Brajović: Crna Gora ne traži prečice, ali očekuje aktivniji i realniji pristup

Crna Gora ne traži prečice na putu do članstva u Evropsku uniju, ali očekuje aktivniji i realniji pristup kada je riječ o proširenju. Treba imati u vidu stepen ostvarenog napretka, kao i brojne izazove s kojima se naša zemlja suočava. Svaka država kandidat treba da bude primljena onog trenutka kad bude spremna za članstvo. Princip regate smatramo jedinim pravednim – rekao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajoviću diskusiji o budućnosti Evropske unije na Konferenciji predsjednika parlamenata država članica Evropske unije, održanoj u glavnom gradu Estonije Talinu. 
Objavljeno: 24. 04. 2018 - 13:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

Brajović je podsjetio da su građani Crne Gore na predsjedničkim izborima - kao i svim prethodnim od nezavisnosti - podržali proevropsku i prozapadnu politiku i da tu činjenicu treba vrjednovati i nagraditi. 

Predsjednik Evropskog parlamenta, Antonio Tajani, na sastanku sa predsjednikom Skupštine izrazio je optimizam u pogledu ulaska Crne Gore u EU do 2025. godine.

''Crna Gora je značajna država Zapadnog Balkana, ona će i drugim zemljama popločati put ka Evropskoj uniji  - kazao je Tajani. On je iskazao spremnostna zajednički rad i lični doprinosjačanju ekonomije i reformskih procesa u Crnoj Gori.

Predsjednik Skupštine je takođe razgovarao sa predsjednicima parlamenata država koje trenutno i u narednom periodu predsjedavaju Evropskom unijom: Cvetom Karajačevom iz Bugarske, Volfgangom Sobotkom iz Austrije, Paulom Risiko iz Finske. Održani su sastanci i sa predsjednicom Senata Italije Marijom Elizabetom Alberti Kazelati,  predsjednicima parlamenta Francuske Žerarom Laršerom i ŠvedskeUrabnom Ahlinom. 

group-photo-2

Svi sagovornici su istakli dobre bilateralne odnose sa Crnom Gorom i iskazali zadovoljstvo odlukom građana da na proteklim predsjedničkim izborima potvrde proevropsku budućnost svoje zemlje. Predsjednici parlamenata su se takođe bez izuzetka založili za princip regate za buduće članice EU i iskazali spremnost da budu čvrsti partneri Crnoj Gori na njenom putu ka zajednici evropskih naroda. 

Bilo je riječi o modelima pružanja konkretne podrške u reformskim procesima, jačanju administartivnih kapaciteta i ekonomskoj saradnji sa Crnom Gorom. Predsjednik Brajović je iskazao realno očekivanje da Crna Gora bude prva sljedeća članica EU, kao i stav da sve države Zapadnog Balkana  - uz podršku naše zemlje - što prije treba da postanu dio Unije. 

U Zaključcima konferencije koje su usvojili predsjednici parlamenata EU, naglasak je stavljen na proširenje kao ključnu politiku Unije, koja mora biti zasnovana na principu dostignuća svake zemlje pojedinačno. Jedan od zaključaka navodi da zbog jačanja spoljašnjih uticaja na zemlje ZB, od ključnog je značaja da EU nastavi da štiti svoje vrijednosti i interese u regionu.  

Komentari: 0

Novi komentar