Banjaluka na nogama

Misteriozna smrt Davida Dragičevića

Gotovo mjesec dana u Banjaluci se okupljaju građani i traže da se pred lice pravde izvedu odgovorni za smrt 21-godišnjeg Davida Dragičevića.
Objavljeno: 23. 04. 2018 - 13:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

Javnost ne vjeruje policijskoj verziji priče prema kojoj se mladić utopio, piše Dojče vele

“Pravda za Davida. Pravda za sve ostale. Pravda za nas i našu djecu. Hoćemo da živimo ovdje i ostaćemo. Vi nećete“, poručio je 26. dana protesta na banjalučkom Trgu Krajine Davor Dragičević, otac Davida Dragičevića koji je smrtno stradao prije mjesec dana. Poručio je da ne vjeruje Ministarstvu unutrašnjih poslova RS i prozvao prve ljude ministarstva Republike Srpske nazvavši ih saučesnicima u ubistvu. 

“Ovo je Trg Davida Dragičevića. David je postao simbol jednog vremena. Nismo teroristi i rušioci vlasti. Nećemo dozvoliti ikada više da iko nosi transparent. Pravda za Davida. Pravda za sve nas. Pravda za našu djecu. Idemo do kraja“, poručio je Dragičević ispred nekoliko hiljada okupljenih građana. 

Dva različita nalaza 

Davidovo tijelo pronađeno je šest dana nakon nestanka 24. marta na ušću rijeke Crkvene u Vrbas, u Banjaluci. Prvi obdukcioni nalaz pokazao je da je tijelo bilo u vodi najviše sedam dana i da je smrt najvjerovatnije nastala utapanjem. 

Međutim, nakon pritiska javnosti, angažovan je patolog sa beogradske Vojnomedicinske akademije (VMA) čiji nalaz je potvrdio da je tijelo moglo da bude u vodi od dva do četiri dana i to je ono što je unijelo sumnju u cio slučaj, jer ni smrt nije mogla da nastupi prije navedenog vremena. Vrijeme smrti koje je naveo patolog sa VMA dovelo je u pitanje i policijski izvještaj koji je saopšten na pres-konferenciji nakon prvog nalaza patologa Željka Karana. Prema tom izvještaju smrt je nastupila odmah nakon nestanka 18. marta, nakon što je Dragičević opljačkao jednu kuću u banjalučkom naselju Lauš. 

Novi nalaz potvrđuje da je nastradali David bio živ još najmanje dva dana nakon nestanka. Nakon tog izvještaja oglasio se i Karan koji je radio prvu obdukciju rekavši da je u svom nalazu naveo maksimalan interval između vremena smrti i momenta obdukcije, a to je sedam dana. 

“Kolega iz Beograda nije uzeo u obzir jednu stvar koja mu vjerovatno nije bila poznata. Tada je temperatura bila -10, -12 stepeni. I voda je bila jako hladna“, rekao je Karan, navodeći to kao mogući razlog drugačijeg rezultata izvještaja kolege iz Beograda. 

Takođe u izvještaju vještaka sa VMA Ivice Milosavljevića navodi se da su u tijelu stradalog pronađeni tragovi THC (aktivne supstance kanabisa) i LSD što, kako se navodi, ukazuje da ih je pokojnik koristio prije smrti. Porodica i prijatelji nastradalog tvrde da mu je droga data naknadno, nakon čega je bačen u rijeku. 

Komentari: 0

Novi komentar