POGLED IZ BEOGRADA

Zašto je Đukanović ubjedljivo pobijedio?

ETO, vaši politički rivali, samozvani zavjetnici demokratije, nemadoše čojske „potke“ a ni političke kulture, da vam čestitaju ubjedljivu pobjedu. Zbog Zlobe, nerazumijevanja ili, nedaj Bože, zbog utilitarističkog podaništva u službi anticrnogorske ideologije? Za poraz traže trivijalne razloge. Te zarobljena Država, te privatna….Pa krađe? Pa kupovina glasova… Deža vi!
Objavljeno: 23. 04. 2018 - 10:32 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Mihailo TERZIĆ

Nikako da pogode i shvate, da je Crna Gora odabrala Vas. Još prije Referenduma. Onda kada je nagomilana kolektivna energija brojnih generacija u istorijskom trajanju , u jednom istorijskom trenutku, osjetila šansu da se oslobodi vazalstva i zadavljujućih  bratskih zagrljaja.

Odabrala je VAS da usmjeravate tu energiju u funkciji samostalnosti i slobode Crne Gore. U korist građana Crne Gore, da kvalitetnije i slobodnije žive. Da, pomoću nje, oslobodite i one građane koji su  politički zatočeni vazalstvom. Ali i da, pomoću  te snage, oslobodite Crnu Goru od političkih kočničara, plaćenih janičara, kojima je obećano da vladaju samo vazalnom državom. Da riješite problem duhovno-političkog zagađivača u crnogorskom prostoru.

Ponovo vam je patriotska Crna Gora  povjerila mjesto Gospodara Crne Gore.

Valja razmisliti, kako najuspješnije iskoristiti tu akumuliranu  Slobodarsku i Čojsku snagu. Koliko je ona u funkciji jačanja imuniteta državnog identiteta Crne Gore? Da li sa tom energijom treba da upravlja patriotska meritokratija ili utilitaristička partijska birokratija?

miloglAkumulirana kolektivna snaga: Više od jedne decenije Vi ste i naredbodavac i računopolagač  te akumulirane kolektivne snage.  Njen glavni rizničar injen Sluga. Odgovorni ste pred istorijom Crne Gore i pred svevremenskom slobodarskom tekovinom države, da se ta energija nasleđa umnožava i jača a ne da slabi. Da se angažuje, da građani žive u ambijentu koji ih ne otuđuje nepravdom nego oplemenjuje boljim, kvalitetnijim i sigurnijim životom.

Građane više pogađa nepravda nego nemanje. Građani su zbunjeni činjenicom da mafijaštvo i laka zarada pojedinaca sve više postaju željeni obrazac mentaliteta. Zato im još teže pada, stanje nezaposlenosti, malih zarada i nepostojanje pravnog reda i vladavine prava.

Patriotizam je dvosmjernavrijednost.

 Kolektivnu patriotsku dužnost građani Crne Gore više od jedne decenije troše na Viziju razvoja Crne Gore koju je vaša politička opcija  ponudila. Sa pravom očekuju i patriotski odziv Države prema građanima. Da kvalitetnije žive. Da žive u pravednijem i bezbednijem društvu. Da funkcioniše pravni red i vladavina prava. Da njihov rad ne otuđuju oni koji su protiv te Vizije i koji su stalni,čak i legalni, rušitelji te Vizije.

Vi ste se, ponovo izborili da kao Gospodar Crne Gore budete Sluga svim njenim građanima.

Vjerujem, da je ukus  šampanjaca, ovog puta, bio gorči, od onog, od prije više od jedne decenije?

Metaforički rečeno, postavili ste nove temelje i jaku armaturu i sljeme,obnovljenoj crnogorskoj državi.Prijemom u NATO savez obezbijedili ste  sigurnu gradnju. Svijet i region se dive toj konstrukciji. Predstoji da se ona dovrši i pretvoriti u prijatan i siguran Dom svim građanima CG.

I onima iz pozicije i onima iz Ustavne opozicije.

terzicVladavina prava: Najpouzdaniji neimari za takav Dom je vladavina PATRIOTSKIH MERITOKRATA.

Prethodno se treba osloboditi Lomehuzovih buba koje, subverzivnim hodom kroz institucije postojećeg sistema, slabe identitetski imunitet države Crne Gore. Treba uspostaviti pravni i društveni ambijent u kome neće uspijevati lumpenkratija i kleptokratija.

Potrebno je pokrenuti proces normativne integracije, da se pravni red iz pravnih akata useli u kolektivnu i pojedinačnu svijest građana. Umjesto  anomije  mora se podsticati proces afirmisanja hijerarhije pravih moralnih vrijednosti, dostojnih crnogorske tradicije.

 Mora se obnoviti svetost crnogorske Riječi.

Nosioci tih procesa ne mogu biti  neznalice, špekulanti i partijski poslušnici.

Arapska mudrost kaže, „Pobjeda nad slabim slična je porazu“. Zbog toga je Vama ova pobjeda teža, nego što je  politički poraz vašim protivnicima.

Treba učiniti poseban napor da izborno političko nadmetanje u Crne Gore bude praznik demokratije, kada se budu takmičili različiti metodi i sadržaji za ostvarivanje istog- ustavnog cilja i zajedničke Vizije za napredak Crne Gore.

 

Komentari: 33

Politicka teorija

23. 04. 2018 - 10:52

Pa ocemo li onda da ukinemu opoziciju? Ako je vec odabrana osoba koja po vama znaci drzava, milo=drzava (?), jos 2006. i ovo je sad samo kontinuitet te odluke, onda nema poente da imamo izbore niti opoziciju
Janica Matova Beograd

23. 04. 2018 - 12:02

Politi;ka [email protected] Gospodine ,prvi uslov emacipacije Crne Gore da ode sa scene opozicija koja je protiv države i sada i prije referenduma.Da odu oni koji podstiču nesnošljivost koji vrijeđaju crnogorski narod ,koji se odroiču tradicije i državnosti.
VDF

23. 04. 2018 - 12:58

Građani su jasno i glasno rekli da hoće, žele i prihvataju Crnu Goru kao državu svih njenih građana, sekularu, u kojoj je po Ustqvu religija odvojena od države i u kojoj vladaju mir i bezbednost. Neće nikakvu dezintegraciju, SAO-izaciju, narodne skupštine i zborove iz krvavih 90 - tih, neće reviziju referenduma iz 2006 g, neće poništenje državnosti i ponovno guranje u nekakve velikosrpske nacionalističke projekte SANU i SPC, neće sukobe, atentate i nesigurnost. A to sve im nudi - "crnogorska" opozicija ! Animozitet, nekultura, nevaspitanje, primitivizam, drskost, nepoštovanje osnovnih ljudskih načela i principa u komunikaciji i međusobnom ophođenju, agresivnost, vrijeđanje, prijetnje, nasilje, pozivanje na strane sile, nepoštovanje svoje države i njenih simbola ... nisu bili dovoljno jaki da steknu ugled i broj glasova na izborima sa kojima bi oni bili vlast i uspostavili svoje viđenje budućnosti Crne Gore u praksi. Dobili su opet na te svoje "ponude" jedno veliko NE !
Darko

23. 04. 2018 - 20:48

Niko nije sekularizam pominjao. Mislim da bi svakome Crnogorcu prijalo da živi u državu hrišćanskih načela i kriterijuma. Ljudi samo nemaju izbora jer im to DPS iz poznatih razloga nije ni ponudio.
danilo s.

23. 04. 2018 - 14:04

@ Politicka teorija - Drzava je na prvom mjestu. A Milo je, kao sto pravilno zakljucuje g. Terzic, samo sluga te drzave. Njegova ubjedljiva pobjeda ga politicki - ali i moralno - obavezuje (kao i njegovu partiju i vladajucu kolaiciju) da od CG stvori “drzavu prava” i pravedno drustvo. Kao i drzavu blagostanja za sve gradjane CG! Samo takva drzava (i drustvo) garantuje dug zivot CG. Opozicija – za razliku – sve radi da oslabi ili da oburda tu drzavu. Zato i ne zasluzuje da u njoj vlada.
Ćalasan

23. 04. 2018 - 14:40

NE UKINUTI nego zabraniti anti ustavnu opoziciju koja prijeti konrarevolucijom i građanskim ratom u CG. Zabraniti petu kolonu u CG. Eto to treba učinjeti!
Osmogrk

23. 04. 2018 - 17:13

Da drzava nije dobra ne bi se svakio trudio da je ima, a ko je ima svim silama je brani. Postene i fer izbore traze stranke koje su dobile novac za kampanju od strane drzave da bi pobijedile i rasturile drzavu. Ne vidim logiku da te stranke i sve druge zovemo opozicijom. Mi nemamo izbore i to je tacno. Mi imamo borbu protiv onih koji bi da niste drzavu. Toliko su bezobrazni da se kriju iza demokratskih nacela a koje oni isti svakodnevno gaze. Aksiom je da se te snage pojavljuju ako su indukovane sa strane.
Razumjes ?

24. 04. 2018 - 00:08

Necemo da ukinemo opoziciju ali hocemo da kazemo dosta - onima koji nisu dostojni da predstavljaju ovu drzavu i ovaj narod - jer oni vole neke druge drzave i neke druge narode.
Slobodasn Gluščević

06. 05. 2018 - 10:15

Politicka teorija I pored vrlo jasnog što je gospodin erzić rekao i dalje ništa ne razumijete, zato tako i prolazite
M.Beograd

23. 04. 2018 - 11:19

Terzić je u ovom izvarednom tekstu potencirao da je država jedan od najkrupnijih principa u istoriji čovječanstva.Građani su to shvatili i zato su i ovoga puta odabrali Đukanovića i dali mu bezrezvnu podršku da dovrši djelo.Pobjeda je naizgled laka ,ali vrlo obavezujuća ,jer Đukanović mora biti svjestan da mora uraditi sve ono što opzicija ne želi ,a štoje Terzić naveo u ovoj besprekornoj analazi.
natalija

23. 04. 2018 - 11:33

Djukanovic je covjek koji je na pravom mjestu u pravo vrijeme !
Crmničanin...

23. 04. 2018 - 12:29

Ne sporim za Đukanovića , ali ovi oko njega..??????????????????????????????? ... i milion puta..?????????????????????????????????????????????????????????????
Jovana

23. 04. 2018 - 11:33

Pobjedio je ubjednjivo jer je jedini pravi politicar na nasoj politickoj sceni i gradjani su prepoznali njegove kvalitete.Oni koji su trazili referendum za nato,ovo im je dokaz da se gradjani slazu sa njegovim planovima i idejama i da su gradjani okrenuti ka Evropi ;)
Ado

23. 04. 2018 - 11:34

Gradjani su okrenuti ka Evropi kao i Milo i zbog toga su svi uz njega i nikakav referendum im ne treba jer su oni odavno izabrali njega!
Itana

23. 04. 2018 - 11:35

Djukanovic je jedini od svih koji su se kandidovali koji je svojim znanjem potreban Crnoj Gori i njenom napretku. Rusitelji nikako ne mogu doprinijeti dobru ove zemlje.
Itana

23. 04. 2018 - 11:35

Djukanovic je jedini od svih koji su se kandidovali koji je svojim znanjem potreban Crnoj Gori i njenom napretku. Rusitelji nikako ne mogu doprinijeti dobru ove zemlje.
Saska

23. 04. 2018 - 11:35

Djukanovic jedini lider koji nama nesto moze da omoguci uz njega idemo samo ka napretku i okrenuti smo za EU.
Milos

23. 04. 2018 - 11:35

Sa njim u bolju buducnost!
Dana

23. 04. 2018 - 11:42

Za njihove poraze su uvijek drugi krivi, a ne vide da je njihova politika razlog porazima. Svakako da ce narod da podrzi Djukanovica.
koyot

23. 04. 2018 - 11:43

Zato sto se iskreno zalaze za ovu drzavu i ovaj narod, eto zato.
Jana

23. 04. 2018 - 11:44

Opozicija je prije svega opozicija drzavi a ne toliko vlasti. E zato ce uvijek i guibiti, jer su izdajnici.
Maca

23. 04. 2018 - 11:45

Pobijedio je zato sto necemo da dozvolimo da oni koji rade protiv drzave dodju na vlasti i vrate nas 300 godina unazad.
Anastasija

23. 04. 2018 - 11:58

Milo je covjek koji nema konkurenta i narodu je to dobro poznato !
Goropad

23. 04. 2018 - 14:54

Da ova opozicija ode sa scene, a da nova opozicija postane Andrija Popovic, Brajovic, Djonovic, Novak Kilibarda i Dusko Markovic..
Ja licno

23. 04. 2018 - 15:42

Kakva oda poltronstvu i sramota od clanka.pvakvi su nam svi kvazi nezavisni analiticari.ajde majke ti bjezi iz mrskog Beograda pa dodji u ovo Milevo carstvo srece
TI LIČNO

23. 04. 2018 - 17:15

Tako ti časti,ako je imaš,pročitaj tekst,ako možeš đavolje svatiti. Samo te je Zloba i Zavist. Neka tebe, samo da se ne razmnožavate....?
R

23. 04. 2018 - 18:16

Đukanović je ubjedljivo pobijedio samo iz jednog razloga a to je ? nije imao adekvatnog protivkandidata.
Kole

23. 04. 2018 - 18:19

Ah ta opozicija ko je izmisli, jeli Terziću? Tito je bio zakon.
Jasno

23. 04. 2018 - 19:11

Opoziciju drzavi na Balkanu su izmislili Srbi
Podgoričanin

23. 04. 2018 - 19:21

Kratka replika ovom pod imenim:Politička teorija Očigledno da nijesi razumio (razumjela)tekst ili je pročitan na način kako ti odgovara.Pročitaj još jednom,pa iskreno komentariši,bolje je za tvoju psihu,jer ćeš je ovako narušiti.
Mrki

24. 04. 2018 - 09:33

Dana, Jana, Milena... Koliko botova na jednom mjestu...
O Mihailoooo...

30. 04. 2018 - 18:51

..Lako mu je biti ubjedljiv-kad su manjinski narodi skliznuli ispod 47% izlaznosti-a crnogorci slabašno izašli (u PG manje izašlo 11 iljada u odnosu na 2016)-što je primoralo Srbe te su listom glasali za Mila-donijeli mu ubjedljivost-vratili mu ono njegovo iz 1993-kad je reka"Ponosni smo na srpsko porijeklo i crnogorsku državnost"? Šedi krivo zbori pravo-jer treba znati da sve ankete u predizbornoj kampanji su nišanile da će Milo ubjedljivo pobijditi-kao i one analize da Amfilohije i njegova SPC ima podršku 63% stanovništva naše domovine-a patrijarh Mihailo i njegova CPC svega 23 %..?!!! Ja,ja..znase ko je za Mila glasa..?!!! Dragi Mihailo-sa beogradskih Teratija-đe je poodavno kvantaška crnogorska pjaca-pjaceta...?!
vasojevic

11. 05. 2018 - 07:42

Opet ovaj Terazijski Crnogorac. Kad ces doci u Crnu Goru i da svoju sudbinu vezes za nju.Sta trazis u okupatorskoj Srbiji.
Novi komentar