BILBORD REVIZIJA ISTORIJE

Originalni falsifikat

Bilbordi koje je protekle sedmice, na magistrali od Svetog Stefana do centra Budve, postavio opštinski Odbor za obilježavanje stogodišnjice oslobođenja Budve u Prvom svjetskom ratu sadrže obilje istorijski netačnih podataka upakovanih u prizemne političke poruke, ističe se u nizu reakcija pojedinih nevladinih organizacija i političkih stranaka
Objavljeno: 24. 04. 2018 - 07:06 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Bilbordi kojima se veliča stogodišnjica navodnog „oslobođenja“ grada, samo su mali dio provokatorskog posla koji dio opozicije, uz prećutnu saglasnost ostalih, pokušava da sprovede u godini kada se navršava pun vijek od pokušaja da se zatre crnogorska država i crnogorsko ime – rečeno je Pobjedi iz budvanskog odbora DPS-a. Oglasni prostori na kojima su postavljeni sporni plakati su vlasništvo firme ,,Mediteran reklame“ koja je u stoprocentnom vlasništvu Opštine Budva, a pokrovitelj cjelokupne manifestacije, kako je zapisano u dnu jedne slike, je -Turistička organizacija Budve.

Bilbordi na kojima je naslikana srpska vojska koja je na Mitrovdan 1918. godine, kako kažu njihovi autori, oslobodila Budvu, postavljeni su kao dio obilježavanja stogodišnjice oslobođenja te opštine.

OSLOBAĐANJE

Na slikama koje dominiraju uz magistralu nalazi se, između ostalog, fotografija srpske kraljevske vojske, sa natpisom „Sto godina ponosa i slave 2018“. Uz napomenu: „Na uspomenu dolaska hrabre i pobjedonosne srpske vojske koja poslije junačkih pobjeda oslobodi Budvu na Mitrovdan 8. novembra 1918. Postavi opština Budva“. Budvanski odbor DPS-a poručio je da je „sadržaj bilborda istorijski netačan“.

- Nikakvog „oslobađanja“ nije bilo, jer u trenutku kada je ondašnja srpska vojska ušla u Budvu (i Crnu Goru), u njoj nije bilo nijednog austrougarskog vojnika. Jasno je da takve provokacije u današnjoj Crnoj Gori, posebno nakon Nije čudno što su bilbordi u Budvi izazvali žestoke reakcije i što se traži da ih inspekcija ukloni: Odbor za obilježavanje stogodišnjice oslobođenja Budve u Prvom svjetskom ratu ,,oplemenio“ istoriogra ju do sada nepoznatim podacima: da su Nikola I Petrović Njegoš i Petar I Karađorđević bili srpski kraljevi 1918. godine i da je srpska vojska u Budvi vodila krvavu bitku sa Austrougarima iako od njihovih trupa nije bilo ni traga ni glasa obnove crnogorske državne nezavisnosti 21. maja 2006. godine, nemaju nikakvo utemeljenje, još manje plodno tlo na kojem bi se primile – kažu u Odboru DPS-a, naglašavajući da zabrinjava ,,potpuni izostanak reakcije lokalne vlasti i institucija, ako ni zbog čega drugog, ono zbog čuvanja ugleda države Crne Gore i njene bogate slobodarske i antifašistič- ke tradicije“. Reakcije iz opštine nije bilo na brojne upite Pobjede.

Predsjednik opštine Budva Dragan Krapović nije juče želio da za naš list komentariše postavljanje bilborda povodom stogodišnjice oslobođenja Budve, jer je bio na putu. Više puta smo kontaktirali predsjednika Skupštine opštine Đorđa Vujovića, ali njegov telefon bio je isključen. Izvjesno je, međutim, da je opštinska vlast donijela odluku o formiranju Odbora za obilježavanje stogodišnjice oslobođenja Budve u Prvom svjetskom ratu na čijem se čelu nalazi Marko Bato Carević, koji bi, po slovu koalicionog ugovora, trebalo da bude budući predsjednik opštine Budva. U izjavi za medije Carević je pojasnio da nema razloga za uznemirenje javnosti, te da je cilj Odbora da ,,upozna javnost sa manje poznatim pričama o običnim junacima, vanvremenskim herojima, našim precima koji u cilju pobjede nijesu žalili svoje živote...“

Opširnije u Pobjedi

Komentari: 19

Srbin CG

24. 04. 2018 - 07:33

Crnogorci- Dukljani nikako da prihvate cinjenicu da smo dva razlicita naroda i da razlicito imamo vidjenja na pojedine istrijske dogadjaje. To je ejdna od cinjenica koje nas razdvajaju u identitetskom smislu.Bilbordom tj sadrzajem se niko ne vrijedja, pa ni Crna Gora, tako da ne vidim u cemu je problem.Nasi sunarodnici u Srbiji nikako ne mogu bitii nansi neprijatelji.Toliko logike bi valjda trebalo da imate.Sadrzajem sa billborda ne negira se medjunarodno priznata Crna Gora, niti pise uvredljivo nesto u vezi sa istom.Razlicito vidjenje istorije je i pitanje demorkatije, tako da pokusaj disciplinovanja rezima ostace mrtvo slovo na papiru.Sloboda se ugusiti ne moze.
MNE

24. 04. 2018 - 07:54

Mi sa oduševljenjem prihvatamo činjenicu da smo dva potpuno različita naroda (ne daj Bože da smo kao vi ) i tu nema ništa sporno. Problem je jedino što vi mnogo lažete i što falsifikujete sve živo. Meni je jasno da se radi o kompleksima i da je to neizlječivo. Na bilbordima je sve čista laž i čist falsifikat. To i vi znate. Koga ste vi ikad oslobodili? Sve moguće ratove ste izgubili i sa svih bitaka pobjegli. Znam da to boli, ali tako je kako je. Tu vam ne možemo pomoći.
danilo s.

24. 04. 2018 - 08:49

@ Srbin iz CG - "Sloboda se ugusiti ne moze.". Ta vasa "sloboda" je ugusila 1918 CG. I danas nas gusi vasim (veljesrpskim) klerofasizmom i rasizmom. Posto "nijeste nasi neprijatelji" objasnite nam ko popali hiljade kuca po CG i pobi preko 8,000 Crnogoraca u tolu Bozicnjeg ustanka? Nece biti da smo se samopalili i samoubijali? No cinjenica je da vi bestidno falsifikujete istoriju. I promoviste na bilbordima - "alternativne (v-srpske) istine". No, nijeste vi nas problem. Vi ste problem Srbiji i svim casnim ljudima u Srbiji koji ne vjeruju u vasu mrznju i sovinizam. Vasa ideologija je bolest koja ozbiljno prijeti da unisti CG. Zalosno je da vlada CG ne rascisti i ne rasprsi, jednom zauvjek, vase lazi. Odluke izdajnicke “Velike Skupstine srpskog naroda u CG” se moraju zvanicno – u Skupstini CG – proglasiti za nelegalne i nelegitimne (sto je davno dokazano). Samo za to treba postenja I hrabrosti? Vidjecemo ove jubilarne godine da li ih imamo? Ako nemamo – srecna nam vasa “sloboda”.
Mišo

24. 04. 2018 - 09:27

Vređaš narod za koji misliš da mu pripadaš. Tom narodu i ja pripadam a takve kao ti iskreno prezirem. Se*e mi se kad god se neko od vas oglasi. Ne može više od vas da se živi. Normalne Srbe držite zarobljene u 18. veku bez šanse da pređemo bar u 20. Ovo što bagra tvog profila slavi identično je kao da su 24. marta na godišnjicu NATO bombardovanja Crnogorci postavili bilborde sa "NATO, ruka vam se pozlatila", "NATO bacite još koju". Vi, talog Srpskog naroda u Crnoj Gori, četnička, svetosavska bagra, pravoslavni talibani, svojim bilbordima kažete "Srbi iz Srbije, ruka vam se pozlatila za 10000 ubijenih crnogorskih žena, dece, starih i 6000 spaljenih kuća 1918. godine". Jel to slavite ma**ku ** ****m bezobraznu. Ali niste vi krivi. Kriva je vlast, ali kad tad će neki MOJI (jugoslovenski komunisti) da se opet pojave, biće vam tesna Evropa da se sakrijete, majkevamga četničke.
Sasa

24. 04. 2018 - 09:28

Ne znas ti posrbice iz Crne Gore sto je Duklja i Dukljani ! Tvoje pamćenje seže do nekog Age ili Bega to je vaša sloboda i istorija koja je trajala "samo" 580 godina !
Nikola

24. 04. 2018 - 09:32

Ma vi ste jedna .......... koja treba išćerat iz ove države!
Boban Bg

25. 04. 2018 - 14:38

Zanimljiva ti je ta teza. Ti se znači slažeš što neki Hrvati misle da je Jasenovac bio radni logor? Tek tako, oni misle to, vi mislite drugo? I mirna Bačka? A što onda pjenite kad Hrvati pišu o 60.000? Skoro su bg novine pisale da je 5.000 demonstranata na ulicama Podgorice kao 200.000 u Beogradu? E pa onda je 6.000 zapaljenih domova ( čitati Panteliju Jovovića, dopisnika bg Balkana i Tribune) i još više ubijenih Crnogoraca kao zapaljenih preko 200.000 domova i 250.000 ubijenih u Srbiji. Možda će vas to dotaći kad se napravi poredjenje? Čak sam oprostio što je tada u CG živjelo nepunih 400.000, a danas živi preko 620.000. Odnos bi bio još drastičniji.
R

24. 04. 2018 - 07:52

Oslobodismo se svih okupatora: Turaka, Austrougara, Njemaca i Italijana, ali ne možemo Srba i domaćih bezočnih izdajnika koji kidišu na Crnu Goru. Ovog Carevića pod hitno treba uhapsiti zajedno sa svima koji su postavljali bilborde i veličaju okupatorsku Srpsku vojsku koja je ubijala, palila kuće, pljačkala i silovala po Crnoj Gori.
Tesla

24. 04. 2018 - 07:53

Zalosno i podmuklo.Ne vidim drugacije sem kao uvredu drzave,njene istorije,gradjana pa i mrtvih koji su stradali.Nije ovo spakovala opstinska vlast jer su previse glupi za ovakve pakosti.Prava adresa je Amfilohije.On je taj koji ce u toku ove godine jos nastupa imati sa ovakvom sadrzinom.A sta da kazemo za heroje? Pa znamo kakvi su to heroji bili i koje su ratove ratili i slavili.Dobro ih je otac nacije Dobrica Cosic opisao. Od cijelog njihovog teatra koji samo njima stetu nosi ostaje jedino gorak ukus vlasti i nadleznih organa koji nista ne preduzimaju ili kasne.
Petar

24. 04. 2018 - 08:00

Ne miruju izrodi sto im je sve tudje bliže nego svoje ! Ne miruju izdajnici zemlje na kojoj su rodjeni ! I u susjednoj Srbiji se čude ovakvim izrodima sto oce da budu neko drugi,a i taj drugi zna sta je to izdajnik pa ga prezire !
Okupator

24. 04. 2018 - 08:21

Budvani bi napisali i da su Austrijanci oslobodioci samo da se dodvore potencijalnim turistima. Šalu na stranu, ovo je pokazatelj na šta bi ličila Crna Gora kad bi ovi janičari bili na vlasti i na državnom nivou.
Oblast

24. 04. 2018 - 09:52

kojoj pripada Budva je poznata u istoriji po stanovništvu koje je velemajstorski lukavo titralo jajca svakome od koga će imati materijalnu korist. Penezi su njihov osnovni pokretač. Prije će dići ruku na sebe (a tek na druge) nego što će se odreći Srba i Rusa, onih koji im pune kuće, apartmane, sobe, kafiće...
Sudija

24. 04. 2018 - 08:25

U zatovro ovoga Carevića što prije.
Vasojević-Crnogorac

24. 04. 2018 - 09:41

Zašto vlada ne reaguje odmah i skine ovu sramotnu, osvajačku, četničku reklamu??? Umjesto ove sramotne propagande odmah postaviti slike Krsta Popovića sa njegovim ustanicima!
Мирослав Ђукић

25. 04. 2018 - 15:50

Можда Буфало Била својим бизонима?
cetinje10

24. 04. 2018 - 10:21

O Boze,molim ti se,ima li ova drzava,,snage i ikoga casnog sa mudima,sto rekao veliki Kralj Nikola,da ovom velikosrpstvu stane nogom za vrat,i ovakvim pozmiricama,spijunima,i izrodima,Crne Gore..dosla je voda do poda,sve zivo,sto je Crnogorsko uzese,i prepisase na srpsko,,,POMOZI BOZE,,SPASI OVE KUGE CRNOGORCE
Ljilja

24. 04. 2018 - 11:37

Srecno li je onih pola i vise miliona Crnogoraca koji pobjegose u druge zemlje i spasise se od ove pošasti zvane srbi iz Crne Gore !
Zagor

24. 04. 2018 - 13:25

Gledam sinoc Daliborku Uljarevic kojoj su puna usta protiv CG.Kad pomislim malo bij joj bilo sve da nas u CG pozatvara. Medjutim kad se udari po drzavi i Crnogorskom bicu cuti se.Cuti i (ne) slavni Ranko Krivokapic, cute iz URE. Kukavice i prodate duse. Imali smisla i da pomenem tkzv. Gradjanske demokrate? Sta bi sa vama? Svima vama su puna usta Crne Gore kad je vlast u pitanju a u stvari ste isti oni koji su ove sa bilborda pustili da nas „oslobode“. 100 godina slavlja krvavih ruku. Sramno,zalosno,bez stida i srama. Nazalost se stavljaju i cestiti Srbi u isti kos..oprostite.Ali bi fino bilo i vi da se ogradite od ove ljudske i moralne bruke !!!!!
Мирослав Ђукић

25. 04. 2018 - 15:48

Све похвале Општини Будва, која је на овако цивилизован и ликовно допадљив начин осмислила и обележила један значајан датум!
Novi komentar