DRI utvrdila

Od grešaka se ne vide projekti vrijedni 55 miliona

Državna revizija je utvrdila da upravljanje projektima izgradnje i adaptacije objekata obrazovanja i nauke, koji se finansiraju iz kapitalnog budžeta Direkcije javnih radova, ne obezbjeđuje efikasnu realizaciju. 
Objavljeno: 25. 04. 2018 - 06:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

U reviziji, koju su sačinili senatori dr Branislav Radulović i dr Milan Dabović, pregledana je dokumentacija za osam projekata: OŠ ,,Mrkojevići“ –Bar, Dječiji vrtići iz kredita CEB-a, Srednja stručna škola u Golubovcima, Tehnopolis – Nikšić, fiskulturna sala Nikšić, rekonstrukcija Tehničkih fakulteta UCG –Podgorica, OŠ ,,Bač“ u Rožajama i projekat školska sportska hala u Gusinju. Objekti su ukupno vrijedni 55 miliona eura.

NEPRAVILNOSTI

- Revizijom su konstatovani problemi u planiranju kapitalnog budžeta, kašnjenje u obezbjeđivanju urbanističko-tehničkih uslova, duga procedura javnih nabavki, nedostatak metodologije za procjenu vrijednosti projekta, kao i nepostojanje dugoročnog pristupa u realizaciji, te nedostaci u postojećem modelu upravljanja kapitalnim projektima direkcije.

Posljedica je kašnjenje u realizaciji, pa se u planiranom obimu ne koriste sredstva kapitalnog budžeta – konstatovano je u izvještaju.

Revizijom je, kako se navodi, identifikovan rizik da i u drugim oblastima kapitalnog budžeta postoji neefikasno upravljanje projektima. DRI je zbog nepravilnostiu dala niz preporuka Direkciji, ministarstvima finansija i prosvjete i Državnoj komisiji za kontrolu postupka javnih nabavki.

- Za rekonstrukcije OŠ „Mrkojevići“ i izgradnje srednje škole u Golubovcima državnom revizoru nije dostavljena dokumentacija na osnovu koje bi se moglo utvrditi da je zahtjev za dodjelu budžetskih sredstava dostavljen Ministarstvu finansija do 31. marta tekuće godine. U prijedlogu kapitalnog budžeta Ministarstva prosvjete za 2012. nema informacija da li ovaj projekat ispunjava uslove za kandidovanje niti podataka o ispunjenosti kriterijuma na osnovu kojih se određuju prioriteti – navode državni revizori.

Za izgradnju vrtića iz kredita CEB-a u podgoričkim naseljima Stari aerodrom, Blok šest, Tuzi i Zagorič, u Ulcinju, Pljevljima i Baru revizijom je utvrđeno da prijedlog kapitalnog budžeta Ministarstva prosvjete za 2014. i 2015. nije dostavljen Ministarstvu finansija do 31. marta i da nema informacija da li ovi projekti ispunjavaju uslove za kandidovanje kapitalnih projekata, niti podataka o ispunjenosti kriterijuma na osnovu kojih se određuju prioriteti.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Foto: gov.me

Komentari: 0

Novi komentar