Poručio komesar za pregovore o pristupanju

Han: Na liderima Zapadnog Balkana da preuzmu loptu

Evropska komisija je svojom Stretegijom proširenja nacrtala jasan put ka jačoj i široj Evropskoj uniji (EU), poručio je komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han predstavljajući Paket proširenja pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.
Objavljeno: 23. 04. 2018 - 22:03 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je kazao da ostvareni napredak zemalja Zapadnog Balkana pokazuje da politika proširenja EU daje rezulate, ali da nema vremena da se zadovoljava postignutim, već rad mora da se nastavi.

“Strategijom proširenja smo nacrtali jasan put ka jačoj i široj Uniji i u detalje naveli šta pojedine zemlje moraju da urade. Sada je na liderima tih zemlja da preuzmu loptu i trče sa njom”, poručio je Han, prenosi Tanjug.

Han je upozorio da na putu ka članstvu u EU nema prečica, i da to važi za sve zemlje koje su ocijenjen u izvjštaju Evropske komisije.

“Proširenje nije socijani rad. Mi ne činimo našim partnerima uslugu. Tu se radi o interesu EU i stvaranju stabilnosti kroz povezivanje i otvaranje novih mogućnosti za evropske građane i kompanije. Proširenje mora da bude dobitna kombinacija za sve”, naglasio je Han.

On je kazao da izvještaj Evropske komisije jasno naglašava ključne izazove koje zemlje regiona moraju da riješe kako bi napredovale.

“Puno ostaje da se uradi posebno u vitalnoj oblasti vladavine prava, osnovnih prava i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”, naveo je Han.

On je dodao da na ekonomskom planu zemlje regiona moraju da unaprijede svoju poslovnu i investicionu klimu, kako bi, između ostalog, rješavale i pitanja postojeće visoke nezaposlenosti, posebno među mladima.

Han napominje da strukturne ekonomske reforme i napredovanje u planovima o povezivanju ostaju ključni za Zapadni Balkan.

“Sve zemlje moraju snažnije da rade na pomirenju i osiguranju dobrosusjedskih odnosa. Bili smo vrlo jasni da sva otvoreni bilateralni pitanja moraju da budu riješena prije ulaska u EU”, naglasio je Han.

On je zaključio da se rezultati tako jasne perspektive i zahtjeva EU već mogu vidjeti kada je riječ o prevazilaženju bilateralnih sporova u regionu.

Komentari: 1

Marko

23. 04. 2018 - 22:28

Čestitke za trista hiljaditi tekst! Da ih bude još deset puta toliko!
Novi komentar