Suđenje za pokušaj terorizma

Skot i Dedeić nisu svjedočili, prikazane fotografije oružja

Suđenje za pokušaj terorizma na dan izbora 16. oktobra 2016, nastavljeno je danas u podgoričkom Višem sudu iznošenjem dokaza, među kojima su i fotografije oružja koje je napravio svjedok Mirko VelimirovićOdbrana je tvrdila da je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) dovelo u zabludu sudiju za istragu Višeg suda, jer se u naredbi za pretres kuće u Ulici Miodraga Bulatovića ne pominje da je oružje postavila policija, tako da, prema njihovom mišljenju, sudija nije znao šta SDT radi. Specijalni tužailac Saša Čađenović je, zahtijevajući od odbrane da ne obmanjuje javnost, rekao da je oružje fotografisano radi evidentiranja mjesta gdje se nalazilo i okolnosti zbog kojih je postavljeno, kao i da je Velimirović fotografisao oružje, zbog čega ne stoji teza odbrane da je neko nešto "namiještao".
Objavljeno: 23. 04. 2018 - 15:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Odbrana je danas tvrdila i da su dokumenta o prelasku granice pravno nevaljani dokazi, zahtijevajući njihovo izdvajanje iz spisa predmeta. Advokat Miroje Jovanović je rekao da je Uprava policije saopštila da ne postoji evidencija o prelasku granice za svjedoka saradnika Sašu Sinđelića, a da je on bio u Podgorici.

On je dodao da podaci srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal pokazuju da svjedok Miloš Jovanović nije napuštao Srbiju, a da to dodatno problematizuje podatke o njegovom navodnom ulasku i izlasku iz Crne Gore.

Amerikanac Brajan Skot, bivši operativac CIA-e i jedan od vlasnika bezbjednosne kompanije Patriotik difens grup iz Orlanda, nije danas sjedočio putem video-linka, jer je sud obaviješten da mu se poziv nije mogao uručiti jer se nalazi van grada. I Dobrilo Dedeić je obavijestio sud da ne može da svjedoči jer se zbog zdravstvenih razloga nalazi u Beogradu.

Suđenje se nastavlja 25. aprila u 9 časova.

TOK SUĐENJA:

14:57 Današnji pretres je završen, suđenje se nastavlja u srijedu, 25. aprila, u 9 časova.

14:50 Tužilac Čađenović traži od odbrane da ne obmanjuje javnost.

Činjenica da nije pronađeno oružje, ne umanjuje dokaznu vrijednost naredbe za pretres“, tvrdi on.

14:43Pretres je izvršen nakon što smo napustili prostorije“, dodaje Branka Milić. Napominje da nisu tačni navodi iz zapisnika da oni nisu tražili advokata.

14:36 Milan Dušić tvrdi da nije bilo nikakvog pretresa.

Dogovorili smo se s gazdom da napustimo hotel u pola 7. Prilikom dolaska na autobusku stanicu, rekli su nam da nemamo prevoz. Bili smo obmanuti jer nam je rečeno da nema prevoza 15. oktobra, a ja sam mjesec dana nakon toga vidio u 'Danu' koliko ima odlazaka za Beograd. Nije bilo nikakovg pretresa. Ljudi su normalno ušli, i kako smo mi ustajali tako su nas izvodili. Ja sam zadnji izašao“, naveo je on.

Isto je saopštio i Dragan Maksić.

Rekli su nam da idemo na informativni razgovor“, dodao je on.

14:21 Prikazana je naredba za pretres prostorija koje su kroistili Branka Milić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević i Milan Dušić.

14:15 Vijeće je odlučilo da se iz postupka izdvoji službena zabilejška Uprave policije od 13. oktobra 2016. 

Vijeće će se naknadno odrediti o predlogu Jovanovića.

U vrijeme sačinjavanja zabilješke Velimirović je bio građanin kada je saopštio službenicima CB Podgorica svoja saznanja, tako da sadržina zabilješke ne može biti dokaz u krivičnom postupku“, saopštila je sutkinja Mugoša.

14:09 Advokat Jugoslav Krpović smatra da je cijeli slučaj „podmetačina“.

13:54 Avokat Jovanović tvrdi da je sudija za istragu Višeg suda obmanut od tužilaštva.

Sudija za istragu ovog suda 12. oktbora odborava mjere tajnog nadzora za Sinđelića i Velimirovića, i za ove prostorije. Niko sudiji ne govori da će prilikom tog tajnog ulaska zateći oružje. Međutim, to nije bilo dovoljno, tužilaštvo 16. oktobra donosi naredbu za pretres drugih prostorija. Tužilaštvo sudijama za istrage ne kaže ništa. Pitam se šta bi bilo koji sudija za istragu bilo kada rekao 'da je policija tamo po nekim institutima tamo nešto stavila, pa kad bude nađeno to je naše oružje'. Pošto je bez svoje krivice obmanut, vijeće ne smije dozvoliti da i ono bude obmanuto. Ni slova ni riječi da se tu nalazi policijsko oružje. Tražim da vijeće odmah odluči o izdvajanju oba reversa i foto-dokumentacije, te da se dokumentacija dostavi vrhovnom državnom tuiocu radi donošenja tužilačke odluke“, poručio je Jovanović.

2304oruzje2

13:49 „Imamo nevjerovatnu tvrdnju da je policija stastavila dokumentaciju sa 'pronađenim' oružjem. Pronašli su oružje koje su oni tu sami stavili“, naveo je Radosavljević, dodajući da „sve to s velikom izvjesnošću ukazuje da je u pitanju bila klopka da neka lica budu zatečena s oružjem koje je uzeto iz magacina policije“.

Smatram da je ovaj dokaz pravno nevaljan, zato što je dat samo u cilju provokacije i samim tim on ne može opstati“, istakao je on.

13:46 Tužilac Čađenović kaže da je oružje fotografisano radi evidentrianja mjesta gdje se nalazilo.

2304oruzje

13:40 Advokat Jovanović traži da se ovi dokazi izuzmu iz spisa predmeta.

13:35 U reversu Uprave policije od 14. oktobra, konstatovano je da je Lazović preuzeo 45 automatskih pušaka i 2.520 metaka, koje je vratio 16. oktobra.

Imajući u vidu vrijeme kad je Mirko Velimirović, koji je navodno fotografisao ovo oružje, napustio Podgoricu – a to je bilo a ranim poslijeponoćnim satima – imajući, dakle, u vidu da je svjedok prilikom izjašnjavanja o broju pušaka govorio o desetinama komada oružja, tvrdim da on nikako nije mogao da vidi sliku s ovoliko oružja. To je jedno od egzaktnih mjesta ovog postupka gdje se vidi da svjedok saradnik, dajući svoj iskaz, nije govorio istinu“, rekao je advoka Nikola Medojević.

Branilac Dražen Medojević tvrdi da reversi nisu dokazi jer su fingirani.

Ovi dokazi su slabost optužnice, nema logike da policija sama od sebe uzima oružje“, naveo je on.

13:31 U reversu Uprave policije od 13. oktobra, konstatovano je da je Mladen Lazović preuzeo 15 automatskih pušaka M70, koje su vraćene 13. oktobra 2016. u MUP.

Advokat Dušan Radosavljević kaže da nije tačno navedeno kad je oružje preuzeto, a kad vraćeno. 

13:27 Tužilaštvo smatra da su ocjene odbrane neutemeljene.

2304cadjenovic

Odbrana je komentarisala i nalaz vještaka koji je predložen kao dokaz, a nije izveden, niti je vještak imao priliku da odgovori na pitanja koja je odbrana postavila“, naveo je Čađenović.

13:24  Advokat Miroje Jovanović smatra da su ovo pravno nevaljani dokazi.

Saslušanje Sinđelića je počelo 26. oktobra prošle godine, a 2016, kad je došao ovdje, navodno nije ušao u Crnu Goru. Uprava policije kaže da evidencija prelazaka za to lice ne postoji. Osporavam cijelu digitalnu bazu i evidenciju prelaska, jer to čini i pomoćnik direktora Vesko Damjanović. Takođe, iz Tužilaštva za org kriminal proizilazi da Miloš Jovanović nije napuštao Srbiju“, istakao je advokat.

Vještak se takođe nije izjasnio kako mogu da se mijenjaju podaci u sistemu. A ja zaključujem da se to ovdje događalo“, dodao je Jovanović.

13:20 Optuženi Bratislav Dikić je 15. oktobra na GP Ranče ušao u Crnu Goru vozilom marke „Sitroen“ sa Kristinom Hristić.

13:17 Mirko Velimirović je na GP Dračenovac ušao u Crnu Goru 12. oktobra. S njim u vozilu je bio Stefan Velimirović.

Ovim dokazom se potvrđuje njegov iskaz“, naglašava tužilac Čađenović.

Odbrana smatra suprotno.

13:11 Miloš Jovanović je, prema evidenciji, 18. oktobra ušao u Crnu Goru preko aerodroma u Golubovcima, a izašao iz zemlje 19. oktbora u Bijelom Polju.

Tužilac navodi da dokaz potvrđuje iskaz Sinđelića o angažovanju Jovanovića.

Branilac Dražen Medojević kaže da ovaj dokaz ne potvrđuje navode svjedoka saradnika Saše Sinđelića, ako se uzme u obzir šta je naveo Jovanović u svojoj odbrani.

13:07 Čita se izvod iz evidencije prelaska granice optuženog Predraga Bogićevića.

On je ušao u Crnu Goru preko graničnog prelaza Dobrakovo 15. oktobra 18:57, putničkim automobilom marke 'volvo'. S njim su u automobilu još bila dva lica, Dušan Milatović i Milovan Simović“, rekla je Mugoša.

Tužilac Saša Čađenović navodi da je Bogićević već narednog dana napustio Crnu Goru, kad je došlo do hapšenja određenih ljudi.

Odbrana kaže da dokaz nije sporan, ali da je iz njega evidentno da Bogićević, kako je ranije tvrdilo tužilaštvo, nije došao s više ljudi, već s dva lica koja nisu na optužnici.

13:04 Sutkinja Mugoša je kazala da svjedok Brajan Skot nije takođe u mogućnosti da svjedoči danas putem video-linka.

Sud je obaviješten da mu se poziv nije mogao uručiti jer se nalazi van grada“, kazala je Mugoša.

13:04 Dobrilo Dedeić nije pristupio današnjem pretresu iz zdravstvenih razloga. On se nalazi u Beogradu.

13:03 Sutkinja Suzana Mugoša konstatovala je prisustvo optuženih, odbrane i tužilaštva.

Kako je najavljeno, danas bi trebalo da svjedoči Amerikanac Brajan Skot, bivši operativac CIA-e i jedan od vlasnika bezbjednosne kompanije Patriotik difens grup iz Orlanda.

On će putem video-linka sudskom vijeću i crnogorskoj javnosti razotkriti detalje ponude za učešće u akciji nasilnog preuzimanja vlasti u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 2016.

Kako su mediji ranije pisali, Skota je za taj posao, septembra 2016. kontaktirao Džozef Asad vlasnik konsalting kompanije Peregrin konsalting (Peregrine Consulting), i to, navodnom po nalogu političkog savjetnika Demokratskog fronta (DF) Arona Šaviva.

Kompanija Patriotik difens odbila je ponuđeni angažman, ali do sada nije bilo preciznih informacija što je bilo ključno da kolegi iz bezbjednosnih krugova odbiju saradnju.

Komentari: 0

Novi komentar