Odbijen Medojevićev zahtjev

Slučaj pranja novca neće se prenositi

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica odbila je zahtjev optuženog Nebojše Medojevića i još dvanaest optuženih za pranje novca uoči i tokom predizborne kampanje da se njihovo suđenje u podgoričkom Višem sudu snima i prenosi javno putem elektronskih medija. 
Objavljeno: 25. 04. 2018 - 06:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

Podsjećamo da je početak suđenja u ovom slučaju odgođen za 30. maj jer su optuženi i njihovi branioci tražili da bude direktno prenošeno zbog javnog interesa.

Iz kabineta predsjednice Vrhovnog suda pojašnjeno je da se u konkretnom slučaju zahtjev ne odobrava jer je javnost u ovom krivičnom postupku obezbijeđena.

- Javnost krivičnog postupka, koja se ogleda u pravu svakog punoljetnog lica da prisustvuje suđenju i da o postupku bude obaviješteno putem sredstava javnog informisanja nije dovedena u pitanje uskraćivanjem odobrenja za javno snimanje i prenosom cijelog postupka jer građanima i novinarima/medijima neće biti uskraćena mogućnost izvještavanja sa predmetnog suđenja. Iz tog razloga neosnovani su zahtjevi optuženog Nebojše Medojevića i njegovih branilaca da se suđenje treba snimati i javno prenositi jer „postoji opravdan interes“ i da „građani trebaju da imaju uvid u ono što se dešava na suđenju“ – navodi se u saopštenju Vrhovnog suda.

Medenica podsjeća da o krivici Medojevića i ostalih optuženih će odlučivati sud koji je, kako napominje, samostalan, nezavisan i nepristrasan u svom radu, pa će optuženi i njihovi branioci biti u prilici da u dokaznom postupku i završnim riječima, u skladu sa zakonom, dokažu nevinost za krivična djela koja im se stavljaju na teret.

- Javno snimanje i emitovanje suđenja nije pravni standard niti konstituent prava na pravično suđenje za koje optuženi Medojević smatra da će mu uskraćivanjem javnog prenosa suđenja biti ugroženo – istakla je Medenica.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Komentari: 1

maximus

25. 04. 2018 - 11:45

trebala je predsjednica Vrhovnog suda udovoljiti ovim tipovima, zahtjev za TV nastup..od politike se vise ne mogu okoristiti pa nebi lose bilo da dobiju priliku da nastve sa glumom
Novi komentar