Mentor magistarskog rada šefa Demokrata tvrdi da jedino UCG može da utvrdi autentičnost

Bečić na Sudu časti

 Univerzitet Crne Gore jedini može da utvrdi da li je rad Alekse Bečića plagijat ili ne, kazao je juče mentor Alekse Bečića i profesor na Ekonomskom fakultetu UCG Milan Lakićević.
Objavljeno: 24. 04. 2018 - 06:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je u dopisu koji je dostavio portalu Antena M naglasio da su navodi nevladinog udruženja Centar za akademski integritet da je Bečić plagirao dio magistarskog rada, indicije koje treba veoma jasno i precizno provjeriti, te da se provjerama mora isključivo baviti akademska zajednica – UCG – u skladu sa svojim pravilima i procedurama.

INDICIJE

- Tek nakon toga akademska zajednica može dati stručni stav, kojim će nešto biti demantovano ili potvrđeno. Ja kao mentor niti tvrdim niti mogu tvrditi da je magistarski rad kolege Bečića plagiran ili da nije plagiran – rekao je Lakićević i dodao da je njegov zaključak da je rad orginalan. Iz NVU Centar za akademski integritet reagovali su na ovu izjavu i istakli da cijene „rezerve koje je u izjavi profesor dr Milan Lakićević iskazao prema pitanju autentičnosti magistarskog rada mr Alekse Bečića“, te da su saglasni sa njegovim stavom da sve navode treba „jasno i precizno provjeriti“ i da se tim „mora baviti isključivo akademska zajednica“.

- Stoga smo Sudu časti Univerziteta Crne Gore predali zahtjev za formiranje stručne komisije za provjeru autentičnosti magistarskog rada mr Alekse Bečića. Uz taj zahtjev, priložili smo kompletan dokazni materijal (ukupno 13 dokumenata) korišćen u našoj analizi. Priloženi materijal proslijedili smo i svim predavačima na Ekonomskom fakultetu UCG – istakli su iz ove NVO.

Opširnije u Pobjedi

Komentari: 1

Milan B.

24. 04. 2018 - 09:15

Postoje dvije vrste plagijata. Jedna je napredna kada jedan autor preuzima od drugoga ideju, pisuci i objasnjavajuci preuzetu ideju svojim rijecima i na svoj nacin. Za otkrivanje takvog plagijata treba da imamo STRUCNE ljude iz akademske zajednice. Druga vrsta plagijata je kada neko bukvalno prepisuje od drugoga, od rijeci do rijeci od slova do slova. Tada treba biti SAMO PISMEN da bi otkrio i donio ocjenu o takvom plagijatu.
Novi komentar