Nije kasno da se osvoji trofej

Burić: Od kupa zavisi da li će sezona biti uspješna

Ono što je bilo jasno jesenas, prošlog vikenda dobilo je zvaničnu potvrdu - šest kola prije kraja prvenstva Budućnost je predala titulu Sutjesci, uz rekordan zaostatak od 22 boda za novim šampionom. Ni napad na drugi domaći trofej ne ide najbolje nakon poraza od Mladosti u prvom meču polu nala Kupa pod Goricom (2:1)
Objavljeno: 24. 04. 2018 - 11:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

Predsjednik Budućnosti Žarko Burić u intervjuu za Arenu govorio je o aktuelnoj situaciji u klubu, gubitku titule, nacionalnom Kupu, treneru Vladimiru Vermezoviću, planovima… Prvi čovjek ,,plavih“ nije zadovoljan igrom i rezultatima ekipe, ali vjeruje da nije kasno da se sezona spasi u takmičarskom smislu.

Titula je definitivno izgubljena šest kola prije kraja prvenstva, uz rekordan bodovni zaostatak za novim šampionom. Kako to komentarišete?

 - Kao predsjednik Fudbalskog kluba Budućnost želim da istaknem da je naš cilj borba za titulu i trofeje svake godine, ali da taj cilj nije lako ostvariti, što se pokazalo i ove sezone. Koristim priliku da novom šampionu čestitam titulu. Naša obaveza prema klubu i prema navijačima je da svake godine ulažemo maksimalne napore kako bi ostvarili najveće sportske rezultate, a to je osvajanje titule i osvajanje Kupa Crne Gore. Svakako da ćemo uložiti maksimalan napor da sljedeće godine titulu vratimo na stadion pod Goricom. Kup je ostao kao spas sezone, ali i taj trofej izgleda daleko nakon poraza od Mladosti pod Goricom u prvom meču polufinala (2:1).

 Vjerujete li u revanš?

- Nebrojeno puta nam je fudbal pružio različita iznenađenja jer su se dešavali preokreti kada u njih možda niko nije vjerovao. To je prava draž fudbala. Naravno da vjerujemo u prolaz, iako smo svjesni činjenice da će biti mnogo teško. Posljednja prvenstvena utakmica protiv Mladosti je pokazala da možemo mnogo više nego što smo pokazali u proljećnom dijelu prvenstva. Ukoliko naš tim bude igrao na nivou koji svi očekujemo, možemo da se nadamo pozitivnom ishodu.

Hoćete li takmičarsku godinu smatrati neuspješnom ukoliko Budućnost ne osvoji makar jedan pehar? –

Analizirajući jesenji dio šampionata, realan pogled na situaciju nam je ostavio malo prostora da očekujemo osvajanje titule, te su naši ciljevi bili usmjereni ka osvajanju Kupa, zadržavanju drugog mjesta na tabeli i promovisanju mladih i perspektivnih igrača. Ukoliko osvojimo Kup Crne Gore i zadržimo drugu poziciju na tabeli, smatram da je ova sezona bila uspješna. Ukoliko ne osvojimo Kup, mogu slobodno da kažem da će u takmičarskom smislu ova sezona biti neuspješna. FK Budućnost nikada neće odustati od osvajanja trofeja, te će svaka sezona bez trofeja biti označena kao takmičarski neuspješna. Krajem prošle godine pažljivo ste birali novog trenera. Sa Vladimirom Vermezovićem na klupi stvari nijesu krenule najbolje. Štaviše, Budućnost nema igru i rezultate koje je najavio beogradski stručnjak.

Kako gledate na rad šefa stručnog štaba i da li je ispunio Vaša očekivanja?

- Tačno je da smo nakon završetka jesenjeg dijela sezone pažljivo i dugo birali novog trenera. Izbor je pao na iskusnog stručnjaka, gospodina Vermezovića, koji je svojim dosadašnjim rezultatima pokazao i dokazao svoj kredibilitet na fudbalskim terenima. Međutim, trenutna situacija na terenu nam ne daje za pravo da budemo zadovoljni našom igrom i rezultatima, ali moramo biti svjesni činjenice da je za to potrebno vrijeme i strpljenje. U narednih desetak dana imamo dva izuzetno važna meča, koja mogu da nam ovogodišnju sezonu usmjere u pozitivnom pravcu. Ono što mogu da naglasim da će budžet fudbalskog kluba Budućnost za ovu sezonu biti 1.1 milion eura, što je najveći budžet u prvoj ligi Crne Gore. Ovakav budžet nam omogućava da sve svoje obaveze prema zaposlenima u klubu izmirujemo na vrijeme. Nažalost, ponekad ni najveći budžet, ni najveće plate nijesu garant uspjeha.

Raste nezadovoljstvo među navijačima koji sve glasnije traže odlazak Vermezovića. U to ste mogli da se uvjerite tokom i naročito nakon posljednje utakmice na Starom aerodromu.

- Navijači imaju pravo da iskažu svoje nezadovojstvo zbog rezultata kluba za koji navijaju i kog vole, ali ne na uvredljiv način. To nije praksa koja je rezervisana samo za našu ligu, već maltene za sve fudbalske lige na svijetu. Opredjeljenje kluba je da se forsiraju mladi igrači.

Da li ste zadovoljni na tom planu?

 - Kao što sam već i naveo, jedan od ciljeva uprave kluba jeste i promocija mladih i perspektivnih igrača koji bi svojim doprinosom na terenu skrenuli pažnju na sebe. Taj cilj je izuzetno važan sa više aspekata, jer na taj način klub utiče na razvoj mladih igrača i promoviše razvoj fudbala u Crnoj Gori. Osim toga, talentovani mladi igrači mogu vrlo često da budu presudni u pojedinim utakmicama, te je njihov doprinos rezultatima našeg kluba izuzetno važan. Sa tog aspekta mogu da kažem da sam zadovoljan, jer smo tokom čitave sezone konstantno pružali šansu plejadi mladih igrača sa kojima imamo potpisane dugoročne ugovore. Ja sada ne bih izdvajao pojedince, ali je činjenica da neki mladi igrači zavređuju pažnju ne samo domaće već i fudbalske javnosti van naše zemlje, što mi je izuzetno drago i na šta je klub ponosan. Siguran sam da će kvalitet ovih mladih igrača još više doći do izražaja u narednom periodu - kazao je Burić.

Istrajaćemo na putu razvoja kluba

Kako ocjenjujete opšte stanje u klubu i njegov razvoj u narednom periodu?

 - Fudbalski klub Budućnost je u proteklom periodu prošao kroz određene promjene i podigao nivo standarda poslovanja u svim segmentima - počevši od sportskog sektora, omladinske škole, pa sve do komercijalnog, administrativnog i marketinškog sektora. Ono na čemu je uprava temeljno radila, između ostalog, je i poboljšanje uslova za rad fudbalera, pa je u proteklom periodu uložila značajna materijalna sredstva za rekonstrukciju objekta na trening kampu. Već smo uradili projekat za izgradnju novog i modernog travnatog terena, ukupne vrijednosti od skoro pola miliona eura, koji će većim dijelom finansirati FSCG. Svi projekti su usaglašeni sa FSCG i mi očekujemo početak radova najkasnije do kraja ove takmičarske sezone.

Osim izgradnje novog travnatog terena, nadamo se i rekonstrukciji postojećeg terena sa vještačkom travom, pa uprava pokušava da zatvori finansijsku konstrukciju za promjenu vještačke trave - rekao je Burić, a potom nastavio: - Takođe, uprava radi i na aktivnostima vezanim za edukaciju trenera mlađih kategorija i stvaranje što boljih uslova za njihov rad. Sve ove aktivnosti zahtijevaju maksimalno agnažovanje zaposlenih u klubu, koji moraju vrijedno i profesionalno da rade kako bi se ostvarili ciljevi kluba. Mogu da zaključim da smo na dobrom putu, mada je taj put ponekad popločan teškim odlukama. Siguran sam da ćemo istrajati na putu razvoja kluba, što će neminovno dovesti i do značajnih sportskih rezultata - smatra prvi čovjek Budućnosti.

Komentari: 6

PG

24. 04. 2018 - 11:40

Ko dovede ovog konobara za predsjednika ? Hvalio se kako je nasao najskupljeg trenera ,a on jedva pobijedi Decic i Iskru !
Blagos nama

24. 04. 2018 - 12:09

Savjetnik Damjanovića...
Žovla

24. 04. 2018 - 13:44

Nije on nikad bio konobar nego šegač drva
Bojan85

24. 04. 2018 - 14:54

Kad je prosle godine osvojio titulu niste tako pricali. Uprava je sigurno imala najbolje namjere dovodjenjem skupog trenera. Druga je stvar sto on nije ispunio ocekivanja. Budimo malo realni...
Rade

24. 04. 2018 - 15:22

Prošle godine je osvojena titula zahvaljujući "zeti " !
Tihooo66

24. 04. 2018 - 15:00

Slazem se ne treba upravu kriviti za lose rezultate. Kad se osvajaju titule niko se ne obazire a kad se gubi kritika na sve strane...tako je to u zivotu
Novi komentar