Sindikat prosvjete reagovao na otkaz nastavnici informatike

Tužba protiv direktorice, ali i škole

 Sindikat prosvjete podnio je juče Osnovnom sudu u Podgorici tužbu protiv vršiteljke dužnosti direktorice Osnovne škole ,,Štampar Makarije“ Milice Stanković, kao i protiv škole, zbog toga što smatra da je nastavnica informatike Mirjana Vidaković nezakonito dobila otkaz, rekao je za Pobjedu predsjednik podgoričkog sindikata Savović.
Objavljeno: 24. 04. 2018 - 06:39 Promjenite veličinu teksta: A A A

On očekuje da će sudski postupak biti okončan u korist nastavnice, te da će ona biti vraćena na posao.

ŠTETA

- To će biti još jedna tužba koja će biti na štetu zajedničkog budžeta. Pošto to postaje praksa, pitanje je dokle će Ministarstvo prosvjete to da toleriše – kazao je Savović.

Negodovao je što je prošle sedmice iz ovog resora saopšteno da isključivo škola, a ne ministarstvo, po zakonu ima pravo da pokrene i zaključi diciplinski postupak protiv zaposlenog u školi, ocjenjujući da je u priči odgovoran i ovaj resor.

- Njihov stav mi liči na ,,pranje ruka Pontija Pilata“, jer se proglašavaju nenadležnima i kažu da je to stvar škole. Podsjetio bih ministra prosvjete da je on prije mjesec dana potpisao v.d. stanje Stanković. Njegova je objektivna odgovornost, ako ju je on imenovao, ipak, ima neku odgovornost u čitavom ovom postupku - navodi Savović.

Ispričao je da je juče, takođe, kolektiv škole ,,Štampar Makarije“ poslao dopis Ministarstvu prosvjete tražeći da Vidaković vrate na posao.

- Podrška kolektiva je stigla i za dva dana se potpisalo njih oko 60, a kolektiv čini 82 prosvjetara – rekao je on. U tom dopisu je navedeno kako je kolektiv iznenađen težinom izrečene disciplinske mjere, s obzirom na činjenicu da Vidaković ,,nije nanijela materijalnu štetu školi, o čemu svjedoči izjašnjenje Osnovnog državnog tužilaštva da u radnjama koleginice nema elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti“.

- Vidaković je prepoznata kao vrsni pedagoški radnik i smatramo da je brzopletom odlukom nanijeta velika šteta, ne samo koleginici, već i ugledu škole kao i cjelokupnom crnogorskom obrazovnom sistemu. Žalosno je što je u javnosti entuzijazam koleginice okvalifikovan kao prestup – naveli su prosvjetari.

Opširnije u Pobjedi

Komentari: 0

Novi komentar