Odbor za obilježavanje stogodišnjice nije formiran u skladu s procedurom

Jelušić: Vujović prekršio statut

Odbor za obilježavanje stogodišnjice oslobođenja Budve nije mogao biti formiran na način na koji je to urađeno. Odbor je formirao predsjednik Skupštine opštine, koji na to nema pravo. On samo može da verifikuje odluke Skupštine, a ne da formira odbore i upravlja njima. Komisija za statut i propise ukazala je na taj statutarni problem i taj odbor je, sa stanovišta opštine Budva, nepostojeći – kazala je za Pobjedu profesorica Božena Jelušić, koja je i predsjednica budvanskog odbora Ure.
Objavljeno: 25. 04. 2018 - 06:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

Predsjednik budvanske SO Đorđije Vujović ranije je osnovao odbor za proslavu stogodišnjice oslobođenja u Prvom svjetskom ratu, koji ima 17 članova, a na čijem čelu je Marko Bato Carević, koji bi trebalo krajem godine da preuzme „fotelju“ predsjednika opštine Budva. Među članovima odbora su potpredsjednik opštine Veselin Marković, menadžer grada Milo Božović, kao i sekretar za društvene djelatnosti Đorđije Pribilović.

Kao dio obilježavanja jubileja postavljeni su bilbordi od Svetog Stefana do Budve, kao i u samom centru, na kojima je naslikana srpska vojska koja je, kako kažu njihovi autori, na Mitrovdan 1918. godine oslobodila Budvu.

Na slikama uz magistralu nalazi se, između ostalog, fotografija srpske kraljevske vojske s natpisom „Sto godina ponosa i slave 2018“, zatim „Na uspomenu dolaska hrabre i pobjedonosne srpske vojske koja poslije junačkih pobjeda oslobodi Budvu na Mitrovdan 8. novembra 1918. Postavi opština Budva“.

Na bilbordu uz magistralu u Bečićima montirani su portreti kralja Nikole Petrovića i Petra I Karađorđevića. U pozadini njihovih likova se vidi vod crnogorske vojske sa crnogorskim barjakom, iznad je slika nekog nepoznatog cepelina, a u donjem desnom uglu piše: ,,Srpski kraljevi Nikola I Petrović Njegoš i Petar I Karađorđević“.

PRENESENI IZ SRBIJE

Božena Jelušić, predsjednica budvanskog odbora GP Ura, partije koja sa Demokratama, DF, SNP, Demosom, LP i SDP, čini vlast u Budvi, kazala je da iza odbora za obilježavanje stogodišnjice oslobođenja Budve ne stoji opština Budva.

- Veliki broj onih koji su u odboru krajnje je zbunjen što je u njemu. Nije tako vidio svoju poziciju. Niti je to odluka opštine, niti SO, sve je to van statutarnih okvira koje je predsjednik morao da poštuje – kazala je Jelušić.

Ona je ocijenila da su bilbordi „preneseni iz Srbije“.

- Slična vizuelna rješenja postoje i tamo. Ovdje su samo prilagođeni našem podneblju i to u ovom trenutku vidimo kao čisto privatnu, vrlo kontraproduktivnu, krajnje nepotrebnu radnju Demokratskog fronta – istakla je ona.

Navela je kao primjer Englesku, gdje ovu godišnjicu ne koriste, kako je kazala, tako da govore o pobjedi, već o kraju Prvog svjetskog rata.

- Ne zato što su Englezi manje nacionalisti ili manje žele da se ističu, nego jer žive u EU i ne žele da prave probleme ni sebi, ni drugima. U našoj zemlji se nađe neko ko instrumentalizuje jednu civilizacijsku godišnjicu kraja rata i da je pretvori u priču o nekakvim pobjedama, i to u zemlji koja je godinu nakon toga izgubila svoju nezavisnost. Apsolutno kontraproduktivan čin, koji je izazvao velike ljutnje u koaliciji. Mi ga posmatramo kao privatni čin DF-a – dodala je Jelušić.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Foto: M. Babović

Komentari: 16

Fantomje

25. 04. 2018 - 06:34

Zd ce ova karakterna zena reci- ili rspustite odbor ili izlazimo iz vlasti. Da, bi ona, no ne moze. Zve je uhlenila dobro!
Blagoje j.

25. 04. 2018 - 07:26

Uhlebila ili ne ali priča istinu, a DF po starom zajedno sa svojim crkvenim poglavarom tobož za Srbe...a ONO.
zoro zagarcanin

25. 04. 2018 - 07:21

Kako moze budvanska vlast da stavlja bilborde okupatorske srbijanske vojske,koja je uz veliku podrsku Fancuza ,cinila velika zvjerstva po CRNOJ GORI.Da je srece ,kao sto nije,autore bilborda ,odmah treba procerat u SPUZ,ili bolje neka idu u SRBIJU ,pa neka tamo arce..SRAM VAS BILO ,IZRODI SVOGA NARODA,TRAG VAM SE UTRO.
MNE

25. 04. 2018 - 11:40

Ili još bolje neka probaju da postave na bilborde u Prištinu godišnjicu Kosovske bitke.
Pg

25. 04. 2018 - 07:45

Ovako treba u Srbiji staviti plakate na dan neovisnosti Kosova .
Niksicanin

25. 04. 2018 - 07:49

Sjedi dje si moja Jelusicka.Ti si i tvoja skalamerija od partijice omogucila da ovo cetnici rade od Budve.Ne dao bog Crnoj Gori da zavisi od vaseg Dritanovog i Rankovog crnogorstva.Vidi se po Budvi kako ga branite i sta sve dozvoljavate vasim koalicionim partnerima.Vide to Crnogorci zato imas 1.4 posto podrske biraca.
Moraca

25. 04. 2018 - 08:49

Kako to da srpski Kralj Nikola nema nijedan spimenik u Srbiju ? E vazda li smo blesavi bili .
Pecicanin

25. 04. 2018 - 08:59

Prodane duše ne znaju šta je patriotizam . Oni znaju samo za svoj lični interes , a to su vam izrodi iz URE i SDP koji su spremni i državu prodat za šačicu vkasti.
'odza Veilji

25. 04. 2018 - 09:02

Dolećeše bilbordi iz Srbije, ka crkva na Rumiju !
danilo s.

25. 04. 2018 - 09:27

Ova ista dama je juce tvrdila da je sramni bilbord nastao zato sto “nemoralno i vulgarno crnogorstvo kod druge grupacije (veljesrpske) izaziva istu nacionalističku retoriku i djelanje.” Ponovo je pozivam da objasni dje ona vidi to “nemoralno i vulgarno crnogrostvo”? I, posebno, da nam objasni sam pojam “crnogorstva”. Jer, “crnogorstvo” - za razliku od “(velje)srpstva” – ne sanja “veliku CG” To jest, geografski veliku drzavu. Mada gradjani CG trebaju da sanjaju o moralnoj i junackoj velicinu Crne Gore. Kakva je i postojala kroz vjekove, dok nije bescasno, mucki, umorena od najblize brace 1918.
gost

25. 04. 2018 - 09:56

Mozda Vi ovo vidite kao privatni cin DF-a ali je izvrsen o trosku i na ustrb Opstine Budva, a posto ste Vi i Vasa partija u SO Budva, ocekujem neku Vasu reakciju!
Lale

25. 04. 2018 - 10:08

NEDAJ BOZE DA SE PROSIRI CRNOGORSTVO SDP , URE DF I OSTALIH .
Seka

25. 04. 2018 - 10:43

Profesorice sa ovim stvarima nema kalkulaciija radi vlasti i zaposlenja vase cijele familije. Ako ste casni izadjite iz tog anticrnogorskog copora. Ako to ne ucinite sve je jasno dzaba saopstenja.
Bezobrazluk

25. 04. 2018 - 12:51

Jelusic je na perfidan nacina lansirala besmislicu "privatan cin". Ne nije PRIVATAN nego se tice cijele drzave pa i vas saradnika ANTIDRZAVNIH STRANKI !!!
bane

25. 04. 2018 - 14:14

ima li istorijskih gresaka na postavljenom bilbordu, da li se tog dana oslobodila Budva ili nije. Ako nije kada je, neka neko napise. Pa nije valjda da se nakon sto godina nije mogla utvrditi ta cinjenica, vec se tek sada neki javljaju da je izvrsena i tada okupacija, pa gdje ste do sada bili vi hrabri i cestiti ljudi.
=

25. 04. 2018 - 14:52

Sve što vlast čini iza toga stoji sva njena koalicija-tako sve što čini opozicija otrcanog srpstva iza toga i vi i vaša partija stoje.Tako je baše i ono-'nije gomno no se pas posra'..
Novi komentar