Rosa Kornfeld-Mate u Crnoj Gori

Ekspertkinja UN će izvršiti procjenu stanja u oblasti ljudskih prava starijih

Nezavisna ekspertkinja UN za prava starijih Rosa Kornfeld-Mate (Ms. Rosa Kornfeld-Matte) će od 23. do 30. aprila 2018. godine boraviti u Crnoj Gori, gdje će, u okviru svoje prve zvanične posjete, izvršiti procjenu stanja u oblasti ljudskih prava starijih u zemlji.
Objavljeno: 23. 04. 2018 - 11:51 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Ova posjeta pruža priliku da se izvrši procjena sprovođenja nacionalnih i međunarodnih standarda koji se tiču prava starijih, identifikuju dobre prakse i daju preporuke kako da se prevaziđu postojeći jazovi“, kazala je nezavisna ekspertkinja uoči posjete Crnoj Gori.
 
„Naročito sam zainteresovana za nedavno finalizovanu Strategiju razvoja  sistema socijalne zaštite starijih za period od  2018. do 2022. godine“, dodala je ona.

Gospođa Kornfeld-Matte je prva nezavisna ekspertkinja kojoj je Savjet za ljudska prava Ujedinjenih nacija povjerio zadatak da prati, izvještava i savjetuje o promovisanju i zaštiti prava starijih. Takođe je ključna članica Ženevske grupe prijatelja za ljudska prava starijih.  
 
U posjetu Crnoj Gori dolazi na poziv Vlade Crne Gore, a tokom sedmodnevne misije razgovaraće sa predstavnicima Vlade, državnih institucija, nevladinih organizacija i ostalima koji se bave pitanjima od značaja za starije.

Gospođa Kornfeld-Mate će predstaviti preliminarne zaključke na kraju posjete, na konferenciji za medije koja će biti organizovana u ponedjeljak, 30. aprila 2018. godine, u 10:45 u Eko zgradi Ujedinjenih nacija u Podgorici (ul. Stanka Dragojevića bb, 81000 Podgorica, Crna Gora - www.un.org.me).

Nezavisna ekspertkinja će u septembru 2018. godine predstaviti finalne nalaze i preporuke za Crnu Goru u okviru svog izvještaja Savjetu Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

Komentari: 0

Novi komentar