarno shvatimo kao pokušaj da se dio vlastite odgovornosti ne prihvati – odnosno prenese na drugoga – i da se računa na zaborav svega što se desilo, kaže Sekulović
Objavljeno: 23. 04. 2018 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Po objavljivanju rezultata predsjedničkih izbora održanih 15. aprila, prvaci opozicionih partija koje je u predsjedničkoj trci predstavljao Mladen Bojanić, utonuli su u svojevrsnu postizbornu tišinu, koje se neki, i dalje, čak sedam dana poslije glasanja, pridržavaju.

Nepristojno ćutanje: Tišina je prvo zaparala uši Goranu Daniloviću, predsjedniku Ujedinjene Crne Gore (UCG), partije koja je takođe podržala Bojanića. Danilović je, četiri dana nakon izbora, rekao da je ćutanje opozicije poslije poraza njihovog kandidata nepristojno i nepošteno prema građanima. On je kazao da je vjerovao da će UCG, kao partija koja je odustala od kandidature na predsjedničkim izborima i koja je podržala kandidata većeg dijela opozicije, biti posljednja koja će se oglasiti.

„Pošto je prošlo i više dana nego što je pristojno, nije problem da i prvi nešto kažemo, mada ne mogu da razumijem svoje kolege – opozicione lidere – da ćutimo kao da se ništa nije dogodilo“, saopštio je Danilović, poručivši da su opozicionari dužni da javnosti kažu bilo šta, jer je, prema njegovim riječima, sve pristojnije od ćutanja.

„Ta tišina je postala nepodnošljiva. Bilo bi lijepo da, za početak, saopštimo jesmo li izgubili ili pobijedili“, istakao je on.

1301danilovic

Dan kasnije su se, svako na svoj način, oglasili i lideri Građanskog pokreta URA i Demokrata, Dritan Abazović i Aleksa Bečić. Prvi je, naglašavajući da ne bježi od odgovornosti za Bojanićev rezultat, naveo da nije mogao ranije da iznese mišljenje jer je bio službeno u Njemačkoj, dok se drugi, u jeku skandala (koji je, ispostaviće se, dio ove priče) da je navodno plagirao magistarski rad, obratio javnosti u svom stilu:

„Odgovornost treba da osjećaju oni koji su tražili da ne budem kandidat za predsjednika Crne Gore“, saopštio je Bečić za TV Vijesti.

Bez teksta su, sedmicu poslije izbora, Socijalistička narodna partija (SNP) i, što je još nevjerovatnije, Demokratski front (DF) – najjači politički subjekt koji je stao iza Bojanića.

Iz tog saveza su nam saopštili da će njegovi lideri govoriti o izborima narednih dana, ne precizirajući tačno kada, ali je po jučerašnjem obraćanju njihovog poslanika Jovana Vučurovića jasno na šta će (odnosno: na koga) ciljati DF. O tome u redovima koji dolaze.

S druge strane, predsjednik SNP-a Vladimir Joković obraćanje je najavio za danas. Upitan da li osjeća odgovornost za poraz svog kandidata, Joković je Portalu Analitika kratko odgovorio:

„Svako u onoj mjeri i snazi koju posjeduje treba da osjeća odgovornost za neuspjeh na ovim predsjedničkim izborima“.

Lideri opozicije, dakle, tvrde da ne bježe od odgovornosti, no da li je zaista i osjećaju?

Prebacivanje (ne)odgovornosti: Za političkog analitičara Sergeja Sekulovića, zakašnjela reakcija dijela opozicionih partija proizilazi iz, prema njegovim riječima, činjenice da nije lako izaći s konkretnim stavom nakon ovakvih rezultata predsjedničkih izbora. Ali, to ih, podvlači on, ne opravdava.

2204seregejsekulovic

„Obavezuje ih činjenica što su, s jedne strane, istakli zajedničkog kandidata, a s druge, što je to nesporno demokratska obaveza i znak poštovanja prema građanima, tj. njihovim biračima. Mi smo političko društvo koje nije izgradilo taj vid političke i demokratske zrelosti i odgovornosti. Nepostojanje jasnog izjašnjavanja opozicije treba da primarno shvatimo kao pokušaj da se dio vlastite odgovornosti ne prihvati – odnosno prenese na drugoga – i da se računa na zaborav svega što se desilo“, istakao je Sekulović za Portal Analitika.

Stranački interesi ispred svega: Prema mišljenju glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista „DanNikole Markovića, pojedine opozicione partije su predložile Bojanića za predsjedničkog kandidata kako bi se „sakrile“ iza njega.

„Svi smo svjedoci da tu nije bilo nekog ozbiljnog dogovora, već da je opozicija – ili dio nje – gledala prije svega svoje partijske interese. Zato me i ne čudi što su se neki oglasili tek pet dana poslije izbora, a što pojedini i dalje ćute. Jer, ako se oglase na korektan način, trebalo bi da neko preuzme odgovornost za ovakav rezultat. Bojanić lično može da bude zadovoljan rezultatom, ali opozicija nikako“, smatra Marković.

1306markovic1

Da su opoziciji od predsjedničkih izbora važniji (bili) stranački interesi, svjedoči činjenica da su Bečićeva i Abazovićeva partija u jeku kratke predsjedničke kampanje – a svega sedam dana prije izbora – ozvaničile da će se na predstojećim lokalnim izborima boriti zajedno u četiri opštine. Iz DF-a su tada poručili dvjema partijama da je zajednička opoziciona lista najbolje rješenje za borbu na lokalu, dodajući da vjeruju da niko neće praviti sitne kalkulacije. Međutim, jasno je bilo svima da je ta tema stavljena ad acta, pa se DF, takođe u kampanji, okrenuo pregovorima sa SNP-om.

Optužbe: A onda su uslijedili predsjednički izbori – i postizborna ćutnja – kao neka vrsta zatišja pred novu opozicionu buru, koja je izbila nakon što je novoformirano nevladino udruženje, Centar za akademski integritet, optužilo Bečića da je plagirao magistarski rad.  

Demokrate su, negirajući optužbe, odgovorile da iza istraživanja stoji Feđa Pavlović, sin funkcionera DF-a Koče Pavlovića, te da su optužbe za plagijat, između ostalog, i proizvod odbijanja zajedničke liste s DF-om.

Koča Pavlović se juče (petak prim. nov), kao i danas, oglasio objavom i saopštenjem, u kojem jasno pokušava da postavi ultimatum Demokratama i URA-i da povuku odluku o koalicionom nastupu na izborima u Podgorici, unaprijed crtajući krivicu na čelu ova dva subjekta. Ako se poveže s današnjom podmetačinom, kristalno je jasno – izjava Pavlovića je primjer pokušaja ucjene“, saopštile su Demokrate.

Od tog trenutka je krenula međusobna paljba optuživanja, koja je, zasad, kulminirala jučerašnjim saopštenjem poslanika Fronta Jovana Vučurovića, koji je okrivio Demokrate i URA-u da su formiranjem saveza tokom predsjedničke kampanje poslali simpatizerima poruku da su za njih predsjednički izbori od drugorazrednog značaja.

2204jovanvucurovic

„Tim potezom su dobar dio svojih glasača ostavili kući 15. aprila“, smatra Vučurović.

Javnost, kaže on, nije upoznata da je „miniranje“ predsjedničkih izbora od dviju partija išlo dotle da, kako tvrdi, Bečić i Abazović nisu htjeli da dođu na Bojanićev promotivni skup u Nikšiću.

Bojanić je morao da šalje pismeni zahtjev ne bi li se oni privoljeli da dođu na konvenciju onoga koga su deklarativno podržali“, saopštio je poslanik DF-a.

Poraz opozicije, a ne pobjeda Đukanovića: Koliko je upravo nepojavljivanje u kampanji lidera partija koje su ga podržale odmoglo, odnosno pomoglo Bojaniću?

Podsjećajući da je kandidat većeg dijela opozicije insistirao da ne želi partijske lidere u kampanji, Nikola Marković kaže da ne smatra da je to bio minus.

„Mislim da je (Bojanić) to uradio zbog toga što je želio da bude kandidat svih njih. Ne mislim da je njihovo nepojavljivanje bilo nužno loše. Možemo govoriti o drugim stvarima: koliko su partijske infrastrukture bile aktivne u njegovoj kampanji i na terenu. Smatram da su partije mogle i morale više. Ali, o tome treba da sudi Bojanić“, napominje naš sagovornik.

Sergej Sekulović na isto pitanje odgovara konstatacijom da je to teško procijeniti.

3103bojanic

„Ako idemo od pretpostavke da je dobio manje glasova nego partije koje su ga podržale na parlamentarnim izborima, to bi se moglo tumačiti kao pogrešan potez. Ali, to je zaista teško tumačiti jer je u pitanju hipotetička situacija“, navodi on.

Sagovornici Portala Analitika su, nakon svih dešavanja prije i tokom predsjedničkih izbora, saglasni s ocjenom Gorana Danilovića, da je izbore prije izgubila opozicija nego što ih je dobio Milo Đukanović. Marković kaže:

„Bilo bi dobro da je takva analiza napravljena na nekom zajedničkom sastanku opozicionih lidera. Mislim da bi to bilo ljekovito za crnogorsku opozicionu scenu. Samo tako mogu ostvariti dobar rezultat na predstojećim lokalnim izborima“.

Sekulović pak apostrofira da je opozicija u kontinuitetu pravila greške na ovim izborima, te da su one, prema njegovom mišljenju, sigurno bile kažnjene od jednog dijela opozicione javnosti.

Šta nam, na kraju, govore aktuelna dešavanja na opozicionoj sceni? Ništa drugo do činjenice da je neiskreno ujedinjavanje na predsjedničkim izborima, paradoksalno, bilo paravan za još dublje razjedinjavanje DF-a i tzv. građanske opozicije. Ta dva tabora čvrsto su zauzela svoje rovove, odakle će – kako se budu približavali lokalni izbori – sve više ispaljivati jedni ka drugima – a ne ka DPS-u – otrovne strijele. Time, kao i višednevnim ćutanjem nakon predsjedničkih izbora, po ko zna koji put pokazuju zavidnu sposobnost za neodgovornost.

Foto: rtcg.me / Anadolija

Komentari: 21

L Dabanović

23. 04. 2018 - 05:13

Pogledajte se svi-i vi otrcana srpstva i ostalo društvo iz regiona sa odpadom s crnogorskog bunjišta.Pa u sve vas da ima išta ljucko i stida nikad ne bi bili protiv crnogorskog naroda i države.Bez obzira da li ste pripadnici crnogorskog naroda,naroda otrcana srpstva Srbije ili ostalih naroda iz regiona-imate sva prava i poštovanje ka i cijeli crnogorski narod.Umjesto da s crnogorskim narodom idete udružno protiv vlasti kad je nevaljala-vi to koristeite za lične interese ili interese matičnog naroda iz regiona.Evo sami pokažujete otvoreno sliku udruženog zlotvorstva protiv crnogorskog naroda i države-i ako su vam oni od vajkada pružali i zaštitu i prijateljstvo.Na kraju svi mi ličite na više otrcove od naroda otrcana srpstva.
@

26. 04. 2018 - 18:04

OZBILJNO SE ZAGLEDAJTE U SLIKU GORE I U TE GUBITNIKE I ISKRENO SAMI SEBI RECITE ZASTO BI MILO KRAO IZBORE. DA LI BI BUDUCNOST SVOJE DJECE PREDALI U RUKE LIKOVIMA SA SLIKE.
CRNOGORAC

23. 04. 2018 - 05:22

IZLAZE MISEVI IZ RUPA POSLIJED PORAZA.
Okom

23. 04. 2018 - 09:04

Podgorica: DPS, SD, LP, BS 29 mandata, DF, SNP 17, Demokrate-URA 10, SDP-Demos 4, Albanci 1. Pobjeda opozicije, ali ako budu htjeli da sarađuju poslije izbora
Hansy

23. 04. 2018 - 09:08

Opozicija samo u tri kolone može da se nosi sa DPS a ko izađe samostalno jasno je da je kupljen od Mila. Zasad je Danilović najsumnjiviji
Petar Pan

23. 04. 2018 - 11:57

Samo se ti tješi sa brojem kolona... a to što oni jedni drugima bi najradije oči povadili... nikome ništa.
Tomo

23. 04. 2018 - 05:59

Vucurovic je konferencijom za stampu jasno nacrtao semu kampanje.Neprestani napadima na Becica mnogo Jaci nego sto su DPS ikada napadali.Da li to rade za racun DPSa ili se boje da im Demokrate ne uzmu glasove svejedno je.Tuzno pretuzno.Tako je bilo I za prosle izbore.Briga njih je li Beciceva diploma falsifikat.Oni imaju svoj cilj.Da se nista ne promijeni.
CG

23. 04. 2018 - 06:22

Kako dobiti izbore, ako biračima nudiš svađu, konfuziju i prizemnu retoriku. Odgovor: NIKAKO. Kvalitetna i prema dobru države okrenuta opozicija je neophodna Crnoj Gori, kao najbolji korektiv vlasti. Ovi su daleko od toga! Dosta je graje, balvan politike i prizemnog pljuvanja. Vratite se u Parlament, dajte argumente, planove što i kako dalje, eksponirajte promašaje vlasti. I budite iskreno lojalni državi Crnoj Gori. Imate li snage za takvo što?
Varr

23. 04. 2018 - 08:57

Koliko je država dobra prema narodu, toliko je on dobar prema njoj
CG

23. 04. 2018 - 12:45

I ti očekuješ da ti sa tom filozofijom bude bolje? Pa državu činimo svi mi. Ako je srušiš, bolje ćeš živjeti, đeca će ti imati bolje šanse u životu? Ne znam koliko ti je godina, ali ja se sjećam kad se jedna takvom filozofijom rušila. Završilo je u krvi. Ne treba nam takvo što ponovo.
Petar Pan

23. 04. 2018 - 06:40

Sve će to doći na svoje. Evo su Demagozi i DF opet zaratili, SNP se još jednom cijepa, Ranja ne može očima da vidi Draginju... Kad sve to oposle, oglasiće se. A lokalni izbori? Njih će izgubiti ali neće oni biti krivi nego DPS i Milo. Ko bi drugi?
Mikan

23. 04. 2018 - 06:42

DF u svome djelovanju protivnom Demokrata I Ure koristi iste one metode koje je DPS koristio protiv Crnogorskih I Slavka Perovica pocetkom devedesetih.Da li je DF autonomna snaga ili je nastala kao zadnja linija odbrane DPSa mislim da je svima ili skoro svima jasno.Sto je posebno perfidno Vucurovic kaze da je meta Becica i Ure cijeli Srpski narod a ne samo DF.Tu se puno racuna na ogranicenost biraca da sami rasude o cemu se radi.
Okom

23. 04. 2018 - 09:00

Ovdje se cilja na URU, jer je Rudović kod Komnenića zaista pominjao rušenje crkve na Rumiji. Izgleda da je veći problem Demokratama URA ili njeni pojedinci koji imaju tvrde crnogorske stavove, jer da se Bečić pita niko ne bi imao bilo kakav stav
Bily

23. 04. 2018 - 06:48

Demokrate i URA nisu učestvovale u kampanji Bojanica, i to je jasno. Pogledati samo rezultate izbora na Cetinju, u Ulcinju, Petnjici, Tuzima, gdje je Bojanic osvojio nekoliko procenata, a ove.partije na lokalnim izborima od 15 do 30 odsto.
Rakan

23. 04. 2018 - 06:51

Ako je istina da Abazović i Bečić nijesu htjeli da dođu na Bojanicev skup, to je nečuven skandal
Mirko Z. Beograd

23. 04. 2018 - 09:26

Izgledaju kao četiri planinke na Katunu! Ovom grupnom portretu fali samo kaca! Mogli bi da budu odlična reklama za sir PRLJO iz mješine.
Bakica

07. 05. 2018 - 20:54

MirkoZBeigrad,i za prlja treba biti dobra planinka.Ovaj kvartet sumnjam da bi mogao napraviti bilo sta dibro.Jos ne sam skontala zasta se zalazu osim da dobiju pislanicke plate.
Kolika je zabluda opozicije

23. 04. 2018 - 11:56

Koja sada kaze poraz je opozicije a ne pobjeda Đukanovica, a malo oladite vise sa ovakvim glupim analizama. A ja kazem da je bilo potrebno i na izlaznost od 75 posto opet bi Đukanovic pobijedio, to znaju svi lideri opozicije. Umjesto da traže problem u sebi oni pokušavaju ovakvim floskulama da i dalje zavaravaju narod, umjesto da podnesu ostavke oni prosipaju ovakve izanđale floskule....zato ce biti i na lokalnim izborima poraženi i opet ce tražiti neki izgovor da ne podnesu ostavke....nemaju demokratski kapacitet da to priznaju a nikada ga nijesu ni imali....
Cici

23. 04. 2018 - 11:57

Naravno, davno je receno da je najbolji posao u CG biti opozicioni politicar. Imas dobru platu i primanja po osnovu ucesca u raznim komisijama, savjetima, radnim tijelima. Mlataras nesto ponekad u skupstini i na TV, i nemas apsolutno nikakvu odgovornost za ono sto izgovoris i uradis. Ko bi to mijenjao, san snova..
Znadeš li

23. 04. 2018 - 14:31

Sto se nas tice od sad glasamo Dps i Mila da vlada jos trideset...a vi necete gledat glasa vise
Uskok

23. 04. 2018 - 17:40

Sta to bi plagijat??:??:!! Kradja ili DEMOkratija ?
Novi komentar