Njemački mediji pišu

Tjelohranitelj Bin Ladena živi u Njemačkoj od socijalne pomoći

Bivši tjelohranitelj Osame bin Ladena, Sami A, godinama živi sa porodicom u Bohumu i prima socijalnu pomoć, jer je njemački sud odlučio da ne smije biti protjeran u rodni Tunis, pišu njemački mediji.
Objavljeno: 25. 04. 2018 - 07:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

Stranka Alternativa za Njemačku (AfD) postavila je pitanje o njemu pokrajinskoj vladi Sjeverne Rajne Vestfalije, koja je saopštila da Sami A. mjesečno prima preko hiljadu eura državne pomoći i oko 150 eura za svako dijete.

Tunižanin Sami A. od 1997. živi u Njemačkoj i važi za opasnu osobu koja je pod stalnom prismotrom i svakodnevno se mora javljati policiji.

Godine 2012. njemački sud odlučio je da Sami A. ne može biti protjeran u Tunis jer mu tamo prijeti mučenje i nehumano postupanje.

Sami A. je u Njemačku stigao na studije, ali je od 1999. nekoliko godina boravio u kampovima džihadista u Avganistanu gdje je napredovao do pozicije jednog od tjelohranitelja terorističkog vođe Osame bin Ladena.

Gradske vlasti u Bohumu u nekoliko navrata su pokušale da ukinu boravišnu dozvolu Samiju A, ali je svaki put odluka morala biti povučena zbog presude u njegovu korist koji je u međuvremenu dobio četvoro djece.

"Njemački zakon se zloupotrebljava do maksimuma: mi moramo novcem od poreza da finansiramo jednog teroristu jer ne smijemo da ga protjeramo", rekao je Bildu demohršćanski političar Ekhart Rehberg, prenosi portal Indeks.

Komentari: 0

Novi komentar