Crnogorski pokret Kotor

Podnesena krivična prijava zbog bilborda u Budvi

Koordinacioni odbor Crnogorskog pokreta Kotor danas je Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru podnio krivičnu prijavu protiv NN lica kao i vlasnika bilborda i opštine Budva, kao zakupca, zbog krivičnog djela povrede ugleda Crne Gore iz člana 198 Krivičnog zakona Crne Gore I krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz čl. 370 KZ CG, stav 1, u vezi s članovima  357 i 362 stav 1. istoga KZ-a.                                         
Objavljeno: 23. 04. 2018 - 15:13 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na bilbordima, kroz grad i pored Jadranske magistrale, Opština Budva je postavila plakate koji veličaju okupaciju Crne Gore 1918. godine. Na jednom plakatu nalazi se fotografija srpske kraljevske vojske u nastupanju, a bliže donjem lijevom uglu, velikim masnim slovima piše:

" 1918 sto godina ponosa i slave 2018"

Na dnu plakata,  u tri reda,  ispisano je:

" Na uspomenu dolaska hrabre i pobjedonosne Srpske vojske koja poslije junačkih pobjeda oslobodi Budvu na Mitrovdan 8. novembra 1918. Postavi opština Budva"

Na samome dnu, na plavoj pozadini, skoro po širini plakata, velikim masnim slovima ispisana je parola:

" Sto godina od velike pobjede u Prvome svjetskome ratu"

         Na drugom plakatu dominira fotografija Leontija Mitrovića. Ispod, u tri reda piše:

" Iguman Leontije Mitrović, ratnik balkanskih ratova i Velikoga rata, sabraćom u proboju Solunskoga fronta"

Bliže donjem lijevome uglu, masnim slovima piše:

" 1918  sto godina ponosa i slave 2018"

Na samome dnu, na plavoj pozadini, skoro po širini plakata, velikim masnim slovima ispisana je parola:

" Sto godina od velike pobjede u Prvome svjetskome ratu"

Plakat izlaže poruzi Budvu, odnosno, Crnu Goru, veličajući njenu okupaciju koju su, na Mitrovdan, 8. novembra 1918. godine, i tih dana izvršile Srpske trupe. To djelo koje veliča okupaciju zemlje, sankcionisano je članom 198 Krivičnoga zakonika Crne Gore.

Što se tiče okupacije koju su pomenute godine izvršile srpske trupe, to je bjelodana činjenica koju ne treba dokazivati. Ovim plakatima se podstiče i na djelo izazivanja nacionalne mržnje prema grupi ili članu grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, religije, porijekla, državne ili nacionalne pripadnosti, iz člana 370. stav 1, istoga Zakonika. U ovom slučaju, mržnja se indirektno raspiruje prema Crnogorcima, kojima se indirektno odriče i pravo na državu i dio državne teritorije.

Ova krivična djela su u neposrednoj vezi sa krivičnim djelom ugrožavanja nezavisnosti, iz člana 357 KZ CG, jer plediraju da podstaknu na protivustavno dovođenje Crne Gore, u položaj potčinjenosti i zavisnosti prema Srbiji. Indirektno pozivaju i na nasilnu promjenu ustavnoga uređenje zemlje, što je kažnjivo po članu 362, stav 1, KZ CG. Ova kaznena djela, ne čine se prvi put, već u kontinuitetu, s krajnje zlim i zadnjim namjerama dovođenja zemlje u stanje haosa, da bi u neredovnim prilikama, strane sile, podržane iznutra, srušile ustavni poredak i zavele kolonijalnu upravu u interesu Srbije i republike Srpske. Zato predlažemo da ovo tužilaštvo pokrene postupak protiv Opštine Budva, kao zakupca bilborda, i N.N lica kao vlasnika, zbog izlaganja poruzi države, uvrede nacionalnoga imena i raspirivanja međunacionalne mržnje, i odredi im kaznu koja odgovara težini djela.

Komentari: 31

nenadmne

23. 04. 2018 - 16:14

Sada da vidimo vrijednot i sposobnost tužilaštva!
Podgoricka...

23. 04. 2018 - 17:33

Moja familija ne izlazi ni na jedne izbore od kada je nasa stranka zamrznula svoje postojanje. Neka Crnogorska nastavi ovako i eto nas ponovo pred glasackom kutijom. Zivjeli!
R

23. 04. 2018 - 17:56

Vlast koju je izabrao ovaj narod treba da uhapsi Carevića i njegove sljedbenike, koji su veći teroristi i neprijatelji Crne Gore od onih kojim se sudi za državni udar. Ovo je sramota i uvreda da se slavi jedna okupatorska vojska koja je zajedno sa domaćim izdajnicima po Crnoj Gori na zvjerski način ubila više ljudi, spalila kuća, pljačkala i silovala nego ijedna druga okupatorska vojska.
Ratko

23. 04. 2018 - 18:25

Okupatorska vojska koja je dočekana cvijećem svoga naroda?
Objektivni

23. 04. 2018 - 19:21

Čime su Rusi docekani 1945 u Beogradu i na Sremskom frontu . Kad su obilazili salase da se malo opuste .
Boban Bg

23. 04. 2018 - 20:13

Dočekana je kao bratska, ali se brzo pokazala kao najgora okupaciona. No vama je svojstveno da manipulišete svime..
Boka Bokeljima!

23. 04. 2018 - 19:09

Nije iznenadjenje sto budvanski demokrate ne reaguju,jer oni su potomci istih kao i ovi iz DF-a. A sve manje cudi i cutanje budvanskog SDP i URA. Sve vise i oni pokazuju da su im bliske ideje DF-a. A DPS cuti i ne cuje se ziv?
Limski gusar

23. 04. 2018 - 19:15

Veliki respekt i pohvale za CRNOGORSKI POKRET. Nadam se da ce sud narediti da se ovo ukloni i pocinitelj zakonski kazni maksimalnom kaznom za pvo djelo. Da to u buduce bude primjer da se niko vise ne drzne da vrijedja konstitutivni crnogorski narod.
CRNOGORSKI 007

23. 04. 2018 - 20:12

PITAM SE ,DALI CEMO DOCEKATI I TAJ DAN,KRAJNJE JE VRIJEME.OVO ,STO SE RADI SADA ,DA IH DRZAVA NE SANKCIONISE ,NEOBJASNJVO JE.
CRNOGORSKI 007

23. 04. 2018 - 19:54

KOLIKO SU RATA IZAZVALI SA OVAKVIM PONASANJEM,DA LI SU SVESNI DA JE CG CLANICA NATA,DA LI MISLE DA BI TA NJIHOVA SULUDA AVANTURA PROSLA BEZ POSLIJEDICA PO SRBIJU.STA TO NJIMA FALI U CG,KAKO SU SVE MANJINE ZA SUZIVOT U CG TAKO MORA I SRPSKA MANJINA,DRUGACIJE NE MOZE BITI.DRZAVA MORA PREKINUT TAKVO PONASANJE,NEKA IM KNEZEVIC BUDE PRIMER,,DA NIKO NIJE JACI OD DRZAVE,,.MORATE ZNATI DA SVAKO DRUGO RESENJE JE POGUBNO I ZATO MIR I POSTOVANJE DRZAVE CG NEMA ALTERNATIVU.
Novljanin

23. 04. 2018 - 19:58

A bice se austrijanci sami povukli neznam sto vam smeta sto vas je oslobodila junacka srpska vojska to je isto jedan dio istorije koga nebi trebalo da se stidi crna gora.A bolje bi vam bilo da pazite ko vam pise danas knjige istorije za osnovce u skolama.
zlire

23. 04. 2018 - 20:35

Za ove primorce je poznato da su nepucipuske cime se iskljucuju iz svake mogućnosti da budu Crnogorci pa su ono sto svako moze da bude Srbi. Srpski istoricar na Sorboni Desimir Tosić kaze da je cio zivot radio da nekako oslobodi srpski narod liluzija o pobjednickom narodu jer nikada u istoriji nijesu imali nijednu samostalnu pobjedu sto se pokazalo i u ratovima devedesetih đe su sve izgubili.Srbi jesu dosli do Budve koja je već bila oslobođena pa su prikacili to plocu koja je relevantna koliko i registracije srpsko sarajevo ili Foca srbinje
Boban Bg

23. 04. 2018 - 21:14

Tu ploču su okačili 1936. godine, valjda su tada oslobodili Budvu? Ali pameti, očigledno!
Boban Bg

23. 04. 2018 - 21:12

Pa kad budeš našao da je srpska vojska opalila ijedan metak, sem u završnim operacijama u Podgorici, onda pričaj da su oslobodili. Niko normalan više ne priča te gluposti, još samo vi drvite ko pokvarena ploča lažunjanje srpske kvazistorije. Još 1926 u Novoj Evropi su raspravili izdaju Petra Pešića koji je namjerno uništio crnogorsku vojsku. Pa pronađi na netu Nova Evropa 1926 godina, pa vidi što sami Srbi pišu o tome. Ili beogradsku Pravdu, đe Pešić kaže "što bi se desilo da se pored srpske komande na solunskom frontu našla komanda crnogorske vojske i pored kralja Petra kralj Nikola". Pametnome dosta, a budalama nikad!
Crnogorac vazda!

23. 04. 2018 - 23:34

Kada su Srbi usli Austrougarska vojska je vec bila daleko od Crne Gore. A slobodna drzava se ne moze osloboditi, moze se samo okupirati. Razmislite svojom glavom bez citanja prosrpskih i anticrnogorskih clanaka. Pozdrav
Stanislav,,,

23. 04. 2018 - 20:00

Jezuitska posla, srušiti kapelu na Lovćenu,ukinuti trobojku i ćirilicu, klevetati istoriju... Slavi se pobjeda 1918.gdje je Nikola bio tada a gdje njegov unuk? Nikola 1916 od naroda pobjegao aAlekdandar naKrf sa svojim ratnicima.
Stanislave, preterano se.eš

23. 04. 2018 - 20:21

Nije tačno da je ćirilica ukunuta. I u Srbiji je zapostavljena samo što je tamo nekakvim administrativnim mjerama vraćaju u život. Njenu primjenu smanjuje savremeni život.
Stanislav,,,

23. 04. 2018 - 21:57

Iz skolske dokumentacije izbacena cirilice,isto rtcg,pobjeda..dakle potiskuje se institucionalno.
Za Servislava...

23. 04. 2018 - 21:22

Ti si imao cirilicu u Kninu, zar ne Servislave? Ako jesi, pa sto ne ostade tamo, kao istureni predstavnik svetosavaca? Pa da iz tog Kninskog cirilicnog gnijezda uredjujes Wiki bez obzira na Oluje i promaje... Kazi Servislave, koliki je tvoj udio u generisanju mrznje na Kninskim, i sire, prostorima?! Sto ne ostade tamo nesreco, no si druge huskao, stidu i sramu...!
Crnogorac vazda!

23. 04. 2018 - 23:38

Kako vam dodjose ti vojnici do Krfa? Tako sto su Crnogorci ginuli sa "bratsku" srbiju. Dok smo mi za vas ginuli vi ste pravili planove za okupaciju Crne Gore. Kralj sa vladom u egzilu, iz kojeg bi se vratio da nije bilo Srbije i Francuske. Sram vas bre bilo
STIDITE SE

23. 04. 2018 - 20:16

Novljanin----Stanislav,--------Crna Gora je postala poprište najkrvavijeg terora koji Chicago Tribune u tekstu od 4. septembra 1919, pod naslovom ,,Zvanični izvještači donijeli užasne izvještaje u Pariz“, opisuje: ,,Pariz, 3. septembar, američka i britanska vojna intervencija u Crnoj Gori radi spriječavanja raširenog masakra crnogorskih rojalista od strane Srba, u preporuci neutralnih posmatrača koji su došli u Pariz juče i koji danas pišu energične izveštaje svojim vladama: ,,Pod srpskom okupacijom Crna Gora danas predstavlja mesto najkrvavijeg pokolja u Evropi, izjavio je zvaničnik koji se vratio. Ukoliko se Engleska i Amerika ne umješaju, nijedan crnogorski rojalista neće ostati živ. Srbi ih ubijaju naveliko“.ZABRNJICET TE SE ,JOS MALO.
Crnogorac vazda!

23. 04. 2018 - 23:42

Treba da slavimo i velicamo ubijanje Crnogorskih komita i rodoljuba, okupaciju Crne Gore i ponistenje njene nezavisnosti. Treba da slavimo ukidanje Crnogorske Pravoslavne Crkve. Treba da velicamo sramnu Podgoricku skupstinu i jos sramniju izdaju "bratskog" srpskog naroda i izdaju saveznicke francuske. Pod hitno stati na kraj ovome! Da nam je vjecna majka nasa!
Gdje ti živiš, čovječe?

25. 04. 2018 - 09:04

Osvijesti se, probudi se! Dali su "crnogorski komite i radoljubi" bile patriote ili notorni pobunjenici protiv ustavnog reda i poretka? Kako bi se danas zvali takvi koji bi se (ne daj Bože) na oružje podigli protiv zakona? Kraljevina CG je sama po ništila svoju nezavisnost činom kapitulacije pred neprijateljem. Pravoslavnu crkvu u CG niko nije ukinuo - dapače, ona je srcem i dušom radila na tome da se obnovi razjedinjena srpska pravoslavna crkva! Na Podgoričku skupštinu narod je poslao svoje najbolje sinove! Na kraju - ljepše ti je da ćutiš.
Crnogorac vazda!

25. 04. 2018 - 17:04

Kako te nije sramota čovječe nečovječe! Crnogorska pravoslavna crkva je ukinuta 1920 godine. Vjerovatno je sama radila na svom ukidanju. Kojeg reda i poretka. Onog koji se srpski zandarmi sa puskama uspostavili! Crna Gora je kapitulirala pred neprijateljem. Ali tada nismo znali da nam je zvanicna Srbija najveci neprijatelj. Ovim ne mislim na Srpski narod vec na Srpsku vlast! Podgoricka skupstina koju su obezbjedjivali srpski zandari je za Crnogorski narod sramna i nelegitimna i bez ikakvog zakona koji je tada vazio u Crnoj Gori. Dosta Srpske lazne istorije. Crnogorski narod nije nepismen kao tada da si ga mogao kupiti laznom ideologijom! Nece vam proci jos koji Sima Sarajlija da siri laznu propagandu!
Crnogorac vazda!

25. 04. 2018 - 17:09

I jos nesto. Da ti rodoljubi koje ti stavljas pod znacima navoda nisu izginuli tada za ideju o slobodnoj Crnoj Gori danas je ne bi bilo. Vi bi to najvise voljeli je li tako? Ti "najbolji sinovi" izdajnici svoga roda i Srpski placenici ce ostati u istoriji kao najgori Crnogorski sljam. Zapamti to!
veliki getsbi za "vječitog crn

26. 04. 2018 - 07:25

Mnogo pričaš - a sve besmislice! Prvo: Formalno -pravno Pravoslavna Crkva u Crnoj Gori (tako se zvanično legitimisala) se samoukinula odlukom na sjednici Svetoga Sinoda Prav. Crkve u Crnoj Gori dana 16 decembra 1918 god. Sjednica je održana u rezidenciji Mitropolije crnogorske, na Cetinju. Odluku su donijeli i potpisali:Mitropolit Crne Gore i predsjednik Sv. Sinoda Mitrofan Ban. Mitropolit Pećski dr. Gavrilo Dožić. Episkop Nikšićki Kiril Mitrović. Hoćeš li da ti doslovno prenesem šta je u odluci napisano? ....nastaviću
veliki getsbi.....nastavljam

26. 04. 2018 - 08:33

Drugo: Priča vezana za Veliku Skupštinu Srpskog Naroda u Podgorici. Istina je da je bivša država Crna Gora bila u nekoj vrsti vanrednog stanja pošto je nestanak države značio i nestanak pređašnjeg pravnog reda. Rekoh da je narod poslao u Skupštinu najbolje sinove što je imao. Od 165 poslanika (mitropolit Dožić je izabran na dva mjesta) koloko je birani prema izbornim pravilima, bilo je: fakultetskih obrazovanih 56, učitelja narodnih škola 27,sveštenika 17,sudija i sudskih činovnika bez fakulteta 17, zemljoradnika 14,bankara 4, posjednika 3, geometara2, ostalo su bili viđeni ljudi iz naroda,pređašnji plemenski kapetani, apotekari, činovnici i dr. Sada pozdrav i za sve "vječite crnogorce".
Crnogorac vazda za posrbicu

27. 04. 2018 - 12:08

Kao prvo svi znaju da je Mitrofan ban izdao Bozicni ustanak i komite. Tako da nije nista bolji od ovih najboljih sinova. Kao drugo zasto je onda u Crnoj Gori uveden policijski cas, zasto su dosle srpske trupe kada su Crnogorci bili za aneksiju od Srbije. Ti pricas nonsense. Kao trece zasto je Misic naredio da se ugusi svaki vid pobune po svaku cijenu. Zasto je pobijeno oko 5000 ljudi i spaljeno isto toliko domacinstava. Zasto je podignut abozicni ustanak ako su Crnogorci bili za takvo prisajedinjenje. Zasto nije omogucen povratak Kralju Nikoli. Istorijske cinjenice nisu na vasoj strani braco srbi. Zalud pricate laznu istoriju iz sveg glasa.
Crnogorac vazda!

25. 04. 2018 - 17:11

I Srbija ti nije kapitulirala kad su preko Albanije bjezali i kad je kralj Petar sa Niksickog aerodroma pobjegao sa bogastvom prevelikim za taj avion. Bolje je tebi da cutis posrbice jedna!
danilo s.

24. 04. 2018 - 07:03

Ova godina (2018) je stogodisnica okupacije CG i sramne Podgoricke skupstine. Ovo sto nam je ucnjela ova veljesrpska, anti-crnogorska, koalicija na vlasti u Budvi je samo predznak stvari koje ce se desiti i desavati u toku cijele godine sa kulminacijom u novembru – u CG (ali i u Srbiji i Republici Srpskoj)? Zato vlada CG mora da proglasi ovu godinu za godinu sjecanja na sramni nestanak CG . Kao I da se jano postavi u odnosu na ovaj dogadjaj. Ne smije se dozvoliti da nam ponovo otimaju istoriju. Da se ponovo ponavljaju lazi i falsifikati srpske istoriografije u odnosu na CG. Najzad je vrijeme da se zvanicno – u parlamentu CG – ukinu sve nelegalne i nelegitimne odluke sramne Podgoricke skupstine. Najzad je vrijeme da se CG konacno oslobodi lazne istorije.
Мирослав Ђукић

25. 04. 2018 - 15:52

И у мом селу је била оваква једна баба, која је за сваким просипала клетве и увреде....
Novi komentar