Ekonomski fakultet o slučaju Bečić

Ograđujemo se od davanja bilo kakvih ocjena do odluke nadležnih

Ekonomski fakultet, kao najstarija organizaciona jedinica Univerziteta Crne Gore, je u svim oblicima svog djelovanja posvećen zaštiti prava intelektualne svojine. Tokom prethodnih šest decenija postojanja, studente učimo da naučna čestitost, objektivnosti i moralna vjerodostojnost predstavljaju vrijednosti na kojima počiva akademska zajednica. Ponosni smo na činjenicu da su ove vrijednosti široko prihvaćene kod naših studenata, saopšteno je s Ekonomskog fakulteta, u reagovanju na slučaj navodnog plagiranja magistarskog rada, za koji je nevladino udruženje Centar za akademski integritet optužilo lidera Demokrata Aleksu Bečića.
Objavljeno: 25. 04. 2018 - 10:44 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ponašanje u skladu sa etičkim kodeksom nije, prema njihovim riječima, samo obaveza i odgovornost predavača, već i studenata koji su dio akademske zajednice.

- Akademska izvrsnost svakako će zaobići one koji pokušaju da plagijatom za sebe izbore poziciju u naučnoj zajednici, što ovim putem najoštrije osuđujemo i smatramo moralno neprihvatljivim. Podsjećamo da Zakon o visokom obrazovanju u članu 78 predviđa da ukoliko nadležni organ utvrdi da je autorizovani rad plagijat, on se smatra ništavnim, kao i ocjene, nagrade, zvanja i titule koje je lice koje se koristi plagijatom steklo na osnovu takvog rada – navodi se u saopštenju.

Svi naučni radovi članova akademske zajednice dostupni su javnosti i podliježu unaprijed utvrđenim procedurama njihove provjere.

- Smatramo da je od velikog značaja podizanje svijesti o sveprisutnom problemu plagiranja naučnih radova, te je rješavanje navedenog problema, kroz podizanje kontrole kvaliteta, u fokusu daljeg djelovanja Ekonomskog fakulteta. Kako reputacija Ekonomskog fakulteta ne bi bila dovedena u pitanje, zbog slučajne ili namjerne neupućenosti u akademske principe i standarde, ograđujemo se od davanja bilo kakvih ocjena, do donošenja konačnih odluka nadležnih organa – poručuju s Ekonomskog fakulteta.

 

Komentari: 1

PRUST

25. 04. 2018 - 13:02

"Najbolju i najtačniju" provjeru i ljudima kojima bi se moglo vjerovati su Vujica i Damir proresori na tom fakultetu.Ali prvo da prikažu svoje radove.
Novi komentar