Đukanović podnio krivičnu prijavu protiv Bečića

Slučaj dobio političku konotaciju iako je isključivo pitanje struke

Nevladino udruženje Centar za akademski integritet podnijelo je danas Osnovnom državnom tužiocu u Podgorici krivičnu prijavu protiv lidera Demokrata Alekse Bečića, zbog navodnog plagiranja dijela magistarskog rada. Uz prijavu su, između ostalog, predati Bečićev rad i analiza njegove autentičnosti, dokument Univerziteta Crne Gore (UCG) "Metodika pisanog rada", rezultat provjere autentičnosti Bečićevog magistarskog uz pomoć softvera "turnitin", te uporedna analiza poklapanja disertacije predsjednika Demokrata i magistarskog rada Mice Kozlik. Ova dokumentacija dostavljena je i Sudu časti UCG-a.
Objavljeno: 24. 04. 2018 - 14:24 Promjenite veličinu teksta: A A A

Izvršni direktor Centra za akademski integritet Mitar Đukanović, rekao je nakon podnošenja prijave da od nadležnih državnih organa, ali i od UCG-a, očekuje da brzo i efikasno riješe ovaj slučaj koji je, po njegovim riječima, „dobio političku konotaciju iako je isključivo pitanje struke“. 

Stojim iza svega što sam iznio, i spreman sam da snosim odgovornost. Ne bih podnosio krivičnu prijavu da nisam utvrdio da postoje određeni elementi krivičnog djela. Tokom dana ću vas upoznati s izjavama drugih autora koje gospodin Bečić nije pravilno noveo, odnosno od kojih je plagirao svoj rad“, istakao je on i dodao da će na sajtu Centra biti objavljen kompletan magistarski rad Mice Kozlik, čije je dijelove predsjednik Demokrata navodno preuzeo ne citirajući ih.

Komentarišući Bečićeve ocjene da iza nalaza o njegovom radu stoji organizovana kriminalna grupa, Đukanović poručuje da razmišlja o privatnoj tužbi zbog narušavanja časti i ugleda.

Bečićeve tvrdnje su apsurdne i spreman sam to da dokažem pred nadležnim organima. Koliko je moja kriminalna grupa oranizovana, govori činjenica što su me logističke poteškoće omele da prijavu, umjesto juče, predam danas“, zaključio je on.  

 

Komentari: 3

Freeman

24. 04. 2018 - 14:48

Ne pričaj gluposti Đukanoviću !.Podnošenje krivične prijave je samo zbog javnosti,iako ste svjesni da to nema nikakvog smisla ,niti će Tužilaštvo po po njoj postupati.Da bi Tužilaštvo moglo uopšte da uzme prijavu u rad potrebno je da renomirana naučna institucija podnese takvu prijavu a ,nikako NVO koja nema nikakav kredibilitet,jer Tužilaštvo nema načina da ispita navode iz prijave.Ovo je isključivo prljava politička igranka,koja će se akterima na kraju obiti o glavu.
čitalac

24. 04. 2018 - 15:40

Ako je tako, opet će imati neke koristi od ovoga: makar će ućutkati onu Uljarevićku koja je do sada predvodila slične hajke. Ali koliko se razumijem u proceduru, tužilašto ne može preći preko nečega što je kd. Angažovaće vještaka kome će trebati nekoliko mjeseci da se izjasni, a onda će pokrenuti proceduru.
CiNick

24. 04. 2018 - 20:42

Ovo uobšte nije pitanje struke. Kad bi neko ukrao kilo bakarne žice, ovi bi rekli da je to pitanje elektrostruke!? Ovo je pitanje da li je ili nije bilo krađe intelektualne svojine. Ali, s obzirom da je inkriminisana osoba šef jedne stranke i da su za koji dan izbori, JASNO je da je ovo naručena afera. Ne simpatišem ama baš ni malo kravataše, ali ne podržavam ni denunciranje protivnika kao način političke borbe. Ako tako rade na truli Zapad, mi ne moramo, jer to ne priliči Crnogorcima.
Novi komentar