Još jedna burna sjednica Savjeta RTCG

Radović: Javni servis ugovorom sa CGO ugrožava nezavisnost

Ugovorom koji je Televizija Crne Gore potpisala sa nevladinom organizacijom Centar za građansko obrazovanje degradira se uredništvo te kuće i ugrožava programska nezavisnost, pa taj dokument nije u skladu sa Zakonom o nacionalnom javnom emiteru - poručio je juče na sjednici Savjeta RTCG Milan Radović.
Objavljeno: 25. 04. 2018 - 06:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Javni servis potpisao je početkom godine ugovore sa nekoliko nevladinih organizacija, koji su, prema riječima direktora TVCG Vladana Mićunovića, bili korisni jer su doprinijeli da program bude kvalitetniji kroz projekte koje rade sa civilnim sektorom. Pojedini članovi Savjeta RTCG nijesu dijelili ovaj stav, naprotiv, kazali su da je ovo način da neko „van kuće kontroliše program što samo može da naruši ugled i nezavisnost“. Ugovor koji im je bio sporan potpisan je 16. januara.

Saradnja sa NVO

- Ovim ugovorom se spoljašnjem pravnom licu dozvolilo da odobrava koje će se teme birati, koji novinari će raditi priče, koji gosti će dolaziti. Sporno je da eksterno pravno lice plaća honorare novinarima i urednicima. Pozivam te novinare da taj novac ne zadrže već ga doniraju u humanitarne svrhe – kazao je Radović.

Dodao je da bi onda i političke partije mogle da angažuju novinare ako to može da radi CGO.

Saglasan sa njim bio je i član Savjeta Perko Vukotić, koji je predložio da se napravi aneks ugovora koji bi obezbijedio nezavisnost Javnog servisa.

- Podržavam inicijativu menadžmenta RTCG da se u okviru osnovne djelatnosti nalaze dodatna finansijska sredstva kroz saradnju sa institucijama, a sve kako bi se edukovali zaposleni. Ipak, zaprepastio sam se kad sam vidio ugovor sa CGO. Konstantno insistiramo na potpunoj uređivačkoj nezavisnosti, a sada se ponašamo drugačije. Zaboljelo me je kad sam vidio da CGO učestvuje u dogovoru oko emisija i debata jer je to pravo urednika. Oni daju ocjene o prilozima. Čemu to – pitao je Vukotić.

Mićunović je odgovorio da je ovo bio dobar način saradnje sa NVO sektorom i naveo da su na ovaj način željeli da prodube tu saradnju.

- Da li je neki prilog bio sporan i da li je ugrozio nezavisnost naše kuće? Mislim da nije, baš naprotiv. O svemu vodimo računa, a zakon nije prekršen ni u jednom trenutku. Sve smo radili u kontaktu sa predstavnicima Delegacije EU, a trudili smo se da priče predstavljaju odličan etički standard novinara ove kuće - tvrdio je Mićunović.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Foto: D. Mijatović

Komentari: 3

messi

25. 04. 2018 - 07:33

Smijeniti kompletan menadžment RTCG.
Momčilo,Pljevlja

25. 04. 2018 - 08:14

Smijeniti, nego šta. Što prije to bolje za CG. Menadžment RTCG se stavio na čelo antidržavnih "udruženja" i NVO profitera, plaćenih prljavim novcem sa strane...
danilo s.

25. 04. 2018 - 09:49

Dakle, Javni servis (RTCG) kontrolisu Daliborka, Vanja i ostale "amazonke" iz NVO? Po cemu su gospoda i gospodje/ice iz NVO kvalifikovana da upravljaju uredjivackom politikom RTCG i da odedjuju sto i kako ce se prikazivati na TV? Ovo objasnjava neobjasnjivo cesto - zapravo neizbjezno - prisustvo NVO-ovaca na svakom govornom program na RTCG (ali i na TV Vijesti, isl.)? Kao i njihovu “politizaciju” svih pitanja. I pristrasnost. Slazem se da je posao NVO da pomazu vlastima u razvoju demokartije i pravnih instituta drzave, No, ne postavlja se pitanje o tome sto su one NE-vladine - vec pitanje zasto su ostrasceno "anti-vladine" a, cesto, i "anti-drzavne"? Kako to da rijetko (ako ikada?) cujemo neku NVO da napada klero-fasizam i sovinizam DF-a, neustavno mijesanje Amfilohija i SPC u politicki zivot drustva, itd. – iako su to najveci neprijatelji demokratije u CG? I drzave CG?
Novi komentar